Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 86 z 86

Wątek: Czy dobry sprzęt zakupiłem i co w nim zmienić?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Wszystko można zrobić samemu. Pytanie tylko czy zrobisz w takiej samej jakości , funkcjonalności i cenie.
    Jak dotkniesz i zobaczysz taką blendę to zrozumiesz różnicę między nią , a ekranem grzejnikowym.
    Dla ułatwienia powiem , pomysł z ekranem jest bez sensu.
    Blenda droga ? przecież ona kosztuje tyle co osłona do eLki
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekapn Zobacz posta
    ... nie znam się na fotografii ... cyfrówka dawała marne efekty gdyż najmniejszy otwór przesłony to f8 a czas naświetlania to 30s, przykładowo robimy zdjęcie jadących samochód tak żeby zostały smugi swiateł, cyfrówką na jasnej ulicy tego nie zrobimy gdyż zdjęcie bedzie prześwietlone. Chyba że bym zainwestował w filtry szare.
    Niestety muszę Cię zmartwić. Sama przysłona przy takich zdjęciach nie pomoże, bez filtrów się nie obejdzie. Pochmurny dzień wieczorem - Av f/32(przy takiej przesłonie jakość foty też najlepsza nie będzie... dyfrakcja) drabinka na "0", dobrany czas 1,6s. Także jak widzisz - nie do końca wiedziałeś co i po co kupujesz, bo jak sam napisałeś nie znasz się(przynajmniej jak na razie) na fotografii. Do tego do lustra potrzebny jest solidniejszy statyw jak chcesz z takimi czasami pstrykać także koszta dużo wyższe niż jakbyś chciał kompaktem zrobić podobne zdjęcie. Ale jeżeli takie zdjęcia będziesz robił, a potem jeszcze obrabiał to być może warto było. Jeżeli pominiesz drugi krok, to moim zdaniem chybiona inwestycja, mi by się przynajmniej nie chciało mojego sprzętu dźwigać dla zdjęć prosto z puchy.
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Domyślnie

Marekapn - jedno jest pewne: kupiłeś bardzo dobry sprzęt
    Po drugie: nawet jak jesteś niewprawnym fotografem a połkniesz bakcyla to będziesz
    z fotografii (i sprzętu) czerpać dużą radość
    Po trzecie: jeżeli bakcyla nie połkniesz to i tak wyrałeś. Bo na sprzęcie, jeżeli kupiłeś go w atrakcyjnej cenie, nie stracisz

pozdrawiam
    Krzysztof

Dopiero zaczyna

Domyślnie kanon

Złośliwcom mówimy NIE! Nim weźmiesz aparat do ręki poproś kogośby Ci objaśnił instrukcję jego obsługi, a najważniejsze poszukaj i poczytaj artykułów o kompozycji.Na początek może to być "zasada złotego podziału". Ćwicz mocne punkty. Jeśli tego nie zrobisz to się szybko zmudzisz,a szkoda.Miłej zabawy.
    Ze sprzętu w ciemno możesz dokupić stałkę Canon 50/1,8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    Ze sprzętu w ciemno możesz dokupić stałkę Canon 50/1,8.

Pewien jesteś? Tak się składa, że mam 50/1,8 i bardzo rzadko używam. Kupić coś bo tanie, w miarę dobre i prawie każdy to ma to trochę za mało argumentów za kupnem. Podstawowe pytanie "czy ten obiektyw jest mi potrzebny" czyt. "czy ogniskowa 50mm bez możliwości jej zmiany jest tym co potrzebuję"? Jasne szkło koledze nie potrzebne, wręcz przeciwnie potrzebuje ciemnego szkła, które przy dużych przysłonach będzie generowało jeszcze jako taki obrazek. Chce fotografować samochody a więc AF tego obiektywu wymięknie. Pytanie czy w ogóle zabawne będzie dla niego bieganie po ulicy ze stałką aby uzyskać dobry kadr.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Pewien jesteś? Tak się składa, że mam 50/1,8 i bardzo rzadko używam. Kupić coś bo tanie, w miarę dobre i prawie każdy to ma to trochę za mało argumentów za kupnem.
    Mam podobnie,niby w torbie jest,kupiłem kiedyś bo tanie a zapięte dosłownie pare razy,jak przychodzi co do czego i trzeba zrobić portret albo po prostu zdjęcie komus to wyręczam się 85 1.8 a 50 zapinałem tylko wtedy gdy powiedzmy na ograniczonej przestrzeni nie mogłem wyrobić się z kadrem...
    Więc jeśli nie mamy zamiaru używać to nie ma sensu wydawać kasy,lepiej dozbierać do czegoś co się przyda...
    Chociaż pamiętam swoje pierwsze zetkniecie z 50mm 1.8 ale to akurat dawno w nikonie,dawało mi to kupe zabawy i frajdy,zabawa GO itd,magia na początku przygody z fotografią
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów