Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Za ciemne zdjęcia z labu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.filefront.com/17392521/IMG_2963.CR2

pozwolilem sobie wrzucic RAW prosto z puchy.

tutaj porównanie jak wygląda oryginał i po mojej modyfikacji. (histogram pokazuje "after")
    Hmm czy istnieje możliwość, że wykonuję jakąś regulację, która albo mi źle wyświetla monitor (chodzi o jej rezultat) albo której no nie wiem nie wyświetla czy cos w tym guście?? Z tego co wiem to monitor do złych nie należy ale moze jakieś takie numery robi...
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //
    Moja stronka z makro i nie tylko na deviantart

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Po porównianiu RAW do miśka z postu 17:
    - RAW jest ciemny, jpg jeszcze ciemniejszy (histogram wyraźnie przesuwa się w lewo)
    - RAW w cieniach jest bardzo niebieski (trzeba zmniejszyć nasycenie tego koloru)
    - Duży kontrast pomiędzy cieniem i światłem - proponuję wołać RAW na 2 razy, żeby uzyskać dobry efekt.

Czy mógłbyś jeszcze zrobić zdjęcie odbitki , przy naturalnym świetle? Ciekawi mnie ile szczegółów widać w cieniach...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

z histogramu wyraźnie wynika, że możesz ekspozycje podciągnąć

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ekspozycję to tak z 0,5EV, ale krzywymi bym się ostro pobawił. Trzeba miśka przesunąć na prawo w histogramie.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Po porównianiu RAW do miśka z postu 17:
    - RAW jest ciemny, jpg jeszcze ciemniejszy (histogram wyraźnie przesuwa się w lewo)
    - RAW w cieniach jest bardzo niebieski (trzeba zmniejszyć nasycenie tego koloru)
    - Duży kontrast pomiędzy cieniem i światłem - proponuję wołać RAW na 2 razy, żeby uzyskać dobry efekt.

Czy mógłbyś jeszcze zrobić zdjęcie odbitki , przy naturalnym świetle? Ciekawi mnie ile szczegółów widać w cieniach...
    postaram się jutro jak będzie normalne dzienne światło lepsze zrobić i umieścić zdjęcie odbitki.

A co do reszty panów - no można na histogramie ale zasadniczy problem jest taki co jest nie tak, że nie widać tego na monitorze prawidłowo.
    Canon 20D + 18-55 f/3.5-5.6 IS KIT + Canon 70-300IS f/4-5.6 + M42 // Helios 44-2 2/58, Helios 44-4 2/58 + Jupiter 135 f/3.5 MC //

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malky Zobacz posta
    ale zasadniczy problem jest taki co jest nie tak, że nie widać tego na monitorze prawidłowo.
    To może z innej beczki, wejdź na dowolną galerię i sprawdź, jak często widzisz przepały u innych. I zrób to o różnych porach. Nie jestem specem od kalibracji monitorów, ale na moje oko ustawiłeś sobie jasność monitora, jak miałeś dość jasno w pokoju. Nie masz problemów z oglądaniem zdjęć za dnia, ale widzisz wszystko jaśniej, niż by wynikało z faktycznych wartości. Może być troszkę uciążliwe wieczorem. Tak sobie spekuluję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    To może z innej beczki, wejdź na dowolną galerię i sprawdź, jak często widzisz przepały u innych. I zrób to o różnych porach. Nie jestem specem od kalibracji monitorów, ale na moje oko ustawiłeś sobie jasność monitora, jak miałeś dość jasno w pokoju. Nie masz problemów z oglądaniem zdjęć za dnia, ale widzisz wszystko jaśniej, niż by wynikało z faktycznych wartości. Może być troszkę uciążliwe wieczorem. Tak sobie spekuluję.
    nie mam żadnych przepałów - jasność mam ustawianą na tablice testowe.

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Co nie zmienia postaci rzeczy, że masz z histogramu za ciemne zdjęcie.

Ja większość zdjęć wywołuje biorąc pod uwagę histogram. Tobie jeszcze daleko do przepałów, ale mimo to spróbuj jak koledzy doradzali odejść od cieni. Fiil light i krzywe.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malky Zobacz posta
    nie mam żadnych przepałów - jasność mam ustawianą na tablice testowe.
    Nie pytam czy masz przepały na swoich, tylko czy nie widzisz ich zbyt często u innych. Rzecz jest w tym, że im masz jaśniejsze otoczenie, tym ciemniejsze zdjęcie się wydaje. Zdjęcia z dominującymi cieniami lepiej ogląda się wieczorem. U Ciebie na zdjęciu wstawionym widzę podobnie jak na odbitce, a zdjęcie ze screena jest znacznie jaśniejsze. Co by sugerowało, że albo ja mam za ciemno na monitorze, albo Ty za jasno. Tylko moje z monitora mniej więcej pokrywają się z tym co odbieram z labu, albo co drukuję sam. Więc stawiałbym, że Ty masz za jasno. Co do tablic testowych, to nie wiem, nie znam się. Jasność mam tak ustawioną, aby było wygodnie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na zdjęciach prezentowanych na przykład na forach foto czyli raczej poprawnie przygotowanych nie mam przepałów raczej nigdy. W pokoju mam przeważnie ciemno, żaluzje zasłonięte nawet w ciągu dnia.
    Mówiąc o szablonach mam na myśli boxy od białego do czarnego z gradacją i ustawiałem tak aby widzieć różnice między każdym.
    Jeżeli ustawię jasność poprzez sterowniki tak, żeby fota na monitorze była mniej więcej jasności prawdziwej to przy boxach testowych nie mam różnicy w czerni aż do 16% a testy są od 2% do 20% czyli nie rozróżniam żadnych odcieni czerni.
    Rozumiem, że jeżeli trzeba będzie to będę przygotowywał zdjęcia przy takich ustawieniach do labu. Dodam że ustawić tak jasność mogę tylko poprzez sterowniki ATI (-20%) bo nawet jak w monitorze zjade do 0 z jasnością to nie otrzymam takiej samej jasności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pS> dziękuję za zainteresowanie tematem koledzy i liczę że wspólnie uda nam się ustalić co u mnie jest nie tak.
    Ostatnio edytowane przez Malky ; 17-10-2010 o 10:44 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów