Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Nie działa AF w Canon 24-105 f/4

Mieszany widok

Domyślnie Nie działa AF w Canon 24-105 f/4

Witam.
    Obiektywu używam z 5dmII
    Szukałem już rozwiązań i pewnie i tak się skończy na serwisie. Coś tam słychać delikatnie w obiektywie po niciśnięciu spustu, ale poza tym dętka. Stabilizacja działa, podgląd głebi również. Jakieś inne pomysły?
    p.s. raczej nie powinno się obracać pierścieniem ostrości przy przełączniku ustawionym na AF???

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

raczej nie powinno się obracać pierścieniem ostrości przy przełączniku ustawionym na AF???
    To nie ma wpływu na działanie af ponieważ mozna doostrzyc recznie w czasie dzialania af pierscieniem.

Trudno na odległość powiedzieć co może być nie tak ale moze spróbuj styki przeczyscić w obiektywie
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

Spróbuję przeczyścić. Aczkolwiek, tak jak pisałem, po naciśnięciu spustu migawki słychać coś w obiektywie. Ch... mnie strzelił bo obiektyw ma dopiero miesiąc.
    Na stronie canona czytałem, że nie trzeba przy tym obiektywie wyłączać układu af, żeby można było ręcznie poprawić ostrość.
    Cytuję:
    "Automatyczna regulacja ostrości
    Pierścieniowy napęd USM (Ultrasonic motor - silnik ultradźwiękowy) wykorzystuje drgania ultradźwiękowe w celu pewnego, szybkiego i prawie bezgłośnego sterowania układem automatycznej regulacji ostrości. Wysoki moment wstrzymania zapewnia dokładne zatrzymanie grupy soczewek odpowiedzialnych za regulację ostrości bez potrzeby przeprowadzania ponownych prób. Obiektyw został wyposażony w funkcję ciągłej ręcznej regulacji ostrości bez potrzeby wyłączania układu AF. Minimalna odległość ostrości wynosi 0,45 mm w całym zakresie ogniskowych."
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czyli co? Gwarancja to tylko Żytnia? :/
    Ostatnio edytowane przez paradigm ; 06-10-2010 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Ruciane - Nida

Domyślnie

Przy silniku USM nie ma to znaczenia.
    To jest jego zaleta, że można przeostrzyć bez przełączania z AF na MF.
    Raczej, po tym opisie, nikt Ci nie doradzi więcej aniżeli serwis.
    Zaginiona szukajka: http://maciejko.net/cbsearch/

Tak, uprawiam onanizm sprzętowy. :P

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to skoro obiektyw ma dopiero miesiąc to nie serwis a odpowiedzialność sprzedawcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    No to skoro obiektyw ma dopiero miesiąc to nie serwis a odpowiedzialność sprzedawcy.
    Myślisz?
    Myślałem, że to dopiero po zakończonej gwarancji? Ale sprzedawca i tak wyśle do serwisu, a potrwa to dłużej niż procedura canona... ja>>>dhl>>>żytnia>>>dhl>>>ja

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie ale w instrukcji obiektywu było chyba napisane, żeby nie wykręcać bagnetu ZANIM żyrko nie stanie. Ok 2-3 sek po ostatnim naciśnięciu spustu. Może wykręcałeś za wcześnie.

Tak czy inaczej serwis gwarancyjny czyli Żytnia. Przez sklep będzie trwało 2 razy dłużej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Żądać wymiany na nowy a nie naprawiać.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Napisz z tytułu niezgodności towaru z umową pismo, że była ukryta wada i bierz nowy )
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

No i sie wyjaśniło...
    Padł moduł AF. Wysłałem na Żytnią, jutro mija 14 dni od przyjęcia do serwisu. Zobaczymy

Uprawnienia umieszczania postów