Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: 5DmkII - Pękło body

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o kleje na bazie żywicy (poxilina, kleje dwu składnikowe) to ja nie odważyłbym się na to rozwiązanie, ponieważ ro wymieszaniu duch składników kleju (klej+utwardzacz) następuje reakcja jego twardnięcia podczas, której wytwarza się dość spora temperatura jaka tego nie wiem ale podejrzewam, że może być spora.
    Sam z doświadczenia znam żywice epoksydowe pracowałem dwa lata przy tym materiale (śmigła turbin wiatrowych, włukno szkalne + żywice) i wiem, że nie które rodzaje żywicy potrafiły się rozgrzewać podczas twardnięcia do blisko 100st.
    Z drugiej strony każdy klej nie ważne na bazie czego powstał lepiej skleja ze sobą powierzchnie, kiedy zostały one wcześniej odtłuszczone, a nie widzę tego, że pchasz w szczelinkę np. rozmiękczoną zapałkę nasączoną rozpuszczalnikiem w/w celu :-?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luki176 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o kleje na bazie żywicy (poxilina, kleje dwu składnikowe) to ja nie odważyłbym się na to rozwiązanie, ponieważ ro wymieszaniu duch składników kleju (klej+utwardzacz) następuje reakcja jego twardnięcia podczas, której wytwarza się dość spora temperatura jaka tego nie wiem ale podejrzewam, że może być spora.
    Sam z doświadczenia znam żywice epoksydowe pracowałem dwa lata przy tym materiale (śmigła turbin wiatrowych, włukno szkalne + żywice) i wiem, że nie które rodzaje żywicy potrafiły się rozgrzewać podczas twardnięcia do blisko 100st.
    Tym większa temperatura im więcej utwardzacza ,i im więcej żywicy naraz jest utwardzane. Tzn. jeśli przygotujesz np. 5kg żywicy w jakimś wiadrze gdzie nie ma jak oddać temperatury to zjawiska zaczynają się nakładać. Podnosząca temperatura przyspiesza utwardzanie które z kolei podnosi temperaturę a ta jeszcze bardziej przyspiesza utwardzanie. I w ten sposób gotująca się żywica wykipi z wiadra zanim zdążymy ją wykorzystać. Widziałem to w stoczni jachtowej jak jakiś mało doświadczony szkutnik chciał sobie przyspieszyć prace. Ale przy takich kosmetycznych zaprawkach nie ma szans na takie zjawisko.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wspolczuje - ja jednaj w granicach rozsadku/mozliwosci wymienilbym na nowe a nie klei - chyba, ze chcialbym to tak zrobic, aby nie bylo tego widac a potem sprzedal... ale do tego nie namawiam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Shrek.pl, wiktor2323, hekselman dziękuję za informacje o folii.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

ehhhh
    przykro patrzec... a tym bardziej czytac co poniektorych rad. ok zywice potrafia sie rozgrzac ale gdy sa w wiekszej ilosci, nie bede opisywal mechanizmu bo nie o to chodzi. W kazdym razie w przypadku klejenia body nawet jak sie doda za duzo utwardzacza to wzrostu temp nie zauwazymy bo to reakcja duzo bardziej subtelna niz np. wapna palonego z woda. Tak samo zadnych kropelek szczegolnie doraznie na zmontowanym aparacie - opary kleju sa bardzo agresywne. Utrata szczelnosci bym sie zbytnio nie przejmowal bo i aparat szczelny nigdy nie byl. a jak juz chcesz cos kleic to raczej od srodka (ja bym sie bal). Wybralbym spoiwo elastyczne (sa fajne 2 skladnikowe gumy) lub klej 2 skladnikowy i moze wylaminowac kawalkiem tkaniny szklanej (gestej, jak najcienszej) - jak sie zdecydujesz to lepiej oddac modelarzowi. samo sklejenie metalu na styku nie gwarantuje trwalosci, a jak klej kiedys zacznie pekac i sie kruszyc to moze bardziej zaszkodzic.
    Mimo ze mam w tym jakas praktyke to bym obudowe wymienil na nowa lub gdy drogo to uzywal jak jest.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shrek.pl Zobacz posta
    Żadnego wynalazku typu kropelka czy cyjanopan, nie odważył bym się użyć.
    i dobrze.

z tego co widzę, to masz pęknięcie z przemieszczeniem - trzebaby to najpierw ścisnąć i dopiero kleić.

IMHO nie ma co liczyć, że będzie to pięknie wyglądało, ślad pozostanie.
    jak mawiają koledzy z autokącika: było bum, będzie tjun!
    więc ja bym zaszalał, na twoim miejscu okleiłbym sobie folią z imitacją blachy, drewna albo carbonu

miałbyś jedyną na świecie carbonową piątkę

Będę szukał odpowiedniego materiału, mam kilka miejsc w Poznaniu, modelarskich,
    jak jesteś z poznania to za dwa tygodnie (23-24/10) na targach są targi modelarskie, wystarczy wziąć aparat pod pachę i będziesz miał w jednym miejscu kilka setek ekspertów od klejenia.

jak dobrze pogadasz, to ci jeszcze zamontują tam lampę błyskową ;-)

Mogłem się spodziewać, że z "żytnią" będzie problem nawet z określeniem za ile ...
    no dokładnie, fatalni są pod tym względem...
    najwyraźniej brak skutecznej konkurencji za bardzo ich rozpieszcza.

IMHO powinni mieć w cenniku coś w stylu 'wymiana korpusu w 5D2 - koszt części XXX,XX, czas pracy YYY h', co daje konkretną cenę naprawy. no ale to chyba jest niestety za trudne.

może wprost ich zapytaj ile u nich kosztuje sam korpus albo czy robili to już kiedyś (może być w innym body) i ile to wtedy kosztowało. mi parę razy udało się w ten sposób jednak czegoś od nich dowiedzieć.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oddać do blacharza samochodowego, szpachla, papier ścierny, malowanko i nikt się nie zorientuje że było bite

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fajnie się czyta Wasze wesołe teksty, w stylu jedyna carbonowa piątka tudzież blacharnia samochodowa ect. Dzisiaj, kiedy już ochłonąłem, czytam to z lekkością i uśmiechem, wczoraj jeszcze tak śmiesznie mi nie było ... ale nie jest źle.

Polatałem po mieście, zrobiłem orient i powiem jak jest - żadna folia nie wchodzi w grę, malowanko jakie jest na tej części korpusu, jest chropowate i nic nie pozwoli się przykleić trwale. Sprawdziliśmy kilka rodzajów na prawdę dobrej folii wylewanej, o tej metodzie zapominamy. Można potraktować to tzw. czarną "amerykanką", ale nie wygląda to wcale, choć ona jedyna się w miarę trzyma. Poszedłem dalej, wpadłem do zaprzyjaźnionego warsztatu motocyklowego, mam kumpla magika, który różne rzeczy spawa, lepi, klei i zawija w sreberka no i ... ma spoiwo dwuskładnikowe, z domieszką czegoś (srebra ...?) jakieś opiłki, zamieszał, wyszpachlował, nawtykał (gęsta maź), pogładził normalnie fabryka. Teraz sobie schnie, potem polerka i tamponowanie na czarno. Z tego co widzę, śladu nie będzie, znam go i wiem, że cuda czyni, a jak tylko zabiorę od niego, zaraz Wam zapodam efekt tego rzeźbienia, będzie szok
    Dodam, że tym spoiwem wypełnia ubytki w gwintach, szczeliny w blokach, szlifuje, wierci i jest jak skała po zaschnięciu, więc nie powinno się wykruszyć, odpaść itp.

W kwestii śmieszności naszych serwisów, z przekory po rozmowie z panem z Opto... napisałem maila i załączyłem fotkę. Ku zdziwieniu, po 5 min dostałem odpowiedź:

"Jako część zamienna występuje cała uzbrojona górka w koszcie 500 zł plus 250
    zł wymiana. Czas oczekiwania na podzespoły ok. 2-3 tyg. Istnieje możliwość
    przedpłaty na konto na poczet części. Kiedy część dotrze do nas otrzyma Pan
    informację i wtedy cała naprawa byłaby wykonana w ok.2 dni robocze."

I jak to traktować, kiedy rozmawiasz z technikiem i mówi "nie ma, nie mają, nie da się",
    a za chwilę dostajesz na pocztę odpowiedź, że jest, da się i kosztuje tyle, a tyle?

Wg mnie rzecz warta zachodu, na chwilę będzie załatany, uskrobię 800, robię przelew i zamawiam oryginał i wymieniam, aż tak nie zaboli.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

no i ... ma spoiwo dwuskładnikowe, z domieszką czegoś (srebra ...?) jakieś opiłki, zamieszał, wyszpachlował, nawtykał (gęsta maź), pogładził normalnie fabryka. Teraz sobie schnie, potem polerka i tamponowanie na czarno.
    Pewnie ma to o czym wspominałem, a co zalinkował Lukasz8402.
    To naprawdę porzadna rzecz i nie wykruszy się, jak ktos wspominał.
    Ja bym na tym poprzestał, a próbował wymieniac korpus, jeśli za jakieś 10 lat sie okaże, ze spoina dala ciała
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Jak już zakleisz i efekt będzie przyzwioty, to po jakimś czasie i tak sie przyzwyczaisz, nie będziesz zwracać na to uwagi. Ja bym tego osobiście nie wymieniał, nie chodzi nawet o koszty, ale o fakt, że ktoś ci pogrzebie w środku, a po co?
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów