Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
daruj sobie, monitor mam skalibrowany i nie pierwszy raz robię odbitki. Kiedyś zrobiłem sobie test- wysłałem kilka fotek do zrobienia w kilkunastu labach (polecanych, w tym do wiodących "sieciówek") - z każdego przyszły inne, ale żadne do pięt nie dorastały wydrukom z mojego epsona (taniutkiego zresztą R285). Powtarzalność wydruków w każdym z nich to oddzielny temat- rzeka. Nie twierdzę, ze nie ma dobrych labów,
wypróbowałeś któregoś z tych tutaj opisywanych?
sieciówki to sieciówki.. a lab dla fotografów profesjonalnych to jednak różnica.. ja zrobiłem kiedyś takie porównanie w kieleckich labach - na 20 odbitek (między innymi) mojej córki w "sztruksach" tylko na dwóch odbitkach było widać że to "sztruks" - na pozostałych paseczki były "zlane" i spodnie wyglądały jak jeansy

ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam. Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.

ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam.
sprawdź dobry lab..

Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
dokładnie - tanie zamienniki są niestety tylko tanie, do tego dodać trzeba jeszcze koszt dobrego papieru i wtedy zwłaszcza przy większych formatach koszty labu są niższe