Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: [OT] Jaki komputer?

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [OT] Jaki komputer?

Witam
    Poniewaz od dwóch lat nie zmianiłem sprzetu dlatego przymierzam sie teraz
    do zamiany - moj terazniejszy konfig to AMD Athlon 1.6+, 512MB, R9000, 60GB
    7200.

Ponieważ nie obesrwowałem ostatnio zmian jesli chodzi o grafike,procesor,
    plyte dlatego prosił bym was o podsunięcie pomysłu na konfiguracje mojego nowego PC
    (zastosowania to 50% gry, Filmy, bazy danych,CMS-y itp)

Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny bo trudno jest sie odnalezc w tym
    gaszczu nowosci

JAW -licze na twoja fachową pomoc

Bywalec
    Miasto
    New York

Domyślnie

ja od czasu pobytu w stanach jestem fanem Dell'a i nie zamienilbym go na nic innego tak zadowolony z niego jestem, ja wiem ze w polsce jednak bardziej w gre wchodza skladaki, proponowalbym zwrocic szczegolna uwage na karte grafiki ( gry 50 %), ja dwa lata temu doplacilem za karte prawie 200$ ale nie ma takiej gry dzisiaj ( ktora znam) zebym nie mogl jej odpalic, zeby cos bardziej ci pomoc okres moze swoj budzet.
    pozdrawiam
    piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
    Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6L,
    VG-10, SpeedLite 540EZ

Coś już napisał
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Oki, ale ile chcesz wydać na tego kompa???
    Na pewno polecałbym zmiane procka na Amd 2500+ Xp
    pamięci jest ok
    fajnie by było gdyby płyta główna była na nforsie2 ultra 400
    no i polecałbym zmiane grafiki na fakieś R9600

Pozdrawiam Kuba

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ostrzegam, że nie bedzie tanio 8)
    W tej chwili przyszlosciowe konfiguracje to cos opartego o Prescotta albo Athlona 64. Lekka przewage ma Athlon, poniewaz jest juz od pewnego czasu na rynku i mozna dobrac do niego optymalnie pozostale podzespoly. Ponadto Prescotty grzeją sie za bardzo i ma sie niebawem pojawic nowy, poprawiony stepping.
    Proponuje wiec konfig wystarczajacy na jakis czas bez koniecznosci modernizacji, uniwersalny i stabilny.
    Athlon 64 bulk z dobrym coolerem, np miedzianym Pentagram Freezone to w tej chwili dobry duet - wydajny, cichy i w miare tani. Procka wtykasz w markowa plyte glowna, np Asus K8V Deluxe, obok procka 1 GB RAM DDR400 CL 2.5 firmy Kingston, Twinmos lub Kingmax, pamiec moze byc w jednej kostce.
    Jesli chcesz sobie odpalic DOOM III w max detalach to karta graficzna zniszczy Twoja kieszen. Musisz kupic cos najnowszego, czyli GF6 nVidii lub X800 od ATI - a jaki konkretny model, to juz zalezy od mozliwosci finansowych. Nieglupio byloby zostawic sobie R9000 i poczekac z kupnem karty jakis miesiąc - ceny obecnych nowosci powinny znaczaco pojsc w doł.
    Karta muzyczna - oczywiscie Audigy 2 Player bulk, bo komp przeznaczony do gier, prawda?
    Dysk Hitachi 120 GB SATA - testowalem ostatnio, jest super, wydajny, cichy i nie grzeje sie.
    Napedy optyczne - DVD LiteOn lub Toshiba x16, jesli nagrywarka CD to tez najlepiej LiteON, jesli nagrywarka DVD to nie wiem, bo tu sie wszystko za szybko rozwija
    Obudowa - nie popelnij powszechnego bledu lekcewazac obudowe i znajdujacy sie w niej zasilacz. Dobra obudowa nie jest tania, ale to wydatek rownie wazny co wydajna grafika. Proponuje kupic cos z oferty Chieftec'a, moze seria BX lub MX, ale koniecznie zamiast zasilacza 360W wez model 420W, bo pracujacy z tym konfigiem zasilacz 360W meczylby sie za bardzo.
    Inne duperelki typu mysz, klawisze itp to kwestia indywidualnych upodoban.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Ostrzegam, że nie bedzie tanio 8)
    W tej chwili przyszlosciowe konfiguracje to cos opartego o Prescotta albo Athlona 64. Lekka przewage ma Athlon, poniewaz jest juz od pewnego czasu na rynku i mozna dobrac do niego optymalnie pozostale podzespoly. Ponadto Prescotty grzeją sie za bardzo i ma sie niebawem pojawic nowy, poprawiony stepping.
    Proponuje wiec konfig wystarczajacy na jakis czas bez koniecznosci modernizacji, uniwersalny i stabilny.
    Athlon 64 bulk z dobrym coolerem, np miedzianym Pentagram Freezone to w tej chwili dobry duet - wydajny, cichy i w miare tani. Procka wtykasz w markowa plyte glowna, np Asus K8V Deluxe, obok procka 1 GB RAM DDR400 CL 2.5 firmy Kingston, Twinmos lub Kingmax, pamiec moze byc w jednej kostce.
    Jesli chcesz sobie odpalic DOOM III w max detalach to karta graficzna zniszczy Twoja kieszen. Musisz kupic cos najnowszego, czyli GF6 nVidii lub X800 od ATI - a jaki konkretny model, to juz zalezy od mozliwosci finansowych. Nieglupio byloby zostawic sobie R9000 i poczekac z kupnem karty jakis miesiąc - ceny obecnych nowosci powinny znaczaco pojsc w doł.
    Karta muzyczna - oczywiscie Audigy 2 Player bulk, bo komp przeznaczony do gier, prawda?
    Dysk Hitachi 120 GB SATA - testowalem ostatnio, jest super, wydajny, cichy i nie grzeje sie.
    Napedy optyczne - DVD LiteOn lub Toshiba x16, jesli nagrywarka CD to tez najlepiej LiteON, jesli nagrywarka DVD to nie wiem, bo tu sie wszystko za szybko rozwija
    Obudowa - nie popelnij powszechnego bledu lekcewazac obudowe i znajdujacy sie w niej zasilacz. Dobra obudowa nie jest tania, ale to wydatek rownie wazny co wydajna grafika. Proponuje kupic cos z oferty Chieftec'a, moze seria BX lub MX, ale koniecznie zamiast zasilacza 360W wez model 420W, bo pracujacy z tym konfigiem zasilacz 360W meczylby sie za bardzo.
    Inne duperelki typu mysz, klawisze itp to kwestia indywidualnych upodoban.

No to chyba sie w 3 tys nie zmieszcze - ale i tak poczekam bo grafika wydaje mi sie kluczowa sprawa a to na co mnie w tej chwili stac to max R9600 XT - O Athlonie 64 tez mysalem - dzieki za pomoc z plyta bo na tym sie nie znam

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hazan
    No to chyba sie w 3 tys nie zmieszcze
    Dlaczego? Za 3 tys kupisz całkiem przyzwoitą karte graficzna...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    No to chyba sie w 3 tys nie zmieszcze
    Dlaczego? Za 3 tys kupisz całkiem przyzwoitą karte graficzna...
    Tylko kto kupuje dzis najdrozsze karty - po miesiacu sa juz warte polowe. Czy R9600 to dobry wybor ?
    czy na cos innego polowac po ewentualnych obnizkach cen za jakis miesiac ?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Tylko kto kupuje dzis najdrozsze karty - po miesiacu sa juz warte polowe
    Tak, pisalem Ci o tym - lepiej zostawic starego R9000 i poczekac kilka tygodni na obnizki cen.

Czy R9600 to dobry wybor ?
    czy na cos innego polowac po ewentualnych obnizkach cen za jakis miesiac ?
    Na dzien dzisiejszy optymalna jesli chodzi o cena/wydajnosc jest karta oparta na chipsecie R9800Pro, na przyklad fajny i cichy HIS. Karty R9600xx sa za slabe... nie pograsz sobie w nowe gry. Life is brutal
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na dzien dzisiejszy optymalna jesli chodzi o cena/wydajnosc jest karta oparta na chipsecie R9800Pro, na przyklad fajny i cichy HIS. Karty R9600xx sa za slabe... nie pograsz sobie w nowe gry. Life is brutal

Dzieki za reade - mam nadzieje ze ta karta tez zejdzie ponizej 1000 PLN.

Podsumowując twoją propozycje wychodze na :

Procesor : AMD Athlon 64 3000+ BOX - ok 800 PLN
    Chłodzenie : Pentagram Freezone Q-92 AlCu - ok 60 PLN
    Płyta : Asus K8V Deluxe/SE Via K8T800 - 587 PLN
    Ram : Kingston HyperX DDR 512MB PC-433 (KHX3500A/512) CL2.5 - 2x 675 PLN
    Dysk : Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722512VLSA80) 120 GB 8MB Serial ATA - 475 PLN
    DVD/CD-RW :Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1213S bulk - 369 PLN
    Audio : Creative Sound Blaster LIVE! Player 5.1 bulk - 100 PLN
    Grafika :Radeon 9800 Pro HiS Excalibur 128 MB DVI + tv-out ICE-Q - ok 1000 PLN - jesli do tylu stanieje.
    Obudowa + zasialacz : 300 PLN

Wychodze na 5000 PLN - co jest troche za duzo biorac pod uwage jak szybko ten sprzet straci na wartosci.
    Jakies pomysły optymalizacji kosztow bez zbytniej straty wydajnosci ?

ram ? - czy koniecznie kingston ? - działa w tej chwili na noname i jest ok.
    A moze nie Athlon 64 w porównaniu do Athlona 2500+ /2800+ nie jest dużo szybszy ?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Chłodzenie : Pentagram Freezone Q-92 AlCu - ok 60 PLN
    Proponuje raczej wersje Cu, ktora jest drozsza, ale wydajniejsza, potrzebuje mniejszych obrotow wiatraka dla zapewnienia odpowiedniej temperatury pracy CPU, a wiec jest cichsza. Chyba ze Ci nie zalezy na ciszy.

Ram: Kingston HyperX DDR 512MB PC-433 (KHX3500A/512) CL2.5 - 2x 675 PLN
    Niekoniecznie HyperX, mogą byc tansze DDR400, ale polecam firmowe: Kingstony, Twinmosy lub Kingmaxy, ktore maja CL 2.5.

Obudowa + zasialacz : 300 PLN
    Chyba za tanio liczysz. Sam zasilacz Chieftec HPC-420-302 kosztuje prawie 300 zł, a gdzie obudowa do niego?

Wychodze na 5000 PLN - co jest troche za duzo biorac pod uwage jak szybko ten sprzet straci na wartosci.
    Niestety, z kompami jest podobnie jak z cyfrakami, tanieja dosc szybko. To nie jest inwestycja typu obraz slynnego malarza, ale sprzet, ktory ma spelniac okreslone zadania. Jesli bedziesz czekac az cos stanieje, to nigdy nie kupisz, bo czekac mozna w nieskonczonosc.

A moze nie Athlon 64 w porównaniu do Athlona 2500+ /2800+ nie jest dużo szybszy ?
    Jest sporo szybszy, a poza tym pojawiaja sie aplikacje optymalizowane dla A64. Wybor procesora to wybor platformy, w przyszlosci modernizujesz zestaw wymieniajac jego jeden element - np Athlona 3000+ na Athlona 4500+, a reszta klamotów pozostaje niezmieniona. Athlony XP nie beda juz rozwijane, bez sensu byloby kupowac teraz nowy sprzet oparty na tym wlasnie procku.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów