no wlasnie jak sie udalo, kto byl i jakie fotki zrobil?
no wlasnie jak sie udalo, kto byl i jakie fotki zrobil?
Ja oglądałem w TVP Kultura i potwierdzam, koncert był absolutnie superowy!Zamieszczone przez karczmarz
Przy tej okazji jedna uwaga. Fascynuje mnie czułośc jak i inne parametry kamer telewizyjnych. Robiąc w tych samych warunkach zdjęcia mam niewielki uzysk zdjęć poprawnych technicznie, podczas gdy film w TV jest absolutnie bezbłędny, ostrość zawsze w punkt, idealne operowanie głębią ostrości, itd., itd.![]()
obrazy ruchome wydaja sie ostrzejsze niz sa w rzeczywistosci na stopklatce juz tak pieknie nie jest... ale rzeczywiscie tez nieraz sie zastanawialm jak oni to robia ze moga a my nie :-)
Panowie - bylem, siedzialem (w pierwszym rzedze!!!) i... z miejsca cykalem foty. Jak wczoraj podgladalem (23.30), to bylem zadowolony i mam nadzieje, ze nic sie nie zmienilo do dnia dzisiejszego
Wystawie fotki moze nawet i dzisiaj. Zapraszam wiec do ogladania i komentowania.
Jacku, ja to wiem! Jednak mimo wszystko, to nie tłumaczy dlaczego na filmach przyrodniczych latające ptaki mają ostrość ustawioną w punkt, a jak sam wiesz, fotografując choćby głupie mewyZamieszczone przez Jac
uzysk ostrych fotek nie jest wcale tak duży
![]()
Uzysk???? Jurku, jakbys fotografowal 25klatek na sekunde, to wtedy bys mial uzyskZamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
Powtarzam, że na filmach wszystkie 25 klatek jest ostrychZamieszczone przez Pikczer
![]()
Wniosek: uzysk = 100%
no to jest tzw. rozwiazanie uniwersalne, jak nie wiadomo o co chodzi to chdzi o....kase, TV to drozsza zabawka niz fotografia, do tego dochodza kamery specjalistyczne do okreslonych zadan... plus jeden detal w TV nie leca amatorskie produkcje (no chyba ze po 24 :winkZamieszczone przez Jurek Plieth
i raczej nie ma tam przypadkowych ludzi i rozwiazan...
Jurek wybacz, ale Ty chyba troszke błądzisz.Zamieszczone przez Jurek Plieth
To sa inne rozdzielczosci.
Zrob sobie zdjecie nawet sredniej jakosci, powieksz na caly ekran a komputer podepnij do telewizora. Wtedy dopiero zobaczysz roznice wyswietlania TV a kompa. A powiekszales kiedys obraz telewizyjny do wielkosci np. 1600 x 1600 pixeli? Takiego g.... nie zaakceptowalbys nigdy. Chyba, ze robionego kompaktem ;-)
Aż tak bardzo jak Ci się wydaje, to ja nie błądzę! :rolleyes: Te filmy przyrodnicze o których mowa nagrywane są też w HDTV, gdzie rozdzielczość wynosi "zaledwie" trochę ponad 2 Mpix. Zapytaj naszych amerykańskich kolegów jak to się oglądaZamieszczone przez Pikczer
![]()
Uwierz, że wcale dużo nie odbiega od tej jakości o jakiej dyskutujemy w przypadku obrazów nieruchomych.