Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Rajd + mandat tylko w pl

Początki nałogu

Domyślnie

Już kiedyś był podobny przypadek na którymś rajdzie w Polsce. Wówczas chodziło o kolizję z radiowozem (stał zaparkowany gdzieś poza trasą, ale w takim miejscu że jeden z uczestników rajdu po wypadnięciu z trasy zatrzymał się na tymże radiowozie). Wówczas również próbowano go ukarać mandatem za kolizję. Nie pamiętam jak się skończyło.
    W tym przypadku to zdaje się że jednak sąd zadecydował w postępowaniu nakazowym o grzywnie. Co nie zmienia odbioru tego zdarzenia.
    A swoją stroną skoro już kiedyś wydarzył się podobny przypadek to dziwne, że nikt nie tłumaczy policjantom jakimi prawami rządzą się rajdy.

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    To budujmy jednak ten tor formuły 1. Przecież to będzie żyła złota!!!
    Pomyślcie: tor będzie po za terenem zabudowanym czyli max.90km/h. Zróbmy długa prostą, albo nawet ze 4. Niech pędzą po nich grubo ponad 300km/h. Na końcu każdej prostej "suszarka" hmm...albo nawet po dwie. Jedna z lewej i jedna z prawej. Podwójny zysk.

Ps: zapomniałem o podwójnych ciągłych i przejściach dla pieszych na torze
    Ja bym jeszcze zrobił zrzutę na fotoradar - przynajmniej szybko moglibyśmy sfinansować sobie zakupy sprzętu foto :-D :-D :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Już kiedyś był podobny przypadek na którymś rajdzie w Polsce. Wówczas chodziło o kolizję z radiowozem (stał zaparkowany gdzieś poza trasą, ale w takim miejscu że jeden z uczestników rajdu po wypadnięciu z trasy zatrzymał się na tymże radiowozie). Wówczas również próbowano go ukarać mandatem za kolizję. Nie pamiętam jak się skończyło.
    W tym przypadku to zdaje się że jednak sąd zadecydował w postępowaniu nakazowym o grzywnie. Co nie zmienia odbioru tego zdarzenia.
    A swoją stroną skoro już kiedyś wydarzył się podobny przypadek to dziwne, że nikt nie tłumaczy policjantom jakimi prawami rządzą się rajdy.
    Nie chcę tutaj bronić policjantów ale skoro sprawa trafiła do Sądu a ten postanowił ją wnieść na wokandę, to musiał się kierować jakimiś przesłankami. Z tego co się zorientowałem to tryb nakazowy stosuje się w sprawach prostych i raczej bezdyskusyjnych.
    Pan sędzia mógł też po prostu odmówić wszczęcia postępowania a znaczyłoby to, że materiał dostarczony do Sądu przez Policję jest gó...no warty Sąd postanowił jednak inaczej - tylko dlaczego
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Nie chcę tutaj bronić policjantów ale skoro sprawa trafiła do Sądu a ten postanowił ją wnieść na wokandę, to musiał się kierować jakimiś przesłankami. Z tego co się zorientowałem to tryb nakazowy stosuje się w sprawach prostych i raczej bezdyskusyjnych.
    Pan sędzia mógł też po prostu odmówić wszczęcia postępowania a znaczyłoby to, że materiał dostarczony do Sądu przez Policję jest gó...no warty Sąd postanowił jednak inaczej - tylko dlaczego
    Jak coś trafia do sądu to sąd musi się tym zajmować, a przesłanki znajdują się w kodeksie. Natomiast jeśli chodzi tryb nakazowy to bodajże został stworzony dla uproszczenia postępowania w nieskomplikowanych sprawach. W praktyce to czasami odbywa się tak, że sąd stosuje tryb nakazowy od razu, może nawet bez zapoznania się ze sprawą. Taki swoisty rzut monetą - wystawię nakaz jak się odwoła to trzeba będzie to wałkować, być może nawet przeczytać akta, a jak się nie odwoła to mam to z głowy. Grzywny i koszta w takim postępowaniu są są na tyle niewysokie, że wprost zachęcają do nieodwoływania się. Dlaczego sąd nie postanowił o odmowie wszczęcia postępowania, na to pytanie odpowiedź może dać tylko tenże sąd. Takie przypadki mogą utwierdzać w przekonaniu, że w sądzie nie czyta się akt, a nakazy są stosowane nagminnie.

Domyślnie

Policja mogła nie wspomnieć, że incydent miał miejsce podczas rajdu tylko napisali, że kierowca nie zachował ostrożności i wjechał w płot.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

jkl8 A ja myślałem, że w Europie to już tylko na Białorusi Sądy wydają werdykty bez czytania akt.
    Chociaż z drugiej strony, to i w krajach demokratycznych wsadza się ludzi do więzień bez procesu sądowego http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%99zienie_Guantanamo
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu

Domyślnie

ja nie wiem czy czytają czy nie, ale mam takie wrażenie, ale jeśli już tak jest to pewnie na Białorusi dzieje się to ze względów politycznych, natomiast u nas jeśli już to z ludzkiej skłonności do robienia jak najmniej

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów