Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: [test] Pierścienie pośrednie Delta

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

No więc sprawdziłem u kumpla moje pierścienie. Z Canonem 100/2.8 L działają idealnie. W sumie nie miałem czasu na bardzo wnikliwe testy bo byłem przejazdem. Przez 20 minut żadnego błędu01, nic co by miało niepokoić. Być może raz na jakiś czas jakiś tam pojedynczy erroro1 mógłby wyskoczyć.
    Po powrocie do domu na wszelki wypadek połączyłem pierścienie do mojej setki 2.8 (z nadzieją jakiegoś cudu, samonaprawy itd.) error01 już przy pierwszej próbie zrobienia zdjęcia.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kajtek19891 Zobacz posta
    No więc sprawdziłem u kumpla moje pierścienie. Z Canonem 100/2.8 L działają idealnie. W sumie nie miałem czasu na bardzo wnikliwe testy bo byłem przejazdem. Przez 20 minut żadnego błędu01, nic co by miało niepokoić. Być może raz na jakiś czas jakiś tam pojedynczy erroro1 mógłby wyskoczyć.
    Po powrocie do domu na wszelki wypadek połączyłem pierścienie do mojej setki 2.8 (z nadzieją jakiegoś cudu, samonaprawy itd.) error01 już przy pierwszej próbie zrobienia zdjęcia.
    Pozdrawiam!
    Albo masz uszkodzone albo Delta tak ma. Jak wspomniałem, na Kenko nie ma takich objawów. Może warto rozważyć zamianę. No, chyba, że planujesz zmianę szkła na L-kę.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Albo masz uszkodzone albo Delta tak ma. Jak wspomniałem, na Kenko nie ma takich objawów. Może warto rozważyć zamianę. No, chyba, że planujesz zmianę szkła na L-kę.
    Słyszałem, że Delta tak ma z niektórymi obiektywami, ale to tylko zasłyszane info.
    Postaram się dorwać kogoś w okolicy kto ma pierścienie delty i sprawdzić inny zestaw z moją puszką i setką makro.
    W sumie i tak w 90% używam samego obiektywu, jak potrzeba trochę większą skalę odwzorowania to podpinam dodatkowo najgrubszy pierścień.
    Na Kenko póki co szkoda mi trochę grosza. Teraz planuje przerobić mieszek, także jego będę używał jak będzie potrzeba. W sumie zima idzie to praktycznie tylko w domu będę się bawił bo modeli mam pod dostatkiem a tu mieszek da radę. Na wakacje pomyślimy, ale wolę się najpierw dobrze opanować 1:1 a później brnąć w większe skale odwzorowania.
    Ciekaw jestem tylko od czego wyskakuje ten error01, czy pierścienie trefne, czy tak ma setka (bez L z deltą)... trochę będzie trzeba się zagłębić w temat chyba...

Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Słyszałem, że Delta tak ma z niektórymi obiektywami, ale to tylko zasłyszane info.
    Postaram się dorwać kogoś w okolicy kto ma pierścienie delty i sprawdzić inny zestaw z moją puszką i setką makro.
    W sumie i tak w 90% używam samego obiektywu, jak potrzeba trochę większą skalę odwzorowania to podpinam dodatkowo najgrubszy pierścień.
    Na Kenko póki co szkoda mi trochę grosza. Teraz planuje przerobić mieszek, także jego będę używał jak będzie potrzeba. W sumie zima idzie to praktycznie tylko w domu będę się bawił bo modeli mam pod dostatkiem a tu mieszek da radę. Na wakacje pomyślimy, ale wolę się najpierw dobrze opanować 1:1 a później brnąć w większe skale odwzorowania.
    Ciekaw jestem tylko od czego wyskakuje ten error01, czy pierścienie trefne, czy tak ma setka (bez L z deltą)... trochę będzie trzeba się zagłębić w temat chyba...

Pozdrawiam!
    Mam te pierścienie w wersji Eco,używam ich z Sigmą 18-125 i Tamim 17-50,jak dotąd nigdy nie miałem problemów,czy to podpinając pojedynczo,czy po dwie sztuki.

Dopiero zaczyna Awatar Van

Domyślnie

Pozdrawiam!
    kajtek19891 wróć na poprzednią stronę i przeczytaj co napisałem, dla tego sugerowałem Ci żebys sprawdził z obiektywem u kumpla, by wyeliminować wadę pierścieni. Z tego co napisałeś, u niego działają poprawnie z takim samym obiektywem. Wnioskuję zatem, że to Twój obiektyw ma niestety bardzo słaby sygnał i bez pierścieni może działać, a z - będziesz miał error. Pozostaje jeszcze jedna ewentualność ( która przyszła mi właśnie na myśl ) ale to sam musisz wymyślić sposób jak to sprawdzisz. Chodzi o to, czy bolce pierścieni po zapięciu bagnetów nie pozostają gdzieś w pozycji na skraju płytek kontaktowych. Bolce styków powinny teoretycznie dotykać płytek po środku , ale teoria i praktyka to różne sprawy . Gdyby takie przesunięcie było, to zostaje odszukać i usunąć mechaniczny feler uniemożliwiający poprawny kontakt.

Dopiero zaczyna

Domyślnie jakie pierścienie

Witam, właśnie noszę się z zamiarem kupienia pierścieni do Canon 100 2,8L i chciałbym wiedzieć jak z jakością zdjęć po podpięciu canonowskich, kenko, delta czy innych (oczywiście pomijam na razie cenę, chodzi mi o jak najlepszą jakość). Może któryś z kolegów moze podzielić się wiedzą i zamieścić zdjęcia z róznymi pierścieniami dla porównania?

Domyślnie

Przeciez pierścienie nie wpływają na jakość obrazu...
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canonowskie pierscienie gromadza w sobie czystrze powietrze, dlatego ostrosc zdjec jest wieksza niz u innych :-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bardzo mądrze prawicie, pewnie jakość wykonania pierścienia nie ma wpływu na jakość zdjęć, ale bardziej mi chodzi o przykłady zdjęć (abstrachując od tego, że zdjęcie nie robi pierscień tylko fotograf).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

No przykładowe zdjęcia nie będą się od siebie różnić w zależności od pierścieni.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów