Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Subiektywne porównanie dwóch 50tek Canona

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Subiektywne porównanie dwóch 50tek Canona

Wykonałem zdjęcia dla nieskończoności, odległości przedmiotowej 2m (aby sprawdzić jak się zachowuje tło przy dystansie portretowym) oraz małe zbliżenie. Są to praktycznie surowe JPG’i.

Jeżeli ktoś chce obejrzeć wszystkie zdjęcia oraz przeczytać moją recenzję nt. tych dwóch obiektywów, zapraszam na mój [ciach]

pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3 :rolleyes:

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Na jakim body robiłeś ten test ?
    Troche kiepskie zdjęcia testowe powiem szczerze...niewiele wnoszą no ale dobra,czepiam sie
    EOS + L i kupa gratów ...

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Na jakim body robiłeś ten test ?
    Troche kiepskie zdjęcia testowe powiem szczerze...niewiele wnoszą no ale dobra,czepiam sie
    To było jakieś 500 zdjęć temu, nie pamiętam - raczej 5d - nie mam oryginałów żeby sprawdzić exif'y.

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Mówisz o bokehu - rób foto bokehu, to samo z ostrością, kontrastem, rogami, etc. Pozdrawiam.
    Z założenia nie jest to jakiś test kresek, linijek, itp. Zrobiłem fotki, zdjęć jakie robię na co dzień. Wszystko w nich widzę co potrzebuje, być może niektóre osoby czytające test również...

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a co do meritum czyli testu to jak we wstępnie jest napisane:...

to jakby mnie nastawia lekko podejrzliwie do takiego "testu"..
    jakby było napisane budżetowych czy popularnych to ok, ale nazywanie topowymi plastikowego badziewia jest "lekkim" nadużyciem..
    potocznie: popularny, będący na topie, np. topowy model czegoś - odsyłam do słownika. Tak więc dla mnie są to topowe modele.

Proponuje koledze zapoznać się z budowa i wygladem testów szkieł kolegi Cichego,i poprawić to szczególnie jeśli chodzi o zdjęcia testowe,bo tak jak wspomniałem na początku NIC NIE WNOSZĄ do tego testu i nie wiadomo o co chodzi
    Do wszystkich osób, które mają problem z czytaniem: "Jeżeli ktoś chcę obejrzeć wszystkie zdjęcia, zapraszam na mój blog."

Cytat Zamieszczone przez michallubon Zobacz posta
    Ja bym jeszcze poprosił o pisanie testów po POLSKU i z użyciem zwrotów i słów powszechnie uznawanych za zrozumiałe. Nie zaszkodzi jeszcze na koniec przeczytać ze 2x to co się napisało - czy to ma w ogóle jakiś sens.

Ale dzięki za test.
    Mógłbyś podać przykłady co Ci nie odpowiada w tekście? Trochę głupio komentować w ten sposób nie podając przykładu dokładnie o co chodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KarolJ Zobacz posta
    Do wszystkich osób, które mają problem z czytaniem: "Jeżeli ktoś chcę obejrzeć wszystkie zdjęcia, zapraszam na mój blog."
    Chyba mam problem, bo wszedłem na ten blog i nadal testu nie widzę tylko jakieś slajdszoły
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Chyba mam problem, bo wszedłem na ten blog i nadal testu nie widzę tylko jakieś slajdszoły
    "wszystkie foty widoczne poniżej do pobrania pod tym linkiem." - masz tą linijkę tekstu na blogu nad "slajdszołami"... :rolleyes:

Widziałem te zdjęcia odrazu na poczatku,i one tez nic nie zmieniają i niewiele wnoszą bo test jest po prostu bez sensu...już lepiej było zrobić go tradycyjnie na 3 bateriach paluszkach a nie kombinować z kawałkiem dachu na dodatek w nocy
    Sam siebie będę cytował w tym momencie:
    "Z założenia nie jest to jakiś test kresek, linijek, itp. Zrobiłem fotki, zdjęć jakie robię na co dzień. Wszystko w nich widzę co potrzebuje, być może niektóre osoby czytające test również... "

Znalazłem zdjęcie jeszcze przed kadrowaniem do gazety, to po prawej również jest z 50mm jednak nie mam go już na kompie - wycinek z gazety:

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Sory ale o co chodzi ? Skoro to test to wypadałoby porównać ze sobą oba szkła a ja widzę fotki tylko z 50/1.4 .

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ja lubię swoją 50 1,8 uważam że jest na prawdę dobrym obiektywem, fakt że wykonanie średnie ale żal mi dokładać 1000 PLN-ów.
    450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja coraz bardziej utwierdzam się w opinii, że 50/1,4 to najgorsza opcja z 50'tek canona. Plastikus trza wymieniać co roku, jak się intensywnie fotografuje, ale kosztuje grosze - inaczej sprawa się ma z 50/1,4, bo kosztuje już więcej, a też się psuje jak nie wiem co
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez KarolJ Zobacz posta
    Pomijając już onanistyczne różnice konstrukcyjne obydwóch słoików, przejdźmy do analizy tego, co się dzieje po ich podpięciu do korpusu. Tak jak już wspomniałem, C50mm f/1.4 jest o jedną działkę EV jaśniejszy od low-end’owego rywala, co daje w praktyce niższe ISO czy krótszy czas (np. z iso3200 mogę zejść na iso1600). Młodszy brat jest piekielnie ostrym obiektywem – jedyny minus jaki łapie w tej kwestii to słabo wypadające brzegi kadru. Z drugiej strony fakt ten nadrabia jaśniejsza wersja trzymając dobrą rozdzielczość rejestrowanego obrazu na całej powierzchni matrycy aparatu – bardzo szybko zauważyłem tą zaletę, robiąc foty pełną klatką. Ostatni plus, jaki przychodzi mi do głowy dla f/1.4, to bardzo dobrze reprodukowane kolory oraz to, że obiektyw trzyma wyśmienity kontrast nawet przy zdjęciach pod światło!
    A ja sugerowałbym podszkolenie się z teorii - troszkę wioska pisać w testach i robić takie "babole".

Między 1,4 a 1,8 są 2/3 EV różnicy co przekłada się na różnicę ISO3200 - ISO2000. Bardziej w tę stronę. 1EV różnicy mamy w 50/1,2L.

No i jeszcze jedna sprawa - ilość i jakość testowych fot.

Mówisz o bokehu - rób foto bokehu, to samo z ostrością, kontrastem, rogami, etc. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 02-10-2010 o 10:07 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A ja coraz bardziej utwierdzam się w opinii, że 50/1,4 to najgorsza opcja z 50'tek canona. Plastikus trza wymieniać co roku, jak się intensywnie fotografuje, ale kosztuje grosze - inaczej sprawa się ma z 50/1,4, bo kosztuje już więcej, a też się psuje jak nie wiem co
    mam nadzieje, ze po rzuceniu okiem na moj watek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
    zmienisz zdanie co do EF 50/1.4
    wiekszosc zdjec tam zrobionych wykonalem przy pomocy 5DII i 50/1.4 (zostawilem exif)
    mam to szklo od dwoch lat, z non-stop zalozona oslona przeciwsloneczna i nie mam z tym obiektywem zadnych problemow.
    AF trafia w punkt (nawet na bocznych w 5D)
    w zeszlym roku uzywalem 50/1.4 wraz z 30D i rowniez bardzo chwalilem sobie prace tego szkla.
    mialem 50/1.8 ktorego uzywalem przez 4 miesiace (podpinalem do 30D) i po zmianie na 50/1.4 juz na cropie widzialem duza roznice w jakosci obrazowania i rozmyciu tla.
    50/1.8 ma wylacznie jedna zalete - cene.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    mam nadzieje, ze po rzuceniu okiem na moj watek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
    zmienisz zdanie co do EF 50/1.4
    wiekszosc zdjec tam zrobionych wykonalem przy pomocy 5DII i 50/1.4 (zostawilem exif)
    mam to szklo od dwoch lat, z non-stop zalozona oslona przeciwsloneczna i nie mam z tym obiektywem zadnych problemow.
    AF trafia w punkt (nawet na bocznych w 5D)
    w zeszlym roku uzywalem 50/1.4 wraz z 30D i rowniez bardzo chwalilem sobie prace tego szkla.
    mialem 50/1.8 ktorego uzywalem przez 4 miesiace (podpinalem do 30D) i po zmianie na 50/1.4 juz na cropie widzialem duza roznice w jakosci obrazowania i rozmyciu tla.
    50/1.8 ma wylacznie jedna zalete - cene.
    Ja nie miałem zaufania do tego szkiełka - wśród moich znajomych są same opinie na temat tego, że się psuje, więc przebolałem i wziąłem wyższą wersję.

Foty fajne, a kończąc - sprzęt to nie wszystko, znam faceta który robi naprawdę wypasione produkcje starą piątką, 35/2 i 50/1,8
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów