Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130

Wątek: [test] MEGA TEST 50-tek 1.4 :)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Cena też nie powala, bo w Fotoit można ją nabyć za 1600 PLN.
    Temat bumerang powraca. Z fakturą i gwarancją PL ? Obiektyw z polskimi papierami kosztuje od 1800 do 2000 zł.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Temat bumerang powraca. Z fakturą i gwarancją PL ? Obiektyw z polskimi papierami kosztuje od 1800 do 2000 zł.
    Przykro mi, ale ja nabyłem za równo 1600 PLN
    Może nie powinienem... :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przykro mi, ale ja nabyłem za równo 1600 PLN
    Może nie powinienem... :-D
    Pozdrówka
    Z gwarancją sigma-foto.pl jak rozumiem ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

^Cichy
    Jak jest z tym Takumarem, bo mocno zastanawiałem się nad zakupem. Według tej tabeli:
    http://www.panoramaplanet.de/comp/index.html#Pentax
    istnieje niebezpieczeństwo zawadzania lustra. Jak to jest w praktyce, ostrzyłeś na nieskończoność?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek73 Zobacz posta
    ^Cichy
    Jak jest z tym Takumarem, bo mocno zastanawiałem się nad zakupem. Według tej tabeli:
    istnieje niebezpieczeństwo zawadzania lustra. Jak to jest w praktyce, ostrzyłeś na nieskończoność?
    Z tym Takumarem SMC 1,4/50 (innego nie sprawdzałem) jest tak, że w 5DmkII (innego nie sprawdzałem) rzeczywiście zawadza o lustro, ale tylko w przypadku ustawienia na infinity (oo). Zaczepianie o obiektyw następuje w górnej jego części. Przeprowadziłem pomiary, z których to wynikło, że wystarczy zastosować pierścień redukcyjny o grubości 0,2 mm pomiędzy obiektywem a pierścieniem redukcyjnym, aby pozbyć się problemu. drugą możliwą opcją jest podpiłowanie obudowy soczewki; choć do tego pomysłu jeszcze nie dojrzałem; miejsca jest na tyle. Dzięki zastosowaniu takiej podkładki zmuszeni będziemy ostrzyć na hiperfokalną lecz w zamian zyskamy kilka centymetrów na minimalnym zakresie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przerobiłem kilka tych takumarów i jak dla mnie są to zacne szkła.

Co do 50/1.4 to rzeczywiście "dupka" we wszystkich wersjach przy ostrzeniu na nieskończoność wysuwa się zahaczając o lustro. Można nie dokręcać do nieskończoności lub wkręcić obiektyw z lekkim luzem -> chyba najprostsze metody pozbycia się tej niedogodności.

Ja osobiście najbardziej lubię wersję SMC 55/1.8 , w której nie występuje problem z lustrem i jest "specyficznie ostra" od pełnej dziury. Plastyka obrazu świetna.

W porównaniu z C50/1.4 takumary na pewno są mniej ostre i trzeba też się przyzwyczaić do ich kolorów. Kontrast zdjęć też wydaje się mniejszy, ale to już może być odczucie subiektywne. Co do wykonania to po 40 latach mechanicznie nadal sprawne i to w zasadzie mówi samo za siebie. Aż miło wziąć do ręki i pokręcić przysłoną .
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Z gwarancją sigma-foto.pl jak rozumiem ?

Z roczną gwarancją Fotoit realizowaną w Sigmie i pewno stąd ta różnica.
    Ale różnica w cenie może jest tego warta, kto wie...
    W razie czego za tę różnicę można to i owo naprawić, o ile cokolwiek się zepsuje.
    Do rocznej gwarancji już mnie nasz kochany Canon zdążył przyzwyczaić. :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z roczną gwarancją Fotoit realizowaną w Sigmie i pewno stąd ta różnica.
    Czyli odpukać, oby się nie zepsuła, i cud, że nie musiałeś kalibrować W polskim serwisie jej nie przyjmą w ramach gwarancji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bartek73 Zobacz posta
    ^Cichy
    Jedynie przy ustawieniu na max (nieskończoność) u mnie zawadza minimalnie przy powrocie lustra (sprawdziłem na LV). Raczej nie ma szans na uszkodzenie lustra, wystarczy przekręcić ciut ostrość i lustro spada. Przy robieniu portretów bez znaczenia, bo do 10 metrów co najmniej nie zawadza.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-10-2010 o 18:40 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Czyli odpukać, oby się nie zepsuła, i cud, że nie musiałeś kalibrować W polskim serwisie jej nie przyjmą w ramach gwarancji.
    Gwarancja jest oczywiście w Sigmie, tyle że za pośrednictwem Fotoit.
    Wystarczyla mikroregulacja we wlasnym zakresie.
    Pozdrowka
    Slaba ocena ostrosci Planara moze byc zwiazana z akurat kiepskim egzemplarzem, bo Photozone pisze inaczej o tym

The Zeiss lens produced superb resolution figures in our MTF lab. The center resolution is already exceedingly sharp at f/2 and the borders/corners follow on a very good level. The center quality broke the previous resolution record at f/4 - it's safe to state that the lens is easily outresolving the 21mp of our test DSLR here. The global peak performance is reached at f/5.6 with an excellent quality across the image frame. Diffraction effects have a higher impact from f/11 onwards but the quality is still very good at f/16. Field curvature is a non-issue.

Mieli naprawde swietne wyniki. :-D
    Pozdrowka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 12-10-2010 o 20:36 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w NL Sigmofon kosztuje 380~400 EUR. z kuponem na 3 letnia gwarancje po rejestracji na stronie.

jesli w PL za taka przyjemnosc trzeba zaplacic 200~400 PLN drozej, to nawet nie pisze co sadze o krajowym dystrybutorze...
    a co do wlasciwego wyboru miedzy 50-tkami... mialem duze obiekcje przed wyborem Sigmy, ale w koncu jednak odpuscilem sobie Canona. niech sobie i Sigma ma AF jaki ma (kaszana, no, nie oszukujmy sie) i wazy tyle co niejeden zoom. ale foty z niej zwyczajnie urywaja d*, podczas gdy Canon jest mocno przecietny, zeby nie powiedziec taki sobie jak przychodzi do golej rozdzielczosci czy bokehu.

z Sigma trzeba sie niestety nauczyc wielokrotnie ostrzyc. w sensie, ze po pierwszym pol-spuscie zrobic tez drugi a moze naweti trzeci, bo okaze sie, ze przeostrzy. jak widac, w odroznieniu od obiektywow kompatybilnych z ukladem AF firmy Canon, Sigma oczekuje na dodatkowe pieszczoty i zabawe w Milionerow: "czy to jest twoja ostateczna decyzja"

natomiast w odroznieniu od innych znanych mi Sigma, 50/1.4 ma fajne kolory. inne niz elkowe, ale nie takie musztardowe jak np 70-300 APO czy 18-125.

reasumujac: Sigma czy Canon to sa dwa zupelnie rozne obiektywy. pierwszy kupuje sie pod katem tego co ostre, drugi dla tego co nieostre. biorac pod uwage maksymalny otwor tego szkla, to drugie wydaje mi sie sensowniejszym priorytetem
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-11-2010 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów