Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 116

Wątek: Mój pierwszy ślub - czy to prawda?

Coś już napisał Awatar nonac21

Domyślnie

Nie obrazam sie, spokojnie. W pierwszym poście napisałem ze długo sie nad tym zastanawiałem czy założyć taki wątek.
    Spodziewałem sie takiego obrotu spraw. Faktycznie nie oglądałem reszty zdjęć. Bede je widzail w niedziele. Ale (moge sie mylić) Jesli wsród całego materiału znajduje sie 6 zdjęć ktore dostałem a ktore według mnie nie nadają sie do oddania na płycie - to nie spodziewam sie czegoś udanego.
    jednorazowy kodak na kliszę...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonac21 Zobacz posta
    Nie obrazam sie, spokojnie. W pierwszym poście napisałem ze długo sie nad tym zastanawiałem czy założyć taki wątek.
    Spodziewałem sie takiego obrotu spraw. Faktycznie nie oglądałem reszty zdjęć. Bede je widzail w niedziele. Ale (moge sie mylić) Jesli wsród całego materiału znajduje sie 6 zdjęć ktore dostałem a ktore według mnie nie nadają sie do oddania na płycie - to nie spodziewam sie czegoś udanego.
    To widzisz sam, ze poki nie zobaczysz calosci, lepiej nie wrozyc z fusow. Ale imho jezeli pokazali CI te foty co nam zapodales a nie zepsute kluczowe momenty, to moga to byc TYLKO "kwiatki". Ale jezeli kluczowe sa walniete, to spoko. Zwracam wtedy honory Ale mysle, ze nie jest zle bo zaplacili. I trafili na "kwiatki", bo moze akurat na tych 6 mialy byc wazne dla nich osoby. Hmm... Jezeli reszta sie broni, to coz... 1k to w sam raz. A 500 za plener tez malo. w Sumie zamyka sie to w sredniej krajowej 1500 pln +/-.

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Domyślnie

Bralem w tym Kosciele slub Wladka z Gielniowa czy jakosc tak (przerpaszam tych bardziej wierzacych niz ja) a mieszkam rzut beretem od niego

mam pytanie, czy ten niby profesjonalista to taki pan z brodka lekko tykajacy na jedna noge - jesli tak to pan, obskakuje tego typu imprezy, drogi na maksa... i pierniczy fotki od lat tzw. fotograf koscielny

poznalem go, gdy spytal sie tuz przy naszym slubem, na tzw. "zapleczu" podczas podpisywania kwitow, czy jako to sie tam nazywa, czy moze robic fotki, zaa organoof, zza oltarza z gory itd...
    - ja za ile
    - aha, tyle no to pan 5 pyknij i juz, bo moje chlopaki nie maja tam wejscia mysle bedzie ciekawiej - mialem zamowionych 3 Koto-Kolegow z pentax.org.pl + chlop swiadkowej, mega fan foto , znajacych sie na rzeczy..., bylismy jak Caringtonowie z Dynastii obcykani na kliszy, ze hej padaly pomysly, aby moze srendim formatem... ja mowe chlopaki dajcie na luz, bede "bral nastepny" to sie wyzyjecie

kazdy dostal worek NPH i NPS i robta co chceta,

Chlopaki jeszcze raz dziekuje (wiadmo, byl to 2003 rok, inne realia, i inny akceptowalny poziom szumu, ISO to bylo inne ISO niz dzis , wszyscy NPH jechali na 320, tak jak bozia przykazala, a NPS na 125

impreza sie udala, fotki super...

ale do rzeczy, pan fotograf po kilku dniach dzwoni i mowi ze ma super fotki i wogole, zona pieknie wyszla, ma dla nas A(!)lbum (czas pokazal, iz "albumik")

ale mecze go jeszcze przez telefon, mysle profi to i jest o co walczyc

uprzedzam pytania, nie ogladalem jego wyczynow, zaatakowal nas przed masz, ja po dwoch setkach - dla animuszu - zzgodzil bym sie na wszystko ahhahah 5 fotek to nie majatek, po dychu chcial czy jakos tak

- mecze go, nich mi sprzeda negatyw,
    - a on ze NIE, bo to proff(!)es(!)jonalny negatyw i nie sprzedaje...
    - mecze go dalej, wszak trzeba trenowac wiedze z negocjacji zdobyta na szkolonku

- no ja alfa i omega nie jestem, ale pytam jaki, mysle, ze chyba NPH, lub NPS Moze jakas porta od bidy (choc to ciemny kosciol) to mysle moge dac te 5 dych za to, ale jaki no...???

- a on, no jak to przeciez mowie profesjonalny...
    - ja jaki????? kurde czuje ze zaraz bedzie jakis ZONK

- on... psze pana SUPERIA!

WoW, ale extra... slub na SUPRII, niezle no ale "profi" to wie co robi

juz podczas pierwszych slow wiedzialem ze profi to bardzo na wyrost, fotoziutek bardziej

przyszedl, zona jak zbaczyla sie na superii+jakis sprany kodak to az zbladla, ja owrzodzony na maksa z morda czerwona jak cegla... wiadomo jak jest bo to superia, na NPH buzie mielismy jak nie mowlaki szczegolnie ja, szkoda, iz nie jestem chemik, bo do tej pory niewiem jak Fuji to robi... niby klisza to klisza, ale skad ona wie, aby moje syfy usunac, lub niepokazac w pelnej ich okazalosci, zreszta NPH to moj ulubiony material onegdaj do slubow

pokazalismy mu tylko kilka fotek z jednego album,

"profi" mial chyba F90x czy F100, w kazdym razie chlop swiadkowej (nikoniarz) az gwizdnal z zachytu bo tam szklo tez jakies bylo lepsiejsze, ja tam sie nie znam na nikonach... ino na Pentaxach ;P, ale sprzet mial, mozliwosci tez, bo to "koscielny fotograf"

ale po obejrzeniu naszego albumu, robionego przez Kolegow A(!)matorow, kolo rzucil cene, ja zaproponowalem 10%, specjalnie obok naszych albumow, polozylem jego zdjecia wyprane, skopane, beznadziejne... kurcze 3D matrix w rekach sieroty dziala gorzej, niz prosty TTL

przepraszam, nie umiem opowiadac i bardzo dbieglem od tematu, ale ja tez mialem namiastke nieprofesjonalizmu, teraz zbiera mnie na smiech, ale gdybym sie na niego zdecydowal w calosci to byla by niezla ftopa, nawet tego szajsu nikomu... nie pokazujemy bo poziom ich jest zenujacy. tzw. dno i 40 metrow mulu.

dziekuje za uwage mysle, iz dotrwaliscie do konca
    |CANON FF|

Bywalec Awatar boski
    Miasto
    wawka

Domyślnie

@bencjusz - najlepszy tekst w tym watku!
    Loading sig, please wait...
    |||||||||||||----35%----------------

Canon EOS system

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Domyślnie

bez jaj,

widze mase bykow przepraszam za te bledy ;( taki syndrom za szybkich opuszkow oraz udokumetowa dyskrafia, dyslekcja i indolencja jezykowa, az wstyd sie przyznac, ze sie jest indolentem, takiego skarbu jakim jest nasz jezyk ojczysty
    |CANON FF|

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

No nie mogę -a co mi tam, ostatni raz.. i niech będzie anonimowo... i proszę wycierać buty...
    Zostawiam przez godzinę zainteresowanym w tym temacie
    http://picasaweb.google.pl/104538072...Nvqk-G3u7G2UQ#
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ja dostałe raptem 6 zdjęć w oryginalnym rozmiarze. Więc dzielę się tym co mam. Poprosiłem wysłanie kilku, żeby zobaczyć w czym tkwi sprawa.
    Z tego co powiedzieli to na większości zdjęć widać tylko ich sylwetki gdzieś w tłumie.
    Nie mają zbliżeń (portretów), jak sie ogląda te zdjęcia to tak jakby fotograf bał się podejść i robił zdjęcia z ukrycia.
    Co bardzo dobrze odwzorowywują chociażby te 4 zdjęcia.

Wreszcie wiadomo, o co chodzi.
    To nie tyle chodzi o nieumiejętność robienia zdjęć (choć i to widać), co o to, że po prostu fotograf był zbyt nieśmiały i nie potrafił dopchać się do młodej pary.
    To dlatego wszędzie widać tylko plecy. :-D
    Szkoda chłopaka...

Tyle, że za takie wykonanie zlecenia, to powinien młodej parze zapłacić poważne odszkodowanie i dodatkowo zafundować bezpłatną sesję plenerową u jakiegoś renomowanego fotografa.
    To by załatwiło sprawę.
    :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Ok - jeśli by tak zrobił - to może by wyszedł z tego cało - ale oddał to co widzimy.
    Niestety nie dam rady wrzucić tu całej galerii. Po tych 6 zdjęciach widzę że młodzi nie kłamali co do sprawy że nie ma ich prawie na zdjęciach.

Piszesz o wykadrowywaniu - ok. Wykadruj mi z któregoś z tych zdjęć parę młodą. Jak jesteś taki zdolny to myślę że mógłbyś na tym jeszcze zarobić.
    Mogę cię polecić parze młodej i myślę że chętnie ci dopłacą żebyś ich wyczarował w ps-ie na zdjęciach.

O czym my mówimy??? kadrowanie pary młodej ze zdjęć na których ich nie ma???
    ja tam wierzę w to co mówią i zdjęcia potwierdzają moje wyobrażenie na temat całego reportażu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Takim pisaniem "że da się to wszystko wyciągnąć" zachęćmy wszystkich naszych znajomych z lustrzankami - niech robią zdjęcia ślubne!!! Przecież potem wykadrujemy piękne fotki...

Ajaj jak bym pasem zdzielił. To w sumie nie ważne jak zrobi zdjęcia ważne jak je obrobić?
    Hmm ciekawe podejście - warte zastanowienia. Po co się męczyć podczas ślubu na stojąco skoro można posiedzieć i wyczarować piękne zdjęcia???...

...tak, piszę o wykadrowaniu - z całości materiału. Czytaj uważnie, a nie trolluj! Dziękuję bardzo, ale obróbki mam dość do grudnia

...a pasem to sam możesz dostać...takim z ćwiekami, żebyś poczuł przez grubą trolową skórę

... nie używaj cudzysłowia jeśli nie cytujesz

z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
    Denerwują mnie tacy ludzi na forum, którzy tylko cwaniakują.

No dobrze widze ze w wątku tym jest dużo zawiści, fałszu i niedowierzan.
    Skoro z góry zakladacie ze ja kłamie i para młoda kłamie to dalsze opisywanie tej histori nie ma sensu. Faktycznie nie mam jak wam udowodnić to o czym pisze. Dałem 2 zdjecia. Było źle Dałem 5 było źle, jak bym dał 300 to napisali by mi ze to nie jego zdjecia.
    No trudno dalsze postowanie nie łańcucha sensu.
    Ci co chcieli - zrozumieli.
    Nikt nie twierdzi, że kłamiesz. Niektórzy jednak uważają, że nie mówisz prawdy :-P
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ja mam wrażenie że to jest kilka najgorszych fot z tego materiału, starannie wybieranych

po co? może żeby ośmieszyć konkurenta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    A może oddał świetnych 396 a para wpadła na pomysł i za te 4 zdjęcia wyciągnie odszkodowanie od fotografa w postaci rekompensaty w wysokości usługi Kaliny... Sam nie wierze w to co napisałem ;-)
    nie napisales manfred1 nic az tak niewiarygodnego, moj dobry kolega z malopolski, ktory nie jest jakims tam fotoziutkiem, mial ostatnio parę, ktora zarzuciła mu złe wykonanie reportazu. Moim zdaniem grali o darmowe zdjecia ze slubu bo material widzialem, a jemu przysporzyl dodatkowych klientow. Co wiecej ma on na swoim koncie kilka wygranych konkursow np. fotopolis czy national G. a poza tym jego foty zimowe są publikowane stale w zagranicznych magazynach snowboardowych (mysle ze juz niektorzy domyslaja sie o kogo chodzi).

Podziwiam jego postawe bo nie drocząc sie z nimi po prostu oddal całą kase wprawiajac ich w spore zaklopotanie a sobie oszczedzając czas i nerwy
    ochajtajsie

Domyślnie

I ja się dorzucę do wątku ,,milion pięćset sto dziewięćset postów,, : )
    Z racji tego, że pracowałem w kilku zakładach foto, było mi dane oglądać różne różności (również ślubne). Jedni się przykładają, inni olewają. Sęk w tym, że rynek ślubny jest spaprany przez fotoziutków, którzy to często nie mają o fotografii żadnego pojęcia, ale zawsze pozostaje im aparat pełen automatyki (+kilka kart po 8gb). Taki pan fotograf robi cenę 1000 zł ( a przeważnie mniej) i idzie na 10h do pracy i cieszy sie ze ma 100pln/h. Na koniec nagrywa wykonane wcześniej jpg na płytę i wydaje mu się, że kazdy jest zadowolony. A tak naprawdę nikt nie jest zadowolony. Para młoda dostaje 1000 zdjęć po 1zł za zdjęcie : po pierwszych 100 jest juz lekko zła, po 300 ma już serdecznie dosć i zdjec i fotoziutka. Cierpią na tym również ludzie, którzy do swojej pracy podchodzą poważnie ( robią zdjęcia z sercem ), gdyż przychodzi im się borykać z rynkiem fotoziutkow ( 1 zł z zdjecie). Co do par młodych, często wina leży również po ich stronie (ogromne oczekiwania a kaski na foto nie chcą dać - a potem płacz nad ziutkowym albumikiem). Znana mi jest sytuacja, kiedy to łączny koszt wesela wyniósł ok 40k a fotograf (?) za zdjęcia wziął 500zł ( a raczej fotki - bo zdjeciami bym tego nie nazwał).
    Jaki z tego jest morał? Wydaje mi się, że taki: nie każdy umie robić dobre zdjęcia, tak samo jak nie każdy umie robić sobie dobry marketing.
    A dla autora wątku mam takie śmieszne powiedzenie: Jeśli żal Ci czyjejś d..y, to nadstaw swoje łupy.( proszę się tylko nie obrażać, po prostu wydaje mi się, że szkoda żałować kogoś z powodu jego głupoty. Współczuć to co innego)

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów