Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: [test] Pierścienie pośrednie Delta

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie [test] Pierścienie pośrednie Delta

Kilka chwil temu listonosz przyniósł mi pudełeczko, w którym znajdowały się pierścienie pośrednie firmy Delta w wersji eco z mocowaniem do Canon’a. Sprzęt posiada przeniesienie elektroniki – tj. AF/MF z potwierdzeniem ostrości, domkniecie przysłony, pomiar światła.

Po paru minutach zabawy emocje opadły. Niestety, wszystko jest wykonane z tworzywa, co rzecz jasna utrudnia od/podpinanie obiektywu do pierścienia – plastik jest bardzo kiepsko wyprofilowany. Ba, gdyby tego było mało, zabawka zostawia brzydki, ciemny osad na metalowym bagnecie obiektywu. Hmmm, trudno przyczepić się do czegoś jeszcze. Na tym kończą się minusy produktu, który dzisiaj testuję.

Delta w wersji eco do Canona to trzy „tubki” o ogniskowych 13mm, 21mm oraz 31mm, które możemy używać pojedynczo lub w rożnych kombinacjach – łącznie mamy 7 możliwości. Warto również wspomnieć o tym, że pierścienie mają średnice 62mm. Są ciut grubsze niż sama średnica bagnetu – wszystko widać na zdjęciach poniżej.

Do większości zbliżeń pierścień 13mm wraz z obiektywem o ogniskowej 50/85mm powinien wystarczyć. Do dużych robaczkowych powiększeń największa tulejka 31mm, przy ogniskowych wyżej podanych, również powinna wystarczyć.

Warto w tym momencie napisać o uniwersalności pierścieni, które podepniemy do każdego obiektywu oraz aparatu danej marki – tak samo jak mieszek wyciągowy. Jedyny minus tego rozwiązania to spadek ilości wpadanego światła na matrycę – od -1ev do -3ev, w zależności jakiej grubości pierścień użyjemy. W podobnej cenie łatwo kupić soczewki close-up, które nie zmniejszają ilości wpadanego światła, jednak pogarszają jakość optyczną obiektywu oraz są dostosowane tylko do jednej średnicy filtra.

Omawiany zestaw polecam każdemu, chcącemu pobawić się w makrofotografię. Większym zapaleńcom doradzam o 180zł droższy pierścień pośredni z płynną regulacją ogniskowej, również firmy Delta w wersji MeiKe. Zaś osobom, które mają zasobny portfel, renomowanej firmy Kenko – z powodu chociażby solidnego, metalowego wykończenia.

* http://www.cyfrowe.pl/aparaty/kenko-...-canon-ef.html
    * http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...canon-ef-.html
    * http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...ersja-eco.html

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowane przez KarolJ ; 01-10-2010 o 21:43 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3 :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Drobna uwaga. Pierścienie nie mają ogniskowej tylko grubość.

Pozdrawiam!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nigdy nie używałem pierścieni, więc z góry przepraszam jeśli pytanie jest bardzo głupie...

Rozumiem, że obiektyw "ciemnieje". Ale jak to wygląda w praktyce? Nie da się ustawić np. f2? Czy może ustawiam f2 a aparat i tak domyka np. do f4? Czy też może trzeba wprowadzić korektę ekspozycji?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Nigdy nie używałem pierścieni, więc z góry przepraszam jeśli pytanie jest bardzo głupie...

Rozumiem, że obiektyw "ciemnieje". Ale jak to wygląda w praktyce? Nie da się ustawić np. f2? Czy może ustawiam f2 a aparat i tak domyka np. do f4? Czy też może trzeba wprowadzić korektę ekspozycji?
    Aparat nic nie domyka Po prostu jest ciemniej. np. dla f/1.8 po prostu trzeba dłuższego naświetlania, podciągnąć czułość itd.

Ja dopiszę kilka słów o wersji z metalowym mocowaniem. Ogólnie nie są złe. Budowa mogłaby być lepsza, ale za te pieniądze jest ok. Pierścienie dość ciasne, luzu może jest ok. 1mm (w płaszczyźnie przykręcania), w przód-tył nie ma żadnego luzu. Nawet przy podpięciu wszystkich trzech pierścieni i Canona 100/2.8. Być może luz pojawi się z czasem. W sumie pierścienie mam zaledwie jakieś 2 miesiące, także trudno się wypowiadać jak będzie z nimi na dłuższą metę.
    Jedyna jak dla mnie ogromna wada to kiepska współpraca z Canonem 100/2.8 macro. Z setką da radę podłączyć tylko jeden pierścień, aby wszystko działało. Po podpięciu dwóch lub trzech ciągle wyskakuje Error 01.
    (Może ktoś wie, czy da się ten problem jakoś rozwiązać?)
    Wyczyszczenie styków nic nie daje, zamiana kolejności pierścieni również.
    Z innymi obiektywami które mam nie ma problemu. Testowałem wszystkie i jest ok.
    aha dodam jeszcze, że czasami jak coś się odwidzi zestaw pierścieni + 100/2.8 zadziała... na jakieś 3 minuty i znów to samo.
    Gdzieś czytałem o podobnym problemie z Canonem 100/2.8 i pierścieniami Delty, także nie tylko u mnie jest taki problem..
    Ostatnio edytowane przez kajtek19891 ; 02-10-2010 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ruski mieszek, pierścienie Canonowskie i kawałek kabla z nadmiarem na rozciąganie mieszka. Coś około godziny zabawy w lutowanie.

Zdjęcie z 1Ds i 100/2.8 z tym mieszkiem - to jest pełna klatka.

W tylnym pierścieniu trzeba wychechłać dziurę jak na zdjęciu bo inaczej vinietuje. Tj. dziura jest pod FF. Na cropie 1.3/1.6 pewnie nie trzeba tak dużo.
    Dodatkowo wnętrze obydwu pierścieni wykleiłem jakimś kawałkiem czarnego materiału.

Sam dół tej "ławy optycznej" też wymagał podpiłowania bo inaczej ni dawał się przekręcić w Ds - w 5D było Ok a w jedynkach grip zawadzał.

Moderatorów proszę o podmianę na linki bezpośrednie. Sorry za zamieszanie ale brak edycji postów czasem jest dokuczliwy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-10-2010 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kajtek19891 Zobacz posta
    Aparat nic nie domyka Po prostu jest ciemniej. np. dla f/1.8 po prostu trzeba dłuższego naświetlania, podciągnąć czułość itd.

Ja dopiszę kilka słów o wersji z metalowym mocowaniem. Ogólnie nie są złe. Budowa mogłaby być lepsza, ale za te pieniądze jest ok. Pierścienie dość ciasne, luzu może jest ok. 1mm (w płaszczyźnie przykręcania), w przód-tył nie ma żadnego luzu. Nawet przy podpięciu wszystkich trzech pierścieni i Canona 100/2.8. Być może luz pojawi się z czasem. W sumie pierścienie mam zaledwie jakieś 2 miesiące, także trudno się wypowiadać jak będzie z nimi na dłuższą metę.
    Jedyna jak dla mnie ogromna wada to kiepska współpraca z Canonem 100/2.8 macro. Z setką da radę podłączyć tylko jeden pierścień, aby wszystko działało. Po podpięciu dwóch lub trzech ciągle wyskakuje Error 01.
    Wyczyszczenie styków nic nie daje, zamiana kolejności pierścieni również.
    Z innymi obiektywami które mam nie ma problemu. Testowałem wszystkie i jest ok.
    aha dodam jeszcze, że czasami jak coś się odwidzi zestaw pierścieni + 100/2.8 zadziała... na jakieś 3 minuty i znów to samo.
    Gdzieś czytałem o podobnym problemie z Canonem 100/2.8 i pierścieniami Delty, także nie tylko u mnie jest taki problem..
    Z ciekawości założyłem komplet pierścieni Delta z metalowym bagnetem do swojej 100 IS L i najmniejszych problemów. Przy słabym sztucznym świetle nawet AF łapie od strzału a errorów żadnych nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Z setką da radę podłączyć tylko jeden pierścień, aby wszystko działało. Po podpięciu dwóch lub trzech ciągle wyskakuje Error 01.
    Z pięćdziesiątką 1.8 też. Przy czym w miarę dobrze działają mi dwa pierścienie (a mam wersję ECO z plastikowymi bagnetami), z trzecim natomiast odsetek zdjęć po którym wyskakuje Error 01 wzrasta mi nagle do ok. 90%. O dziwo z kitem te pierścienie wydawały się nieco lepiej pracować.

Póki co z użytkowania jestem bardzo zadowolony, nawet da się tym operować bez AF'a, a mimo wszechobecnego plastiku sprawia to wrażenie dość "solidnego" w tym sensie, że nie widać żadnych luzów, a pierścienie same w sobie zaciskają się i przylegają do siebie bardzo mocno.

Jedyną troszkę denerwującą rzeczą jest bardzo mały zakres regulacji ostrości. To, że z pierścieniami obiektywy nie ostrzą na nieskończoność to wiadomo, ale sam zakres też jest czasem zbyt mały, co szczególnie widać przy pracy ze statywem. Z najmniejszym pierścieniem zakres ostrzenia (dla 50/1.8 na cropie 1.6) wynosi ok. 7cm, zaś z wszystkimi trzema (uwaga, żebym nie skłamał) coś około 3mm. widziałem, że można kupić takie płytki, które się reguluje w płaszczyźnie przód-tył ale nie wiem jak się to to nazywa i czy trzeba mieć specjalną głowicę, czy wystarczy jakaś prowadnica, którą można umocować na kuli. Trzeba będzie trochę przeszperać sklepy internetowe

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Z ciekawości założyłem komplet pierścieni Delta z metalowym bagnetem do swojej 100 IS L i najmniejszych problemów. Przy słabym sztucznym świetle nawet AF łapie od strzału a errorów żadnych nie ma.
    Ela, to Ela
    a tak serio, zobaczę u kumpla przy 100/2.8L z moimi pierścieniami czy wszystko gra. Być może trafiły mi się trefne pierścienie... albo 100/2.8 nie lubi pierścieni.
    Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Z pięćdziesiątką 1.8 też. Przy czym w miarę dobrze działają mi dwa pierścienie (a mam wersję ECO z plastikowymi bagnetami), z trzecim natomiast odsetek zdjęć po którym wyskakuje Error 01 wzrasta mi nagle do ok. 90%. O dziwo z kitem te pierścienie wydawały się nieco lepiej pracować.
    Z kitem u mnie to samo- współpracują idealnie
    Z 50/1.8 u mnie nie jest źle. Error01 wyskoczył chyba tylko raz. Spokojnie można nim robić zdjęcia.

Niedługo zrobię z mieszek z przeniesieniem automatyki, taki jak Janusz Body pokazał. Wrzucę fotorelację na forum jeżeli wszystko będzie ładnie działało

Dopiero zaczyna Awatar Van

Domyślnie

Nie koniecznie wada tkwi w pierścieniach kajtek19891, zobacz ten obiektyw od kumpla na swoich pierścieniach, jeśli będzie to samo, to: wychodzi na to, iż poziom sygnału elektroniki w setce jest na tyle słaby ( sygnał wracający z obiektywu do korpusu) że po prostu gubi transmisje. Możliwe że akurat ten model będzie miał u większości użytkowników taki sam objaw. Nie mam pojęcia czy przeróbka połączeń na ekranowane coś by dała w tym przypadku, a to wymaga takiej pracy , ze lepiej zrobić mieszek z taśmą tak jak opisał Janusz Body. I to nie jest teoria z palca tylko praktyka z którą zetknęli się wszyscy informatycy przy transmisji na długich kablach kiepskiej jakości przy zakłóceniach. Stąd też kable LAN nie prowadzi się zwykłą krosówką telefoniczną tylko solidną skrętką a jak to nie pomaga to ekranowaną. Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach, jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem. Takie są moje przypuszczenia. Możliwe, że mając tę wiedzę Canon nie robi sam pierścieni pośrednich a konwertery x1,4 czy x2 mogą mieć dodatkowe elementy poprawiające transmisję (choćby jakiś kondensatorek filtrujący zakłócenia), nie wiem , nie rozbierałem. Ciekawy jestem kajtek19891 jak wyjdą te próby u kumpla, opisz jak je zrobisz.
    napisałem:
    "Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach, jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem. "

powinno być :

Na niewielkich odcinkach nie ma to znaczenia , ale przy mocnych sygnałach. Jeśli jest słaby sygnał to efekt jest jak z tym obiektywem.

PS: szkoda , że nie ma możliwości edycji swoich postów
    Ostatnio edytowane przez Van ; 04-10-2010 o 10:11 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

... albo 100/2.8 nie lubi pierścieni.
    Lubi lubi. Ja akurat używam Kenko ale nigdy nie zaobserwowałem jakichkolwiek błędów. Niezależnie od ilości użytych pierścieni.
    Cytat Zamieszczone przez Van Zobacz posta
    Możliwe, że mając tę wiedzę Canon nie robi sam pierścieni pośrednich
    Ależ robi. Nawet na zdjęciu mieszka Janusza możesz zobaczyć taki pierścień
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-10-2010 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów