Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: mini lab vs drukarka atramentowa

Domyślnie mini lab vs drukarka atramentowa

Witam. Posiadam canona ip 5200 i mam pytanie związane z jakością zdjęć wydrukowanych na takiej i podobnych drukarkach. Czy zdjęcia, które drukują firmy na allegro na mini labach są lepszej jakość niż wydrukowane np na mojej atramentowej drukarce? Widzę, że koszt takich zdjęć z allegro np. formatu A4 są bardzo tanie bo 2 zł za sztukę przy zamówieniu 20odbitek. Tu przykłady: http://allegro.pl/uslugi-odbitki-68092 . Na ile mógłbym wycenić taki sam format zdjęcia drukując na drukarce atramentowej? Nie chodzi mi o koszt wydruku bo to inna sprawa a o max cenę za taką usługę. Czy jest szansa z nimi konkurować??
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Jeśli nie chodzi o koszt wydruku to czym chcesz konkurować?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przecietny koszt lepszego papieru do drukarki to od 1.50 do 3.00 zł za arkusz A4. Tusze, czas itp. Razem Twój koszt to min. 5zł za zdjęcie A4.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

5PLN to wyjdzie za sam tusz

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Można też policzyć "z drugiej strony" - koszt przesyłki lub dojazdu, reklamacji, jak coś nie wyjdzie, nerwy, dlaczego w jednym labie te same fotki wyszły zielone, w drugim różowe... Ja tem wolę zrobić mniej odbitek u siebie na drukarce, nie miałem szczęścia do labów, więcej, mam wrażenie, że ich jakość jest corraz gorsza...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Można też policzyć "z drugiej strony" - koszt przesyłki lub dojazdu, reklamacji, jak coś nie wyjdzie, nerwy, dlaczego w jednym labie te same fotki wyszły zielone, w drugim różowe... Ja tem wolę zrobić mniej odbitek u siebie na drukarce, nie miałem szczęścia do labów, więcej, mam wrażenie, że ich jakość jest corraz gorsza...
    widocznie jesteś za oszczędny
    ja mimo że mam do dyspozycji bardzo wypasiony sprzęt (epson stylus pro 3800) nawet nie myślę żeby drukować na tym odbitki w formatach mniejszych od A4.. nie opłaca się..
    a co do kolrów i labów - poszukaj na forum - duty czy tomasz1972 mają doskonałe opinie - robię u jednego z nich i nigdy reklamacji nie było... oczywiście przy założeniu że masz chociażby poprawnie skalibrowany monitor a nie na laptoku obrabiasz..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Mam taki kombajn canona co się zwie MP640 czasem puszczę jakieś zdjecie,jakościowo jest super bo nawet a4 wyglada rewelacyjnie na dobrym papierze ale robie to tylko w sytuacjach podbramkowych gdy potrzebuje na zaraz,bo tak to koszta by mnie zjadły papier+tusze canona to jest spory wydatek
    EOS + L i kupa gratów ...

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    widocznie jesteś za oszczędny
    daruj sobie, monitor mam skalibrowany i nie pierwszy raz robię odbitki. Kiedyś zrobiłem sobie test- wysłałem kilka fotek do zrobienia w kilkunastu labach (polecanych, w tym do wiodących "sieciówek") - z każdego przyszły inne, ale żadne do pięt nie dorastały wydrukom z mojego epsona (taniutkiego zresztą R285). Powtarzalność wydruków w każdym z nich to oddzielny temat- rzeka. Nie twierdzę, ze nie ma dobrych labów, ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam. Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Ja mam canona ip4500 czyli generalnie bardzo podobna drukarke do Ciebie ten sam zestaw kolorantow. Zalozylem do niego stale zasilanie+ bardzo chemicznie zblizony do orginalow tusz APM (efekty sa tak dobre ze na papierze ilforda z profilami pobranymi ze strony ilforda roznice kolorometryczne sa do zaakceptowania, oczywiscie na pozadnym i oprofilowanym monitorze). http://inks.pl/408,ip4200-ip4300-ip4500-ip5200-ip5300 , http://inks.pl/273,apm-canon Zapomnialem o labie jedynie, bw drukuje gdzie indziej bo to nie jest drukarka do tego typu zadan. Jak sobie ukrecisz profile do ulubionych papierow to nie bedzie za drogo a pier....... jak na taka drukarke calkiem calkiem.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

daruj sobie, monitor mam skalibrowany i nie pierwszy raz robię odbitki. Kiedyś zrobiłem sobie test- wysłałem kilka fotek do zrobienia w kilkunastu labach (polecanych, w tym do wiodących "sieciówek") - z każdego przyszły inne, ale żadne do pięt nie dorastały wydrukom z mojego epsona (taniutkiego zresztą R285). Powtarzalność wydruków w każdym z nich to oddzielny temat- rzeka. Nie twierdzę, ze nie ma dobrych labów,
    wypróbowałeś któregoś z tych tutaj opisywanych?
    sieciówki to sieciówki.. a lab dla fotografów profesjonalnych to jednak różnica.. ja zrobiłem kiedyś takie porównanie w kieleckich labach - na 20 odbitek (między innymi) mojej córki w "sztruksach" tylko na dwóch odbitkach było widać że to "sztruks" - na pozostałych paseczki były "zlane" i spodnie wyglądały jak jeansy

ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam. Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.

ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam.
    sprawdź dobry lab..

Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
    dokładnie - tanie zamienniki są niestety tylko tanie, do tego dodać trzeba jeszcze koszt dobrego papieru i wtedy zwłaszcza przy większych formatach koszty labu są niższe
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów