Cytat Zamieszczone przez perlpa
Osobiście mam zgoła odmienne zdanie co do treści i ładunku emocjonalnego zdjęć z Indii obu wspomnianych fotografów.
Zdjęcia Rohnera to reporataż "w ruch" - sporo się tam dzieje, ale dla mnie są nieco zbyt bałaganiarskie. Zdjęcia Manuela Rodrigo odbieram jako wystudiowane, poukładane, czyste kompozycyjnie, sięgające głębiej. Na mnie zrobił one o wiele większe wrażenie.
prawda, rzecz gustu. ja sie tylko odnosilem do wartosci tych zdjec jako reportazu, ktory z definicji powinien opowiadac o pewnym emocjonalnym wrazeniu z przezywania pewnego miejsce. dla mnie zdjecia Rodrigo nie docieraja do sedna sprawy i pokazuja te Indie tak samo, jakby to byl w zasadzie kazdy inny kraj azjatyzki - Wietnam, Tajlandia czy nawet metropolie Chin badz Singapur. a to zupelnie co innego. Indie to kraj ogromnych kontrastow i zupelnie odmiennej kultury niz reszta Azji. tego te zdjecia nie pokazuja. przeslizguja sie po powierzchni turystycznej Indii, nie pokazujac czym jest tak naprawde zycie w tym kraju. kraju, ktorego zycie spoleczne jak nigdzie na swiecie kontroluje podzial kastowy, i w ktorym los kobiet jest bodaj najgorszy na swiecie.

nic w tych zdjeciach na ten temat nie ma. moglbys przy okazji wizyty w Chinach wyskoczyc na kilka godzin na wies i zrobic podobne zdjecia. pokazujace graficznie zycie lokalne, ale nic o tym zdjeciu nie mowiace.

o to mi chodzilo. nie krytykuje tych zdjec w kontekscie warsztatu technicznego. chodzi mi tylko o warsztat "emocjonalny" i o to co autor potrafil z siebie wydobyc w tych fotografiach. i nie dostrzegam nic. tylko tani blichtr w stylu koncertu Sprytnej Birs. efektowny, dopracowany technicznie, pelen fajerwerkow, ale ukrywajacy pustke w srodku.

oczywiscie, kwestia gustu. ale MSZ tego typu reportaz to nie jest tylko warsztat techniczny. to tez, a nawet przede wszystkim, warsztat emocjonalny i umiejetnosc odczucia historii ktora sie opowiada i jej przekazania. do tego trzeba miec wrazliwosc. na zdjeciach Rodrigo jej nie dostrzegam. i tyle :-)

a ze sa ostre i plastyczne... dajcie mi 5D ze 135-tka to wam takie same zrobie we Wrocku w Trojkacie Bermudzkim (no, jeszcze bede chcial obstawe)