Flagus
-----------------------------------------------
C 5Dmk2; C EF 24-105mm f/4L IS USM;C SpeedLite 430EX
Velbon Sherpa 600R+glowica PH-157Q;Kata D-3N1-30
Co do modelki... to wszyscy wiedzą że jest rewelacyjna![]()
A co do testu... kolejny raz się przekonuję do C50 1,4
fajne porównanie![]()
Kupowałem parę dni temu C50 1.4 i po przetestowaniu kilku sztuk w sklepie okazuje się, że rozjazd jakościowy jest spory. Z 4 sztuk 1 była ostra, druga trochę gorsza, a 2 pozostałe nawet przymknięte dawały mydlany obraz (testy na LV). Oczywiście na f1.4 bo kupując taki obiektyw chciałem żeby był używalny przy każdej przysłonie.
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
w NL Sigmofon kosztuje 380~400 EUR. z kuponem na 3 letnia gwarancje po rejestracji na stronie.
jesli w PL za taka przyjemnosc trzeba zaplacic 200~400 PLN drozej, to nawet nie pisze co sadze o krajowym dystrybutorze...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do wlasciwego wyboru miedzy 50-tkami... mialem duze obiekcje przed wyborem Sigmy, ale w koncu jednak odpuscilem sobie Canona. niech sobie i Sigma ma AF jaki ma (kaszana, no, nie oszukujmy sie) i wazy tyle co niejeden zoom. ale foty z niej zwyczajnie urywaja d*, podczas gdy Canon jest mocno przecietny, zeby nie powiedziec taki sobie jak przychodzi do golej rozdzielczosci czy bokehu.
z Sigma trzeba sie niestety nauczyc wielokrotnie ostrzyc. w sensie, ze po pierwszym pol-spuscie zrobic tez drugi a moze naweti trzeci, bo okaze sie, ze przeostrzy. jak widac, w odroznieniu od obiektywow kompatybilnych z ukladem AF firmy Canon, Sigma oczekuje na dodatkowe pieszczoty i zabawe w Milionerow: "czy to jest twoja ostateczna decyzja"
natomiast w odroznieniu od innych znanych mi Sigma, 50/1.4 ma fajne kolory. inne niz elkowe, ale nie takie musztardowe jak np 70-300 APO czy 18-125.
reasumujac: Sigma czy Canon to sa dwa zupelnie rozne obiektywy. pierwszy kupuje sie pod katem tego co ostre, drugi dla tego co nieostre. biorac pod uwage maksymalny otwor tego szkla, to drugie wydaje mi sie sensowniejszym priorytetem![]()
w Brukseli kosztuje sigma 399eur ;-), i wlasnie ja zamowilem w sklepie. canona 50/1.4 sprzedaje i nie chce go wiecej widziec - juz raz byl w naprawie (na szczescie na gwarancji) padl USM, klekocze i ostrzy dopiero od f/2.0. syf i tyle. moglaby w koncu sie pojawic jakas nowa jego wersja markII czy cos. żenada...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jestem w lekkim szoku...na optycznych (i w ogóle na necie) canon dostaje po dupie od sigmy. a ty juz któryś raz zachwalasz canona jako lepszego od sigmy. co kto lubi... jedyna zaleta imho canona, to jego waga - i może cena.
tak czy owak, z zainteresowaniem przeczytalem test.
nie wiem jak w Polsce cena Zeissa, ale dodam od siebie ze w Brukseli Zeiss jest "tylko" ;-) troszke drozszy (o 100 eur - jego cena to 499eur) niz sigma, a jakosc jednak jest duuuzo lepsza. to wciaz nie wydaje mi sie drogo.
Ostatnio edytowane przez paatryk77 ; 11-11-2010 o 21:22 Powód: Automerged Doublepost
Witam wszystkich
A może ktoś zrobi test jak te 50-ki spisują się na 1.4 w odległości około 5m-6m od fotografowanej postaci. Która sztuka mydli najbardziej?
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Tydzień temu przeszedłem wszystkie sklepy foto i rtv w Krakowie z zamiarem kupna sigmy 50mm i ku własnemu zdumieniu wieczorem kupiłem canona. Wszystkie obiektywy oczywiście "przetestowałem" robiąc każdym z nich po kilkanaście fotek. Za niewiele ponad 1300 zł dostałem obiektyw najostrzejszy, z af, który praktycznie się nie myli, dlatego jestem bardzo zadowolony. Muszę przyznać, że rozrzut parametrów zarówno sigmy jak i canona jest olbrzymi, dlatego wszystkim, którzy zamierzają kupić 50 jednej z tych firm polecam "przestrzelić" przynajmniej kilkanaście egzemplarzy i wybrać najlepszy...
7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II