a ja właśnie w grudniu lub styczeń. waluta tanieje bo rodacy na święta ściągją do kraju. na święta ludzie różne żeczy dostają i chcą się pozbyć. sklepy też robią promocje. czyli ja obstawiam grudzień
a ja właśnie w grudniu lub styczeń. waluta tanieje bo rodacy na święta ściągją do kraju. na święta ludzie różne żeczy dostają i chcą się pozbyć. sklepy też robią promocje. czyli ja obstawiam grudzień
canon
Styczeń - zły termin - bo sprzedawcy nie mają kasy po świętach na zakup nowego towaru, ponadto czyszczą magazyny ze starego sprzętu więc łatwo się oszukać i kupić bubel.
Luty - (i koniec stycznia) zły termin - ludzie wyjeżdżają na ferie - muszą jakoś swój pobyt uwiecznić więc kupują a sprzedawcy chcą to wykorzystać
Marzec - zły termin bo idzie wiosna więc ludzie kupują żeby przed rozkwitem wiosny przetestować sprzęt.
Kwiecień i Maj - bardzo zły termin - święta i komunie.
Czerwiec, Lipiec, Sierpień i Wrzesień - bardzo zły termin - wyjazdy wakacyjne i urlopowe, zwiększone zapotrzebowanie na sprzęt wykorzystywane przez sprzedawców
Październik - bardzo zły termin bo wtedy często ogłaszane są nowości więc może się okazać że kupimy sprzęt który wkrótce zostanie zastąpiony lepszym (spadek cen poprzednika)
Listopad i Grudzień - bardzo bardzo zły termin - Mikołaj i Gwiazdka
Najlepiej - NIE KUPOWAĆ
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Trzeba kupować w miesiącach, które mają "R" w nazwie.
Albo odwrotnie... nigdy cholercia nie pamiętam.
Entuzjastyczny Neofita
proponuję kupować jesienią, po wykopkach
Czyli stajemy przed wyborem mniejszego zła:-D Najmniej "zła" od stycznia do marca...
A tak serio to rzeczywiście bardzo dużo będzie zależeć od kursów walut. Ja szklarnię uzupełniałem 2 lata temu w lecie przy bardzo mocnej złotówce, w dodatku kupując 3 obiektywy za granicą.
Dodatkowo warto śledzić różne promocje - ostatnio 2 sklepy (oleole.pl i euro.com.pl) sprzedawały Tamrona 17-50/2,8 ze stabilizacją obrazu poniżej 1500 zł, czyli praktycznie w cenie wersji bez stabilizacji. Pomyłka czy nie, ale można było za tą cenę kupić w euro.com.pl przez kilka dni.
Siem de i kilka obiektyvoof
nie podejrzewalem ze bedzie az tyle odpowiedzi i komentarzy
najbardziej podobala mi sie wypowiedź bebesky'ego
jest klarowna przejrzysta i prowadzi do wniosku ktory od dawna widnieje na czeskich ubraniach - "ne prat, ne chodit "![]()
Flagus
-----------------------------------------------
C 5Dmk2; C EF 24-105mm f/4L IS USM;C SpeedLite 430EX
Velbon Sherpa 600R+glowica PH-157Q;Kata D-3N1-30
Zawsze kupowałem na jesieni, miało pomóc na jesienną deprechę. Przeważnie nie pomagało. Teraz "chodzi za mną" jakieś body... Może lepiej omijać sklepy szerokim łukiem...