Ela, to Ela
a tak serio, zobaczę u kumpla przy 100/2.8L z moimi pierścieniami czy wszystko gra. Być może trafiły mi się trefne pierścienie... albo 100/2.8 nie lubi pierścieni.
Z kitem u mnie to samo- współpracują idealnie
Z 50/1.8 u mnie nie jest źle. Error01 wyskoczył chyba tylko raz. Spokojnie można nim robić zdjęcia.
Niedługo zrobię z mieszek z przeniesieniem automatyki, taki jak Janusz Body pokazał. Wrzucę fotorelację na forum jeżeli wszystko będzie ładnie działało![]()
Nie koniecznie wada tkwi w pierścieniachkajtek19891, zobacz ten obiektyw od kumpla na swoich pierścieniach, jeśli będzie to samo, to: wychodzi na to, iż poziom sygnału elektroniki w setce jest na tyle słaby ( sygnał wracający z obiektywu do korpusu) że po prostu gubi transmisje. Możliwe że akurat ten model będzie miał u większości użytkowników taki sam objaw. Nie mam pojęcia czy przeróbka połączeń na ekranowane coś by dała w tym przypadku, a to wymaga takiej pracy , ze lepiej zrobić mieszek z taśmą tak jak opisał Janusz Body. I to nie jest teoria z palca tylko praktyka z którą zetknęli się wszyscy informatycy przy transmisji na długich kablach kiepskiej jakości przy zakłóceniach. Stąd też kable LAN nie prowadzi się zwykłą krosówką telefoniczną tylko solidną skrętką a jak to nie pomaga to ekranowaną. Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach, jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem. Takie są moje przypuszczenia. Możliwe, że mając tę wiedzę Canon nie robi sam pierścieni pośrednich a konwertery x1,4 czy x2 mogą mieć dodatkowe elementy poprawiające transmisję (choćby jakiś kondensatorek filtrujący zakłócenia), nie wiem , nie rozbierałem. Ciekawy jestem kajtek19891 jak wyjdą te próby u kumpla, opisz jak je zrobisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
napisałem:
"Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach, jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem. "
powinno być :
Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach. Jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem.
PS: szkoda , że nie ma możliwości edycji swoich postów![]()
Ostatnio edytowane przez Van ; 04-10-2010 o 10:11 Powód: Automerged Doublepost
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-10-2010 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3:rolleyes:
Janusz jak zamocowałem te pierścienie do tego miecha? Ja mam wszystko co potrzebne: kable, mieszek, kable. Nie wiem tylko jak to zamocować do mieszka.
Zleciłeś tokarzowi dorobienie jakiegoś pierścienia?
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-10-2010 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.