Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dobór obiektywu do 20D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemek80
    3.Canon EF 17-40mm f/4L USM
    Canon EF 70-200mm f/4L USM
    (dwa obiektywy - niestety z "dziurą" 40-70).
    jak dla mnie ten zestaw bedzie najlepszy, a co do:

obiektyw będzie wykorzystywany amatorsko, do reportaży, portretów, trochę sportu. zarówno w środku jak i na zwenątrz.
    żadnych krajobrazów czy architektóry albo przyrody.
    zależy mi głównie na ostrości i szybkim AF.
    To jeszcze bym polecal 50-tke F/1,8 (szczegolnie do portretow). Bedziesz mial wiecej zmieniania szkiel, ale za to wiekszy adres ogniskowych
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

przemek80
    Guest

Domyślnie

Dzięki za porady.
    Na zakup mogę wydać do 4500-5000. Więc stać mnie będzie jedynie na zakup któregoś z punktów.
    Wiem ze 70-200 f/4 jest trochę ciemnu do wnętrza ale na 2,8 mnie niestać.

MArcin cieszę się że bebop niec nie zauważył choć próbował
    ale ja już się wstępnie dowiadywałem o ten obiektyw i w sklepach czy TIPach w których pytałem mówią że nie ma na rynku bo narazie wycofali. czekam na info jak będzie żeby zrobić jakiś test jak się uda. podobno ma być pod koniec listopada dostępny szerzej ale nie mam potwierdzenia więc myślę też nad innymi rozwiązaniami.

czy ktoś jeszcze coś poradzi?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Na zakup mogę wydać do 4500-5000...
    Wiem ze 70-200 f/4 jest trochę ciemny do wnętrza ale na 2,8 mnie nie stać...
    czy ktoś jeszcze coś poradzi?
    Jeśli Ci ciemny f/4 to moze Sigma 70-200/2,8 EX HSM? Po przymknięciu do f/4 nie odstaje zbytnio od Canona, a tego z kolei do f/2,8 nie otworzysz :-)
    A na dole Sigma 18-50/2,8 EX. Wprawdzie cropnięta, ale jak wejdziesz w FullFrame to ją puscisz razem z 20D, a na jej miejsce weźmiesz Tamrona 28-75/2,8 i nawet filtry Ci zostaną :-)
    Miałbys też dwa szkiełka, ale jaśniejsze, niezłej jakości i z mniejsza dziurą w ogniskowych (50-70mm)
    Do celów o ktorych wspominasz: "amatorsko, do reportaży, portretów, trochę sportu. zarówno w środku jak i na zewenątrz" aż się prosi o jasniejsze szkiełka, a przecież skoro amatorsko, to chyba nie muszą być aż tak koniecznie L-ki.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 24-11-2005 o 13:48
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Valentino
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Jeśli Ci ciemny f/4 to moze Sigma 70-200/2,8 EX HSM? Po przymknięciu do f/4 nie odstaje zbytnio od Canona, a tego z kolei do f/2,8 nie otworzysz :-)
    A ja odradzam Sigmy 70-200 f2,8, poniewaz przy 2,8 jest bardzo kiepska ostrosc i bedziesz jej unikał (chyba ze ja trafilem na wadliwą sztuke). Od f/4 sa juz porownywalne jakosciowo, a poco dzwigac taki ciezki obiektyw skoro masz polowe lzejszego Canona.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valentino
    A ja odradzam Sigmy 70-200 f2,8, poniewaz przy 2,8 jest bardzo kiepska ostrosc i bedziesz jej unikał (chyba ze ja trafilem na wadliwą sztuke). Od f/4 sa juz porownywalne jakosciowo...
    To już napisałem, a jeszcze raz zwracam uwage, że Canona do f/2,8 nie otworzysz.
    Są jednak sytuacje, że lepiej mieć nienajostrzejsze zdjęcie przy f/2,8 niż niedoświetlone przy f/4. Poza tym mogą się zdażyć warunki, że przy f/2,8 jeszcze AF będzie działać, a przy f/4 juz mu będzie za ciemno.

Cytat Zamieszczone przez Valentino
    po co dzwigac taki ciezki obiektyw skoro masz polowe lzejszego Canona.
    Za to sigma jest czarna :-) A co do ciężaru, to rzecz względna (hint: stabilność)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zestaw nr 3. A jak bedzie ciemno to iso1600 i NeatImage i jazda 8) .
    Potem dozbieraj na lampe (430EX) oraz Sigme 20 1.8 i Canona 50 1.8 - te trzy rzeczy przydaja sie gdy jest ciemno.

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Często jak jest ciemno przydaje się też noktowizor, czasami wystarczy jednak zwykła latarka.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Osobiście poleciłbym ten zestaw:

3.Canon EF 17-40mm f/4L USM
    Canon EF 70-200mm f/4L USM
    (dwa obiektywy - niestety z "dziurą" 40-70).

Dziura 40-70 nie powinna Ci przeszkadzać.
    Niestety cena zestawu będzie dośc wysoka.
    To forum jest beznadziejne

Uprawnienia umieszczania postów