Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: pierwsze ładowanie baterii

Coś już napisał

Domyślnie

Jago, z całym szacunkiem dla Cyfrowych ale to żaden autorytet. Jak taki wpis znajdziemy w instrukcji (formatowanie sic!)to będziemy mogli się nim podeprzeć
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pokaż mi w instrukcji gdzie jest o tym mowa. Sprzedawca mnei nie interesuje, przeważnie nie potrafi nic poza nabijaniem bezmyślnie na kase fiskalną (albo jeszcze lepiej poza nią)...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Pokaż mi w instrukcji gdzie jest o tym mowa. Sprzedawca mnei nie interesuje, przeważnie nie potrafi nic poza nabijaniem bezmyślnie na kase fiskalną (albo jeszcze lepiej poza nią)...
    Może weź pierwszą lepszą instrukcję od telefonu komórkowego i poczytaj o formowaniu (formatowaniu) baterii. W telefonach sa podobne ogniwa jak w naszych puszkach.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

wziąłem od c905 i nic tam o tym nie ma

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Może weź pierwszą lepszą instrukcję od telefonu komórkowego i poczytaj o formowaniu (formatowaniu) baterii. W telefonach sa podobne ogniwa jak w naszych puszkach.
    To może Ty weź lepiej, bo mam podobnie jak gavin, nic nie widzę. Oczywiście mówimy o w miarę nowych telefonach, powiedzmy ostatnie 10 lat ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Formowało się ogniwa NiMH a jedyne zalecenie przy ogniwach litowych to takie aby naładować do pełna i rozładować małym prądem co w przypadku aparatu foto czy telefonu nie ma znaczenia bo prąd zawsze jest mały (mały prąd to 1C czyli tyle ile wynosi pojemność akumulatora przykładowo 1600mAh to prąd 1C wynosi 1,6A).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    uparłeś się ;-) . Przeczytałem z ciekawości instrukcję: omni, x10, curve. Brak jakiejkolwiek wzmianki na temat formowania baterii :-(
    400D/grip/17-40L/24-105L/70-200L/kit/S18-200/580 EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Mialem kiedys 2 telefony SE k700i. Jednego uzywalem ja, a drugiego zona. W tej samej sieci. Zona zawsze dbala o to, zeby telefon byl ladowany dopiero jak byla sygnalizacja niskiego stanu naladowania. Ja nigdy o to nie dbalem, kazdego wieczora podpinalem do ladowarki i odpinalem rano . Dla mnie wazne bylo pelne naladowanie telefonu. Po pewnym czasie - okolo 2 lat zaczely nasilac sie objawy utraty pojemnosci. Zona wtedy przypomniala mi jak "dbam" o baterie w telefonie. Nie minal miesiac a dokladnie takie same objawy wystapily u zony...
    Od tego czasu z duza rezerwa podchodze do tych wszystkich zabiegow pielegnujacych nasze akumulatorki w telefonach, aparatach czy innych urzadzeniach.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ogniwa litowe nawet nieeksploatowane tracą po pewnym czasie swoje parametry.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Zwykle w nowoczesnych bateriach zaleca się trzy pełne ładowania i rozładowania
    Zależy od producenta akumulatora, jednakże coraz częściej spotkać można ogniwa w których ww. cykl wystarczy przeprowadzić jeden raz.
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów