Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: 5d i 12tys. na osprzęt co kupić??

Domyślnie

Dobrze, że wy panowie urodziliście się z taką wszech wiedza... nie wiem czy te głupie odpowiedzi to zazdrość czy co, a może to tylko taka mentalność nakrzyczeć się pierw, a potem pomyśleć, ale nie pisze tego postu w ramach pochwalenia się, bo jeśli chciałbym się chwalić to na N-K mogę. Według mnie jeśli człowiek coś ma w życiu robić to to co naprawdę kocha bo jeśli nie, to można walić na taśmie 8 godzin i będzie ok nie??? Panowie wszechwiedzący mądrale...
    Pytałem o inne obiektywy ponieważ nie miałem okazji działać na obiektywach Canon, pytam bo nie mam zamiaru kupować i później liczyć na litość sprzedawcy, ze pozwoli mi zwrócić. Kwotę ile mam wpisałem dlatego, żeby ten który ma odemnie więcej pojęcia miał rozeznanie na co mogę sobie pozwolić. Obiektyw 24 f1.4L dlatego, ze mam zamiar używać również 5d do filmów. Dziękuję za sensowne odpowiedzi i prosze o konkrety bez tematów moralnych o trolach itd...

Dopiero zaczyna Awatar Quise
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Skoro wydajesz takie pieniądze na sprzęt to powinieneś już mniej więcej jaki obiektyw do czego będzie Ci potrzebny, a to nie problem chyba nawet jeżeli pracowałeś na innym systemie, kwestia chęci i poszukania bo tematów takich było już zapewne bezliku.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dizorak Zobacz posta
    Dobrze, że wy panowie urodziliście się z taką wszech wiedza...
    Niestety, nie dane mi bylo. Do wszystkiego musiałem dochodzic sam.
    nie wiem czy te głupie odpowiedzi to zazdrość czy co,
    To na pewno. W moim przypadku, tylko to. Bardzo bym chcial móc wydac 20 kpln na sprzet i bardzo Ci zazdroszczę.

a może to tylko taka mentalność nakrzyczeć się pierw, a potem pomyśleć, ale nie pisze tego postu w ramach pochwalenia się, bo jeśli chciałbym się chwalić to na N-K mogę. Według mnie jeśli człowiek coś ma w życiu robić to to co naprawdę kocha bo jeśli nie, to można walić na taśmie 8 godzin i będzie ok nie??? Panowie wszechwiedzący mądrale...
    Takich pytań jak Twoje, ostatnio jest na tym forum kilka w tygodniu:
    "Mogę dostać dofinansowanie 20 tys. z urzędu pracy. Chcę wejść na rynek fotografów ślubnych. Do tej pory bawiłem się trochę sprzętem i myślę, ze dam sobie radę. Co mi radzicie kupić."
    Pytałem o inne obiektywy ponieważ nie miałem okazji działać na obiektywach Canon
    Prosze bardzo: Kup 24L, 35L, 85L, 135L + 580EXII + Adobe CS5. Oblecisz tym każdy ślub, jak nie zapomnisz miec ze soba cca 64GB pamięci, zapasową baterię do aparatu i lampy.
    Do tego bezwzględnie musisz mieć zapasowe body, najlepiej rowniez FF, czyli co najmniej stare 5d. Nie zapomnij tez o stofenie na lampę. Bardzo sie przydaje przy błyskaniu na wprost.

Czy napisac Ci w jakich sytuacjach używać poszczególne ogniskowe?

A i jeszcze jedno, nie bierz za ślub mniej niz 3 patyki. Nie psuj rynku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Achhh, zapomniałem, że na pewno przyda sie coś UWA. Polecam 14L.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 04-10-2010 o 11:24 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Owszem pracowałem na GX10 z kilkoma obiektywami którego mam do tej pory, ale porostu sprzęt jest za słaby i ogranicza, niema sensu dalsza kontynuacja z pentaxem bo mija sie to z celem, skoro udało mi sie ta kase wygospodarować to nie chce popełnić głupich błędów przy kupnie sprzętu, chcę ja zagospodarować jak najlepiej bo wiem , ze dużo czasu upłynie zanim uda mi sie znowu zorganizować kase na kolejna inwestycje.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wszystko, ze aż bedziesz mial dośc, opisano tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To na pewno. W moim przypadku, tylko to. Bardzo bym chcial móc wydac 20 kpln na sprzet i bardzo Ci zazdroszczę.
    Tylko ty już masz ten sprzęt a ja nie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Prosze bardzo: Kup 24L, 35L, 85L, 135L + 580EXII + Adobe CS5. Oblecisz tym każdy ślub, jak nie zapomnisz miec ze soba cca 64GB pamięci, zapasową baterię do aparatu i lampy.
    Do tego bezwzględnie musisz mieć zapasowe body, najlepiej rowniez FF, czyli co najmniej stare 5d.
    To i ja wiem i nie po to zadałem pytanie i powiedziałem ile mogę wydać na sprzet.

Takich pytań jak Twoje, ostatnio jest na tym forum kilka w tygodniu:
    "Mogę dostać dofinansowanie 20 tys. z urzędu pracy. Chcę wejść na rynek fotografów ślubnych. Do tej pory bawiłem się trochę sprzętem i myślę, ze dam sobie radę. Co mi radzicie kupić."
    <br>Znam lekarstwo... proponuje jakiemuś konkretnemu użytkownikowi forum odpisać raz konkretnie i zamknąć.
    Ostatnio edytowane przez dizorak ; 04-10-2010 o 11:59 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ostro nie ostro, tego typu pytania biora się albo z chęci poinformowania świata, ze "mam", albo pomysłu "zrobię biznes, będę fotografem".
    Przeciez każdy, kto choć raz poszedł z aparatem do kościoła na ślub, wie dokładnie czego mu potrzeba, żeby ten ślub obfotografować.
    Jeśli nie wie, to znaczy, ze nie ma o tym zielonego pojęcia.
    Tylko się pod tym podpisać. Jeśli ktoś taką kasę ładuje w sprzęt foto, to powinien być świadomym użytkownikiem, więc skąd te jego głupie pytania?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie ma co sie chwlic kasa, bo na biznes slubny to i 40000 bedzie za malo. Zakladajac ze zaczynasz od zera, to bedziesz musial poniesc nastepujace koszta:

Budzet 20000zl:

5DII (8000zl) - bo na takie body sie zdecydowales:
    20000 - 8000 = 12000
    Laptop (3500zl) - bo na czyms trzeba obrobic zdjecia:
    12000 - 3500 = 8500
    Monitor (2000zl) - bo na monitorze od laptopa nie obrabia sie zdjec:
    8500 - 2000 = 6500
    Adobe CS5 (3000zl) - wiadomo, ze w Paincie nie powalczysz:
    6500 - 3000 = 3500
    Dysk Back-Up (500zl) - tak na wszelki wypadek gdyby laptopa szlag trafil lub go ukradli
    3500 - 500 = 3000
    CF-ki 2x16G (700zl) - 5DII tyle potrzebuje
    3000 - 700 = 2300
    Grip do 5DII (1000zl oryg, 300 zam) - nie bedziesz przeciez bateryjek ladowal co chwile
    2300 - 300 = 2000zl (wersja budzetowa)
    Zapasowe Body np 40D/50D/5D I (1900/2500/4000) - na wypadek, gdyby 5DII odmowilo posluszenstwa
    2000 - 1900 = 100 (wersja budzetowa)

Zostaje 100zl

Czyli na dobre szklo Ci zabraknie, wiec nie pakuj sie w ten biznes, bo i 30000zl to bedzie za malo!

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Czyli na dobre szklo Ci zabraknie, wiec nie pakuj sie w ten biznes, bo i 30000zl to bedzie za malo!
    Ja bym nawet powiedział więcej: nie pakuj się w ten biznes, bo jeśli nie wiesz jaki sprzęt Ci potrzebny, to na 99,9% nie masz wystarczających umiejętności aby poradzić sobie na ślubie. W innym przypadku będzie kolejny temat na forum: "pomocy z fotografem ślubnym" - tym razem założony przez twoich klientów
    Naprawdę nie każdy kto ma dobry aparat jest od razu dobrym fotografem
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

5DII (8000zl) - bo na takie body sie zdecydowales:
    20000 - 8000 = 12000
    Laptop (3500zl) - bo na czyms trzeba obrobic zdjecia:
    12000 - 3500 = 8500
    Monitor (2000zl) - bo na monitorze od laptopa nie obrabia sie zdjec:
    8500 - 2000 = 6500
    Adobe CS5 (3000zl) - wiadomo, ze w Paincie nie powalczysz:
    6500 - 3000 = 3500
    Dysk Back-Up (500zl) - tak na wszelki wypadek gdyby laptopa szlag trafil lub go ukradli
    3500 - 500 = 3000
    CF-ki 2x16G (700zl) - 5DII tyle potrzebuje
    3000 - 700 = 2300
    Grip do 5DII (1000zl oryg, 300 zam) - nie bedziesz przeciez bateryjek ladowal co chwile
    2300 - 300 = 2000zl (wersja budzetowa)
    Zapasowe Body np 40D/50D/5D I (1900/2500/4000) - na wypadek, gdyby 5DII odmowilo posluszenstwa
    2000 - 1900 = 100 (wersja budzetowa)
    No to jest opcja na wypasie bez szkiełek a na szkiełka z 15k by sie przydało jeszcze...
    Ale dziwny temat jak ja bym miał teraz 20k to bym wiedział co kupić a nie pytał innych,bo teoretycznie tyle kasy amator na sprzet nie przeznacza...no ale są wyjątki prawda?
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów