Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Ja widać teoria swoje a praktyka swoje.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Ja widać teoria swoje a praktyka swoje.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
    No nie wiem. Mam Win 7-64 i wspomniane programy "chodzą" zdecydowanie szybciej niż na XP w tej samej konfiguracji (procesor Intel Core 2 Quad Q6600 płyta Maximus II pamięć 4 gb)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.

odkad zainstalowalem w domu na Win7 i na nim popracowalem, sluzbowe XP stalo sie niemal tortura. i tu nie chodzi o jakies tam wyniki sztucznych testow wydajnosci, tylko o odczuwalna zwawosc pracy z systemem plikow czy systemem operacyjnym ogolnie. nigdy mi, nawet swiezo zainstalowany XP nie dzialal tak sprawnie jak 7. rowniez na dokladnie tej samej konfiguracji sprzetowej.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.
    ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
    tak i nie. SSD bije na leb dysk talerzowy tam, gdzie w gre wchodza czasy dostepu do plikow. ale nie zrobi takiej predkosci liniowej odczytu.

SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
    nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s

ja w kompie mam dwa dyski w RAID 7200RPM i razem mam chyba 160MB/s, dysk SSD w laptopie mam nie najnowszy i osiaga "tylko" 150MB/s a roznica i tak jest ogromna na korzysc SSD,

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s
    a widzisz... czego sie czlowiek dowie na fotograficznym forum ostatnio jak do tematu SSD zagladalem, to jeszcze byly predkosci w porywach do 90MB/s, a i to w cenach zdecydowanie ponad jakosc akustykowych nerek...

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
    amen.
    www albo tez flickr

Domyślnie

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie
    Takie rozwiązanie zastosowałem u siebie.
    Wystarczył mi SSD 80GB Intela.
    Na nim mam zainstalowany WIN 7 64bit + PS CS4, DPP i śmiga aż miło.

Pozostałe pierdoły i zdjęcia mam na drugim zwykłym dysku.

Domyślnie

....
    SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ....
    A jak zyjecie (uzytkownicy SSD) z mysla ze dyski maja ograniczona trwalosc przy zapisie (w zaleznosci od tylu MLC/DLC) bodajrze od 1 do 100tys cykli zapisow w to samo miejsce. Wiem ze firmware sobie z tym radzi, ale w przypadku wykorzystywania powierzchni pod cache ...itd i po dluzszym czasie można stracic swoja prace.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    A jak zyjecie (uzytkownicy SSD) z mysla ze dyski maja ograniczona trwalosc przy zapisie (w zaleznosci od tylu MLC/DLC) bodajrze od 1 do 100tys cykli zapisow w to samo miejsce. Wiem ze firmware sobie z tym radzi, ale w przypadku wykorzystywania powierzchni pod cache ...itd i po dluzszym czasie można stracic swoja prace.
    to prawda, ale bez przesady, z funkcja TRIM mozna spokojnie pracowac nawet lata, traktowac to trzeba jako inwestycje, jak ktos wykorzystuje kompa do pracy to sporo zyska czasu a czas to pieniadz, dysk sie zuzyje to kupi sie nowy itd itd,

kopie dysku mozna zrobic na wszelki wypadek a nawet jak kiedys padnie to zadnych danych na nim nie ma waznych,

ja w laptopie dbam jednak o moj dysk, gdyz nie sluzy on do pracy, przykladowo zrobilem sobie RAMDISK na ktorym to mam katalogi TEMP i plik wymiany,

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów