Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wzór umowy z przeniesieniem praw majątkowych poszukiwany

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wzór umowy z przeniesieniem praw majątkowych poszukiwany

Nie mogę się doszukać, choć zdaje mi się, że temat był już omawiany. Szukam dość pilnie wzoru umowy na wykonanie zdjęć takiej, która umożliwi mi odliczenie 50% kosztów uzyskania przychodu w związku z przeniesieniem autorskich praw majątkowych. Nie prowadzę działalności gospodarczej a zostałem poproszony o wykonanie takiej usługi. Chciałbym, żeby umowa była możliwie zwięzła ale kompletna.

Z góry dzięki!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Jeśli nie prowadzisz działalności to zleceniodawca musi wystawić Ci umowę o dzieło. Co wpiszecie w umowie to już wasza sprawa.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Jeśli nie prowadzisz działalności to zleceniodawca musi wystawić Ci umowę o dzieło. Co wpiszecie w umowie to już wasza sprawa.
    Tak, ale przy umowach związanych z przeniesieniem praw autorskich 50% jej wartości to Twoje koszty a tylko od pozostałej kwoty płacisz podatek. Tuylko ta umowa musi być odpowiednio skonstruowana, żeby US nie miał wątpliwości, że takie odliczenie mi przysługuje. Dlatego szukam gotowca.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Żeby się US nie czepiał, musi to być właśnie "Umowa o dzieło". Wystarczy jakakolwiek, zaadoptowana do Twoich potrzeb, byle traktowała o wykonaniu dzieła.
    Pozwoli na odliczenie właśnie tych 50% kosztów uzyskania przychodu.
    Czyli piszecie w umowie, że wykonasz na rzecz tego i tego, dzieło w postaci zdjeć takich i takich w terminie tym i tym. Oraz, ze zrzekiasz się swoich praw majątkowych do w/w zdjęć.
    Gotowe wzory umów i opis jakie elementy są w nich najistotniejsze znajdziesz np. na money.pl.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Dokładnie tak. Coś o tym wiem :P

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Za kolegami - wystarczy umowa o dzieło, ale słowo "dzieło" musi się pojawiać w tekście, żeby nie było wątpliwości :-) .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Za kolegami - wystarczy umowa o dzieło, ale słowo "dzieło" musi się pojawiać w tekście, żeby nie było wątpliwości :-) .
    Po raz kolejny gratulujemy edycji postów
    I o przeniesieniu autorskich praw majątkowych też musisz wspomnieć i wówczas nie będzie wątpliwości, że takowe powstają.
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 14-10-2010 o 08:55 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, dzięki. Wiem już wszystko. Chyba

Uprawnienia umieszczania postów