Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: RAW a ostrość

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie RAW a ostrość

Witam wszystkich,

Walcze z ostroscia z RAWow. Zauwazylem pewna rzecz. (300D)
    1. Podlgadam RAW przy pomocy IrfanView, plugin do RAW canona, opcja - dll Canona. Ostrosc podlgadanego zdjecia jest OK.
    2. Wywoluje zdjecie bez wyostrzania w C1. Ostrosc - traaagedia w porownaniu do 1.!!
    3. Wywoluje zdjecie bez wyostrzania w DPP Canona, ostrosc OK, ale ZDECYDOWANIE gorzej niz w czasie podgladu przez Irfan View. W DPP musze ustawic wyostrzanie na 1-2 zeby bylo tak samo jak na tym podlgadzie z IfranView.

Czy jest mozliwe ze IrfanView wyostrza on-line?? Bo jesli tak to robi to bardzo dobrze. W samej konfiguracji PlugIn'a niczego nie ma o wyostrzaniu.

Totalne zaskoczenie. Z checia bym zobaczyl jak to wyjdzie po wywylaniu Adobe ACR.
    Czy jest jakich chetny, please, ktory by mi wywolal bez ostrzenia jednego RAW w ACR? Wzglednie w innych programach?? RAW 6,6 MB Ja byb potem jakies male cropy tutaj pokazal.

pozdraiwam,
    Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Czy jest mozliwe ze IrfanView wyostrza on-line?? Bo jesli tak to robi to bardzo dobrze. W samej konfiguracji PlugIn'a niczego nie ma o wyostrzaniu.
    Tak. Tak wlasnie robi. C1 wywoluje bez wyostrzania, DPP lubi wywolywac wg domyslnych parametrow ustawionych w body wiec moze mu sie zdarzyc wyostrzenie.

Czy jest jakich chetny, please, ktory by mi wywolal bez ostrzenia jednego RAW w ACR? Wzglednie w innych programach??

Ja moge ci wywolac w ACR z PS CS2 i w BreezeBrowserPro i w RawShooterEssentials.
    Tylko sie zastanawiam - po co?

Jak mi trafnie odpowiesz na to pytanie to mozesz slac plik

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tak. Tak wlasnie robi. C1 wywoluje bez wyostrzania, DPP lubi wywolywac wg domyslnych parametrow ustawionych w body wiec moze mu sie zdarzyc wyostrzenie.
    To nie prawda, C1 wywołuje tak jak jest ustawiony, zakładka Focus. Rzeczywiście cześć konwerterów przejmuje ustawienia z aparatu.

Generalnie ostrzenie w konwerterze RAW tzw. presharpening to nic innego jak USM. Najlepiej skręcić to na zero i się tym nie zajmować na etapie konwersji. Konwertować bez ostrzenia. Pierwsze efekty są przerażające, uzyskujemy większe lub mniejsze mydło, ale czego się spodziewać po interpolacji zapisu matrycy. Dzięki temu później możemy docenić zalety obróbki cyfrowej. Ostrzyć przekonwertowany RAW w PS. Oferuje on o wiele więcej zaawansowanych opcji i sposobów ostrzenia niż konwertery. Dobrym sposobem jest NIK SharpenerPro 2, opcja RAWPresharpening, szczególnie wyostrzanie selektywne. Pozwala to zachować obszary typu niebo "gładkie" i dodatkowo wygładzić je potem np. za pomocą NI. Ważne, aby z tym wstępnym ostrzeniem nie przesadzić na początku, bo potem możemy potem mieć problemy z przejściami tonalnymi. I już.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag
    To nie prawda, C1 wywołuje tak jak jest ustawiony, zakładka Focus.

A jak jest ustawiony C1 tuz po zainstalowaniu?
    O tym ustawieniu mowie - domyslnym dla programu i dla osob ktore nie grzebia za mocno w konfiguracji, traktujac programy jako fire&forget

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A jak jest ustawiony C1 tuz po zainstalowaniu?
    O tym ustawieniu mowie - domyslnym dla programu i dla osob ktore nie grzebia za mocno w konfiguracji, traktujac programy jako fire&forget
    Po zainstalowaniu C1 są ustawione defaultowe ustawienia C1 które nie maja nic wspólnego z ustawieniami przejętymi z aparatu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po zainstalowaniu C1 są ustawione defaultowe ustawienia C1 które nie maja nic wspólnego z ustawieniami przejętymi z aparatu.
    C1 wywoluje bez wyostrzania, DPP lubi wywolywac wg domyslnych parametrow ustawionych w body wiec moze mu sie zdarzyc wyostrzenie
    Skonfrontuj te wypowiedzi ze soba i pokaz mi gdzie ja pisalem ze C1 przejmuje ustawienia z body?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wiem co tu jest nagrzebane, ale przysiągłbym że Twoja wypowiedź jeszcze wczoraj brzmiała inaczej. Zarchiwizowałem ją sobie, żeby nie mieć wątpliwości.

Dla wyjaśnienia, w/g Ciebie C1 domyślnie po instalacji, jest ustawiony na wywoływanie bez wyostrzania ? Obawiam sie, że nie masz za bardzo o tym pojęcia. Radzę zainstalować i sprawdzić. Potem zapraszam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem co tu jest nagrzebane, ale przysiągłbym że Twoja wypowiedź jeszcze wczoraj brzmiała inaczej. Zarchiwizowałem ją sobie, żeby nie mieć wątpliwości.
    Nie baw sie w teorie spiskowa - nie zmienialem swojej wypowiedzi bo dokladnie to mialem na mysli (odnosnie defaultowych ustawien aplikacji), co napisalem 28.11 : "C1 wywoluje bez wyostrzania, DPP lubi wywolywac wg domyslnych parametrow ustawionych w body wiec moze mu sie zdarzyc wyostrzenie." i nie mialem zadnego powodu by zmieniac ta swoja wypowiedz.
    Po prostu zle odczytales albo czegos nie doczytales w mojej wypowiedzi i mnie nie zrozumiales - tak ciezko sie do tego przyznac ze az musisz jakas paranoje wprowadzac?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie baw sie w teorie spiskowa - nie zmienialem swojej wypowiedzi bo dokladnie to mialem na mysli (odnosnie defaultowych ustawien aplikacji), co napisalem 28.11 : "C1 wywoluje bez wyostrzania, DPP lubi wywolywac wg domyslnych parametrow ustawionych w body wiec moze mu sie zdarzyc wyostrzenie." i nie mialem zadnego powodu by zmieniac ta swoja wypowiedz.
    Zostawmy to, bo nie dojdziemy jak było naprawdę. Istotniejsze jest to, że nie masz racji że C1 defaultowo wywołuje bez wyostrzenia. Nie jest to prawda. Sprawdź, potem pisz.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...C1 wywoluje bez wyostrzania, .... tak ciezko sie do tego przyznac ze az musisz jakas paranoje wprowadzac?
    Ustawienia defaultowe zaraz po instalacji ver. LE 3.7 :

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów