oddzielnie korygować jasność elementow jasnych, średnich i ciemnych?
w RAW nie ma problemu, jest do tego oddzielne okno ale pliki jpeg można tylko regulować, to co znalazlem, tylko wszystkie tony na raz....ale może jakoś się da....???
oddzielnie korygować jasność elementow jasnych, średnich i ciemnych?
w RAW nie ma problemu, jest do tego oddzielne okno ale pliki jpeg można tylko regulować, to co znalazlem, tylko wszystkie tony na raz....ale może jakoś się da....???
20Dset
maj łeb...
w PS CS - masz taka opcja jak Shadow/Higlights tam mozesz dobierac parametry swiatel i cieni niestety niema nic o tonach srednich ale dobre osioga rezultaty!oddzielnie korygować jasność elementow jasnych, średnich i ciemnych?
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
A Curves/Krzywe nie spelniaja tego?Zamieszczone przez Tytus
no właśnie jest to dość ułomne rozwiązanie, nie ma średnich, jasne możesz tylko zdjąć a ciemne tylko dodać. kiepsko...Zamieszczone przez Przemek Białek
[ Dodano: 9 Sierpień 2004 ]
a tego nie próbowałem...Zamieszczone przez Vitez
20Dset
maj łeb...
Tylko zanim sprobujesz poszukaj jakichs wskazowek i poradnikow jak operowac krzywymi.Zamieszczone przez Tytus
Ja robie "na oko" - jezdze wykresami az wyglad zdjecia mi pasuje, ale ty chcesz precyzyjnie w jasnosciach, szarosciach, czerniach pracowac a wykres krzywych wlasnie do tego jest, tylko nie pamietam teorii na jego temat, tzn co pokazuje konkretnie tabelka w opcji Curves i jakie konkretnie zmiany robisz ciagnac w jedna albo druga strone... mam to w ksiazce National Geographic "Szkola fotografowania: Fotografia cyfrowa" jak chcesz to poszukam.
dzieki, znajdę, mam tę książkę :wink:Zamieszczone przez Vitez
20Dset
maj łeb...