Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Ja widać teoria swoje a praktyka swoje.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
    No nie wiem. Mam Win 7-64 i wspomniane programy "chodzą" zdecydowanie szybciej niż na XP w tej samej konfiguracji (procesor Intel Core 2 Quad Q6600 płyta Maximus II pamięć 4 gb)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.

odkad zainstalowalem w domu na Win7 i na nim popracowalem, sluzbowe XP stalo sie niemal tortura. i tu nie chodzi o jakies tam wyniki sztucznych testow wydajnosci, tylko o odczuwalna zwawosc pracy z systemem plikow czy systemem operacyjnym ogolnie. nigdy mi, nawet swiezo zainstalowany XP nie dzialal tak sprawnie jak 7. rowniez na dokladnie tej samej konfiguracji sprzetowej.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Chyba sobie i tak zostawie te instalke 7 - szkoda ze duchy z niego maja po 11-12GB, z XP byly po 6GB. Wszystko co mogłem powylaczalem. W 7 jest tez wiecej procesow uruchomionych na golym systemie, moze w mojej pracy niepotrzebnych i bede mogl je powylaczac.

Czekam na opinie innych

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

IMHO warto, możliwość dołożenia RAM w dzisiejszych czasach to... bułka z masłem.
    Za akustykiem - tyle że Win 7 po przesiadce z wer.32-bit na 64-bit
    odczuwalnie lepiej, żwawiej, spokojniej...
    W stosunku do Win XP to nawet nie wspomnę.

Kompa mam do zwykłego użytkowania - z testów wyrosłem daaawno temu.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

RAM to 4GB (plyta widzi 3GB). [...]
    Teoria swoje i praktyka swoje, szczególnie, jeśli teoria niedomaga. To nie płyta widzi 3 GB RAM... to po pierwsze.

Po drugie, Twój komputer nie najnowszy, delikatnie mówiąc. Średnio nadaje się do testów najnowszego systemu, dostosowanego do nowych technologii, przynajmniej jeśli idzie o testy syntetyczne i mierzenie czasu wykonywania operacji. Na starym sprzęcie może być co najwyżej porównywalnie, to jasne, bo lepsze zarządzanie większą ilością rdzeni, czy większą pamięcią i tak nie zostanie uwidocznione, nawet jeżeli faktycznie ma miejsce. Nowy system nie może być optymalizowany głównie z myślą o minionej technologii, tylko głównie z myślą o obecnej i tej z niedalekiej przyszłości.
    A i tak działanie na starszym sprzęcie zaskakuje pozytywnie, chociażby w porównaniu do poprzednika 7.

No i po trzecie, system to nie tylko czas wykonywania operacji, chociaż na współczesnym sprzęcie nie można narzekać na 7, ale wygoda użytkowania i produktywność, a w tym 7 wyprzedza XP dramatycznie i chociażby z tego powodu warto go używać nawet na starszym sprzęcie. Tylko, żeby poczuć różnicę, trzeba najpierw na tyle dobrze poznać 7, jak do tej pory znało się XP, czyli parę godzin nie wystarczy, nawet parę tygodni nie pozwoli odkryć wszystkich niuansów.

Ja już nawet Vistę wolałem od XP... co tu dopiero mówić o 7.

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta

Ja już nawet Vistę wolałem od XP...
    ....noo bez przesady....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.
    ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
    tak i nie. SSD bije na leb dysk talerzowy tam, gdzie w gre wchodza czasy dostepu do plikow. ale nie zrobi takiej predkosci liniowej odczytu.

SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
    nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s

ja w kompie mam dwa dyski w RAID 7200RPM i razem mam chyba 160MB/s, dysk SSD w laptopie mam nie najnowszy i osiaga "tylko" 150MB/s a roznica i tak jest ogromna na korzysc SSD,

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów