Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 40d CF16GB

Mieszany widok

Question 40d CF16GB

Po zapisaniu około 3,5 GB utraciłem wszystkie zdjęcia. (na karcie powstały różen foldery w których nie było zdjęć), po czym zapisywanie ponowych było prawidłowe. C\Czy 40d daje radę z CF 16GB? Czy to może wada pamięci?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wada pamięci.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może nie odpowiem Ci na to pytanie,ale dam (moim zdaniem)dobrą rade
    Szybko sprzedaj tę karte i nie kupuj nigdy kart o tak dużej pojemności do fotografii
    Generalnie polecam max 4 Gb,ale jeszcze lepiej 2Gb.Takie karty są tańsze i jeżeli ulegnie awarii to stracisz mniej pieniążków,a co najważniejsze stracisz mnie zdjęć
    Wymiana pełnej karty na pustą trwa tylko chwilke.2X4Gb=8Gb nie tylko w pojemności, ale i w cenie.A przecież zawsze należy mieć karte zapasową.Wszak jest to urządzenie elektroniczne ze sporą ilością styków i awarie takich kart to nie nowość
    Jest sporo ludzi,uważających,że 16 Gb w body to fajnie.Moim zdaniem to nie jest bezpieczne, no chyba ze masz 1D i zapisujesz na 2 kartach.
    Ale nawet w tej sytuacji polecam mniejsze karty,choć pewnie dużo osób sie z moim zdaniem nie zgodzi.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Szybko sprzedaj tę karte i nie kupuj nigdy kart o tak dużej pojemności do fotografii
    Generalnie polecam max 4 Gb,ale jeszcze lepiej 2Gb.Takie karty są tańsze i jeżeli ulegnie awarii to stracisz mniej pieniążków,a co najważniejsze stracisz mnie zdjęć
    Co do straty zdjęć to prawda jednak wyobraźmy sobie komfort pracy podczas zlecenia , chociażby kościól, stoisz focisz,chodzisz i nagle pokazują się obrączki a twoja 2 gb karta już pełna, co wtedy?lipa...

Jest sporo ludzi,uważających,że 16 Gb w body to fajnie.Moim zdaniem to nie jest bezpieczne, no chyba ze masz 1D i zapisujesz na 2 kartach.
    Ale nawet w tej sytuacji polecam mniejsze karty,choć pewnie dużo osób sie z moim zdaniem nie zgodzi.
    Ile ludzi tyle opinii, ja mam 16 gb jednak wolę uzywać 4gb ale to tylko jak wychodzę na "ustawiane" zdjecia albo jak foce sam dla siebie, kiedy ide na zlecenie i liczy się czas którego na zmiane karty mało albo nie chce w momencie pewnym poporstu obudzic sie ze jest pusto, uzywam 16 gb

Domyślnie

Tu nie chodzi o rozmiar karty, tylko o to ile plików można na niej zapisać, czyli przy ewentualnej awarii stracić. Wszystko zależy od tego czym foci i w jakim formacie zapisuje dane. Zapisując w jpg na 4GB karcie można stracić znacznie więcej danych niż zapisując w RAW na 16.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shingo Zobacz posta
    Co do straty zdjęć to prawda jednak wyobraźmy sobie komfort pracy podczas zlecenia , chociażby kościól, stoisz focisz,chodzisz i nagle pokazują się obrączki a twoja 2 gb karta już pełna, co wtedy?lipa..
    Wybacz moją uwagę, bo i doświadczenia wielkiego w fotografowaniu ślubów nie mam, ale do tej pory nie zauważyłem, aby "nagle pokazywały się obrączki".
    Jeśli ktoś się trudni fotografowaniem ślubów zawodowo to wie kiedy ma to miejsce i może się przygotować.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Może nie odpowiem Ci na to pytanie,ale dam (moim zdaniem)dobrą rade
    Przestań opowiadać za przeproszeniem pierdoły - używam Sandisków 16GB które w obecnej chwili nie backupuje od razu bo nie mam jak, zdjęcia czasami są do publikacji i nigdy mi nic nie padło. Dobra karta i w miarę szybki jej back-up. 2GB oddałem za darmo koledze bo za mało RA'ów na nią wchodziło...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Przestań opowiadać za przeproszeniem pierdoły - używam Sandisków 16GB które w obecnej chwili nie backupuje od razu bo nie mam jak, zdjęcia czasami są do publikacji i nigdy mi nic nie padło. Dobra karta i w miarę szybki jej back-up. 2GB oddałem za darmo koledze bo za mało RA'ów na nią wchodziło...
    wszystko zależy, co to ten backup. jeśli zgranie dopiero w domu to żadne to zabezpieczenie.

Domyślnie

Dzięki za radę. Mam kilkanaście kart nie większych niż 4 GB. Ta miała być super rezerwą. Jest na gwarancji więc ją zwrócę, bałem się jednak, że 40d nie daje rady z tą pojemnością.

Coś już napisał

Domyślnie

Tak najlepiej i najbezpieczniej zapisywać na 1 Gb tylko że świt idzie do przodu a 16Gb teraz to jak 4Gb w 2007r. Dochodzi jeszcze problem szybkości karty bo 2Gb to ograniczenia w technologii.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów