Skoro wziąłem udział w dyskusji, a plik nie jest już utajniony ;-) to pokaże jedną z moich wersji, taką bardziej "dopaloną". :-D
Skoro wziąłem udział w dyskusji, a plik nie jest już utajniony ;-) to pokaże jedną z moich wersji, taką bardziej "dopaloną". :-D
C-F-K - forever
to jeszcze zdjęcie od amatorka
Ludzie listy noszą...
To i ja się chwilę pobawię
o rozstawianiu czegokolwiek to nie ma co nawet myslec, tez kiedys myslalem podobnie jak Ty, ze ciemno i trzeba blyskac ale wybilem sobie to z glowy, jak trzeba daje w 5D ISO 3200 i daje -1EV i rozjasniam potem na kompie, czyli mam czasami na szerokim kacie 1/60s ISO 6400, F/2.8 to zdjecie na przyklad bylo robione wlasnie tak: http://www.sebafoto.com/697-13339/079-ceremonia-slubna/
mimo, ze jestem szumofobem uwazam ze nie ma co sie cackac z ISO i walic ile tylko sie da, a ze czasami widac jakis szum? kiedys na analogach bylo go widac juz duzo na ISO 800 i nikt z tego nie robil tragedii
zdjęcie z dużym błędem kompzycyjnym, słabo naświetlonym trudno zrobić potem PS ... zawsze będzie coś nie tak ....
poza tym ludzie w sieci ludzie pokazują raczej te bardziej udane i z ciekawych miejsc ... zobacz w jakich kościołach ma fotki Cichy.... z jakim oświetleniem są to miejsca .... (ciekawym)
kolejna sprawa to sprzęt, użycie różnych szkieł, kreatywnych, fiszów / T/S i innych aby było różnorodnie..... ale także jasnych stałek best of the best .... twoją fotkę tak naprawdę mógł zrobić wójek z 500D i kitem a ty liczysz na weselne glamour .... soz takie moje przemyślenia
Wiem, ze fotka kiepska ale po co do obrobki pokazywac dobra - mi chodzi wlasnie o pomoc w przerobieniu takiego kiepskiego zdjecia i wyciagnieca jak najwiecej sie da
Co do sprzetu - pewnie takie fotki robilem kitem i 350d kiedys
sebcio80
Z tym iso to ciekawa sprawa - czyli sugerujesz zwiekszenie do max i obnizenie eksopzycji o -1 9niedoswietlenie)? A nie bedzie wtedy tak, ze jak odszumisz to wyjdzie duzy blur? Ja jakos boje sie nie zakladac lampy do 24-70l i ciemnego kosciola. Stalek dobrych nie mam poza 28/1.8.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Ja tam wole lampe :P
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Palnięcie lampą spowodowało mocne spłaszczenie tej sceny a szkoda bo fotka ładna.