Jaki fajny wątek.
BTW, Nikon projektował swego czasu aparaty według wzorcowego dźwięku migawki Nikona F3? Prawda to, czy mit?
Jaki fajny wątek.
BTW, Nikon projektował swego czasu aparaty według wzorcowego dźwięku migawki Nikona F3? Prawda to, czy mit?
canon, olympus
No może na razie jedyny ale niedługo pewnie będą migawki elektroniczne. Takie ciekłokrystaliczne, otwierane przy pomocy impulsu elektrycznego. Może to być na początek jako wybierana w menu opcja a po usunięciu wszelkich niedomagań, zastąpi ona migawkę mechaniczną całkowicie?
Ostatnio edytowane przez Preskaler ; 30-03-2012 o 10:17
Preskaler chyba wyczerpał temat tłumacząc autorowi wątku wszystko łopatologicznie. Najpierw urechałem się jak głupi, ale później naszła mnie refleksja. Skoro kolega - właściciel 50D: 1. dotychczas miał same kompakty, 2. wcześniej nie czytał o budowie lustrzanki (lub instrukcji jej obsługi), 3. nie posiadał lustrzanki analogowej (a to by mu wiele wyjaśniło) - MIAŁ PRAWO ZADAĆ TAKIE PYTANIE. Tylko w tym momencie nasuwa mi się wątpliwość: co wyjdzie z mariażu kompletnego laika i puchy 50D (lub innej tej klasy) i czy warto było? W każdym razie: szczerze i bez złośliwości życzę powodzenia.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
W sumie jaki jest sens istnienia forum jeżeli nie można na nim zadać pytania? W zasadzie na wszystkie powinna odpowiedzieć instrukcja...
Też mam 50D, powodzenia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Niby nie zabrania, ale już nie raz bywało, że laik chciał się czegoś dopytać, a zamiast pomocy dostawał secik drwin. Jednak nie ma co się nad tym rozwodzić, bo to zjawisko nader popularne na większości for internetowych.
Co do instrukcji obsługi... Żadna instrukcja nie tłumaczy budowy optomechanicznej aparatu, w tym migawki. Jak sama nazwa wskazuje to instrukcja OBSŁUGI, a nie BUDOWY.
Czas kończyć wątek, jak sądzę.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Dziwne są te wszystkie zdziwienia i ironiczne odpowiedzi. Gdy człowiek nie wie to mądrze jest gdy pyta! Głupio jest znać odpowiedź i jej nie udzielić a wręcz żarty sobie stroić! Zwłaszcza, że wielu z nas chciałoby niejednokrotnie to lustro jakoś wyciszyć! Jakaś namiastka wyciszania istnieje w funkcjach tego body, więc pytanie nie było całkiem z kosmosu. A jak człowieka stać na coś więcej niż prosty kompakt to tylko jego sprawa czy potrafi i chce w pełni wykorzystać jego możliwości, po pytaniu widać zresztą, że oczekuje sporo, więc uprzejmie byłoby odpowiedzieć albo milczeć! Pozdrowienia dla wszystkich co wszystko wiedzą, i tych których śmieszy to, że inni chcą się dowiedzieć!