Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130

Wątek: [test] MEGA TEST 50-tek 1.4 :)

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w NL Sigmofon kosztuje 380~400 EUR. z kuponem na 3 letnia gwarancje po rejestracji na stronie.

jesli w PL za taka przyjemnosc trzeba zaplacic 200~400 PLN drozej, to nawet nie pisze co sadze o krajowym dystrybutorze...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a co do wlasciwego wyboru miedzy 50-tkami... mialem duze obiekcje przed wyborem Sigmy, ale w koncu jednak odpuscilem sobie Canona. niech sobie i Sigma ma AF jaki ma (kaszana, no, nie oszukujmy sie) i wazy tyle co niejeden zoom. ale foty z niej zwyczajnie urywaja d*, podczas gdy Canon jest mocno przecietny, zeby nie powiedziec taki sobie jak przychodzi do golej rozdzielczosci czy bokehu.
    .
    w Brukseli kosztuje sigma 399eur ;-), i wlasnie ja zamowilem w sklepie. canona 50/1.4 sprzedaje i nie chce go wiecej widziec - juz raz byl w naprawie (na szczescie na gwarancji) padl USM, klekocze i ostrzy dopiero od f/2.0. syf i tyle. moglaby w koncu sie pojawic jakas nowa jego wersja markII czy cos. żenada...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Podsumowanie

CANON 50 1.4 USM

+ Najlepsza ostrość zarówno w centrum, jak i w rogach kadru od 1.4
    + Poprawna praca pod światło
    + Dobrze skorygowana aberracja chromatyczna (od f/2.0)
    + Dobry stosunek jakości do ceny (ok. 1300 zł)

- kiepskie wykonanie
    - spora winieta na 1.4

SIGMA 50 1.4 EX HSM

+ Mała winieta nawet na 1.4
    + Poprawna ostrość w centrum kadru od 1.4
    + Najmniejsze aberracje przy 1.4 (jednak nie zmniejszają się znaczenie po domknięciu szkiełka)
    + Najlepszy bokeh (choć to subiektywne odczucie), tło jest najbardziej rozmyte
    + Poprawna praca pod światło

- duże wymiary (zdecydowanie największy w stawce)
    - aberracja powyżej f/2
    - kiepska ostrość w rogach nawet po domknięciu
    - dość wysoka cena (ok. 2000 zł)
    - obiektyw daje widocznie najszersze pole widzenia, zupełnie jakby to było 45mm a nie 50
    jestem w lekkim szoku...na optycznych (i w ogóle na necie) canon dostaje po dupie od sigmy. a ty juz któryś raz zachwalasz canona jako lepszego od sigmy. co kto lubi... jedyna zaleta imho canona, to jego waga - i może cena.
    tak czy owak, z zainteresowaniem przeczytalem test.
    nie wiem jak w Polsce cena Zeissa, ale dodam od siebie ze w Brukseli Zeiss jest "tylko" ;-) troszke drozszy (o 100 eur - jego cena to 499eur) niz sigma, a jakosc jednak jest duuuzo lepsza. to wciaz nie wydaje mi sie drogo.
    Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 11-11-2010 o 21:22 Powód: Automerged Doublepost
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Uprawnienia umieszczania postów