Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: W jakich miesiącach kupować sprzęt fotograficzny?

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

a ja właśnie w grudniu lub styczeń. waluta tanieje bo rodacy na święta ściągją do kraju. na święta ludzie różne żeczy dostają i chcą się pozbyć. sklepy też robią promocje. czyli ja obstawiam grudzień
    canon

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Nie kupuj w grudniu bo jak będziesz sprzedawać to ludzie będą patrzeć na rocznik i stracisz dużo kasy przy sprzedaży.
    ... i czekaj z zakupem przynajmniej kolejne pół roku, kiedy to zaczną pojawiać się partie z nowego roku...
    no nie popadajmy już w paranoje z tymi rocznikami i kupą kasy - to nie rynek motoryzacyjny.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Styczeń - zły termin - bo sprzedawcy nie mają kasy po świętach na zakup nowego towaru, ponadto czyszczą magazyny ze starego sprzętu więc łatwo się oszukać i kupić bubel.
    Luty - (i koniec stycznia) zły termin - ludzie wyjeżdżają na ferie - muszą jakoś swój pobyt uwiecznić więc kupują a sprzedawcy chcą to wykorzystać
    Marzec - zły termin bo idzie wiosna więc ludzie kupują żeby przed rozkwitem wiosny przetestować sprzęt.
    Kwiecień i Maj - bardzo zły termin - święta i komunie.
    Czerwiec, Lipiec, Sierpień i Wrzesień - bardzo zły termin - wyjazdy wakacyjne i urlopowe, zwiększone zapotrzebowanie na sprzęt wykorzystywane przez sprzedawców
    Październik - bardzo zły termin bo wtedy często ogłaszane są nowości więc może się okazać że kupimy sprzęt który wkrótce zostanie zastąpiony lepszym (spadek cen poprzednika)
    Listopad i Grudzień - bardzo bardzo zły termin - Mikołaj i Gwiazdka

Najlepiej - NIE KUPOWAĆ
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Trzeba kupować w miesiącach, które mają "R" w nazwie.

Albo odwrotnie... nigdy cholercia nie pamiętam.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

proponuję kupować jesienią, po wykopkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Styczeń - zły termin - bo sprzedawcy nie mają kasy po świętach na zakup nowego towaru, ponadto czyszczą magazyny ze starego sprzętu więc łatwo się oszukać i kupić bubel.
    Luty - (i koniec stycznia) zły termin - ludzie wyjeżdżają na ferie - muszą jakoś swój pobyt uwiecznić więc kupują a sprzedawcy chcą to wykorzystać
    Marzec - zły termin bo idzie wiosna więc ludzie kupują żeby przed rozkwitem wiosny przetestować sprzęt.
    Kwiecień i Maj - bardzo zły termin - święta i komunie.
    Czerwiec, Lipiec, Sierpień i Wrzesień - bardzo zły termin - wyjazdy wakacyjne i urlopowe, zwiększone zapotrzebowanie na sprzęt wykorzystywane przez sprzedawców
    Październik - bardzo zły termin bo wtedy często ogłaszane są nowości więc może się okazać że kupimy sprzęt który wkrótce zostanie zastąpiony lepszym (spadek cen poprzednika)
    Listopad i Grudzień - bardzo bardzo zły termin - Mikołaj i Gwiazdka

Najlepiej - NIE KUPOWAĆ
    Czyli stajemy przed wyborem mniejszego zła:-D Najmniej "zła" od stycznia do marca...
    A tak serio to rzeczywiście bardzo dużo będzie zależeć od kursów walut. Ja szklarnię uzupełniałem 2 lata temu w lecie przy bardzo mocnej złotówce, w dodatku kupując 3 obiektywy za granicą.
    Dodatkowo warto śledzić różne promocje - ostatnio 2 sklepy (oleole.pl i euro.com.pl) sprzedawały Tamrona 17-50/2,8 ze stabilizacją obrazu poniżej 1500 zł, czyli praktycznie w cenie wersji bez stabilizacji. Pomyłka czy nie, ale można było za tą cenę kupić w euro.com.pl przez kilka dni.
    Siem de i kilka obiektyvoof

Dopiero zaczyna Awatar flagus
    Miasto
    Warsaw

nie podejrzewalem ze bedzie az tyle odpowiedzi i komentarzy
    najbardziej podobala mi sie wypowiedź bebesky'ego
    jest klarowna przejrzysta i prowadzi do wniosku ktory od dawna widnieje na czeskich ubraniach - "ne prat, ne chodit "
    Flagus
    -----------------------------------------------
    C 5Dmk2; C EF 24-105mm f/4L IS USM;C SpeedLite 430EX
    Velbon Sherpa 600R+glowica PH-157Q;Kata D-3N1-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Nie kupuj w grudniu bo jak będziesz sprzedawać to ludzie będą patrzeć na rocznik i stracisz dużo kasy przy sprzedaży.
    To nie samochód....
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zawsze kupowałem na jesieni, miało pomóc na jesienną deprechę. Przeważnie nie pomagało. Teraz "chodzi za mną" jakieś body... Może lepiej omijać sklepy szerokim łukiem...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów