Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 100

Wątek: Ile da sie "wyciagnac" za starych matryc?

Domyślnie

Drogi kolego roshuu, kiedyś tez borykałem się z takim problemem i myslami jak Ty i prawda jest taka że:
    -każde zdjęcie cyfrowe czy analogowe wymaga "postprodukcji".
    -obiektywy jakimi dysponujemy odgrywają rolę w odwzorowaniu obrazu, body jest tylko swego rodzaju magazynem dla naszych zdjęć.
    -ujęcia wpływają w większej mierze na odbiór zdjęć niż poprawność techniczna; ale poprawność techniczna zdjęcia sprawia że słabe ujecie jest jako tako odbierane,nie budzi ani pozytywnych emocji ani negatywnych.
    -przede wszystkim praca ze światłem oddaje tzw "klimat" fotografii

no i teraz kilka porad:
    -korzystaj z odpowiedniego trybu pomiaru światła oraz nauczenie się jak z tego korzystać, bardzo fajny poradnik o systemie strefowym napisał Janusz Body ( http://canon-board.info/showthread.php?t=25632 )
    -opanuj światło i myśl czy aby smugi światła ładnie nie zagrają na zdjęciu itd, czy na pewno "strzelać" lampą uzyskując poprawność techniczną ekspozycji.
    -poznaj własne obiektywy, pracuj głębią ostrości jaką Ci oferują, ale naucz się z niej korzystać(mam tu na myśli że odpowiednia przestrzenność obrazu pozwoli GO ładnie zagrać - np w twoim zdjęciu wszystko jest tak bardzo statyczne że mimo f2,8 nawet ołtarz który jest kilka m za pierwszym planem jest tylko lekko zamazany)

nie traktuj tego jako obrazy,po prostu kilka uwag,warto nad nimi pomyśleć chwile a naprawdę poprawimy jakość swoich zdjęć.
    Nadmienię iż nie posiadam wypasionego sprzętu C, korzystam z systemu P i raczej średnio-zaawansowanego sprzętu niż profi ale to jest doskonałym przykładem na to że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf(aczkolwiek przesiadka na C ze względu na dostępność szkieł jest bardzo bliska w czasie )

by nie być gołosłownym:

Pozdrawiam serdecznie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    coś obrazek się nie załączył więc:
    http://img148.imageshack.us/f/plikf.jpg/
    Ostatnio edytowane przez spr ; 08-10-2010 o 17:55 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

T może i ja coś podeślę
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Zauważ, że dużo "pro" fotografów wstawia B&W foty często właśnie tam gdzie są trudne warunki do opanowania koloru.

Ewentualnie można się ratować podwójnym wołaniem Raw'a z różnym balansem jak w przypadku poniżej:

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

ha ha, można by zrobić ankietę która obróbka najlepsza :-D
    Zainteresowanie spore, co człowiek to inne spojrzenie na ten sam materiał.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    ha ha, można by zrobić ankietę która obróbka najlepsza
    Jasne! Będzie jak podczas wyborów Króla Piratów. Każdy głosuje na siebie
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Radom

Domyślnie

Nie ma problemu, autorzy na swoje, reszta na najlepsze. na jedno wyjdzie.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    Drogi kolego roshuu, kiedyś tez borykałem się z takim problemem i myslami jak Ty i prawda jest taka że:
    -każde zdjęcie cyfrowe czy analogowe wymaga "postprodukcji".
    -obiektywy jakimi dysponujemy odgrywają rolę w odwzorowaniu obrazu, body jest tylko swego rodzaju magazynem dla naszych zdjęć.
    -ujęcia wpływają w większej mierze na odbiór zdjęć niż poprawność techniczna; ale poprawność techniczna zdjęcia sprawia że słabe ujecie jest jako tako odbierane,nie budzi ani pozytywnych emocji ani negatywnych.
    -przede wszystkim praca ze światłem oddaje tzw "klimat" fotografii

no i teraz kilka porad:
    -korzystaj z odpowiedniego trybu pomiaru światła oraz nauczenie się jak z tego korzystać, bardzo fajny poradnik o systemie strefowym napisał Janusz Body ( http://canon-board.info/showthread.php?t=25632 )
    -opanuj światło i myśl czy aby smugi światła ładnie nie zagrają na zdjęciu itd, czy na pewno "strzelać" lampą uzyskując poprawność techniczną ekspozycji.
    -poznaj własne obiektywy, pracuj głębią ostrości jaką Ci oferują, ale naucz się z niej korzystać(mam tu na myśli że odpowiednia przestrzenność obrazu pozwoli GO ładnie zagrać - np w twoim zdjęciu wszystko jest tak bardzo statyczne że mimo f2,8 nawet ołtarz który jest kilka m za pierwszym planem jest tylko lekko zamazany)

nie traktuj tego jako obrazy,po prostu kilka uwag,warto nad nimi pomyśleć chwile a naprawdę poprawimy jakość swoich zdjęć.
    Nadmienię iż nie posiadam wypasionego sprzętu C, korzystam z systemu P i raczej średnio-zaawansowanego sprzętu niż profi ale to jest doskonałym przykładem na to że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf(aczkolwiek przesiadka na C ze względu na dostępność szkieł jest bardzo bliska w czasie )

by nie być gołosłownym:

Pozdrawiam serdecznie
    coś obrazek się nie załączył więc:
    http://img148.imageshack.us/f/plikf.jpg/
    To mnie zjechales ale coz - zapewniam, ze z teorii wiem wiecej niz moze Ci sie wydawac, gorzej z praktyka bo to zupelnie co innego jak masz 1sek na ustawienie wszystkiego Watek o punktowym znam jak wlasna kieszen.
    Troche zjechalismy z tematu, ale generalnie mam tam jakies zrozeznanie w tym wszystkim. Fotka faktycznie kiepska i nic specjalnego z niej nie wyciagneliscie. Nadal uwazam, ze moja wersja oborobki jest najlepsza ale wciaz mnie nie zadowalna.. No ale dobra.

Czyli co dochodzimy do wniosku, ze nawet starym sprzetem da sie zrobic fotke, ktora mozna pozniej niezle obrobic i nie trzeba kupowac super nieszumiacych matryc ani nie ma co liczyc na ich rozpietosc tonalna?
    Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Zauważ, że dużo "pro" fotografów wstawia B&W foty często właśnie tam gdzie są trudne warunki do opanowania koloru.

Ewentualnie można się ratować podwójnym wołaniem Raw'a z różnym balansem jak w przypadku poniżej:

Dzieki za poswiecony czas stary
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 08-10-2010 o 22:10 Powód: Automerged Doublepost
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    Radom

Domyślnie

roshuu Twoja fotka wcale nie jest taka ostatnia , a obróbka to kwestia gustu . Ty uważasz że Twoja jest najlepsza , niestety nie mogę się z Tobą zgodzić - moja jest lepsza . Twoja najwyżej na drugim miejscu ;-)
    B&W może być ratunkiem , ale to co powyżej nim nie jest :-D
    Jacek Paduszyński

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

to i ja:

600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A co tam :P Najwyzej okaze sie ze najbardziej kiczowata obrobka tego watku :P

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów