A ja tydzień temu kupiłem na ebayu z honk-kongu matówkę z rastrem, klinem, punktami potwierdzania ostrości i linią horyzontu (łatwiej utrzymać poziom na zdjęciach)

Za całość zapłaciłem (łacznie z przesyłką) 25 Dolców co daje jakieś 70zł. Na przesyłkę czekałem niecałe 7dni. Zamówiłem we wtorek wieczorem (zapłaciłem paypalem) i w następny wtorek rano już miałem matówke (szybciej niż niektóre aukcje na allegro )

Matówka super, jednak trzeba się przygotować na to, że jest dużo ciemniejsza od standardowej. O ile środek (całe to kółko do focusowania na środku wraz z klinem) jest dość jasne, to wszystko poza jest już dużo ciemniejsze.

Ogólnie fajna sprawa, ale np w przypadku takiego samyanga 85mm 1.4 niezbyt się sprawdza. Gdy robimy proste testy np na tablicy do badania ff/bf to jeszcze jest całkiem spoko, ale w przypadku portretów klin niewiele pomoga, bo nie widać zbyt dużych różnic na klinie, a przy 1.4 nawet drobna niedokładność a ostrośc leci nam ostro w tył.

Podsumowując: jeżeli ktoś ma 70zł to spokojnie warto brać bo cena jest naprawdę niska.
link do aukcji:
https://mail.google.com/a/sgladysz.c...r=ohhl4rw8mbn4