Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
pytam nie bez kozery - pierwszy raz pstrykałem na szybko po 30 minutowym zapoznawaniu się ze sprzetem - jutro co prawda zobaczę fotki i to da mi jakiś obraz. Oszołom więc powiedz mi - czy pracując z lampą wprowadzasz jakąś korektę - masz 580 więc podobnie do mnojego zestawu - ja strzelałem z głowicą odchyloną do 45 stopni z odbiciem od białej zasłonki lampy i pracowałem na 1250 ISO.
Witaj ! Sorry, że sobie trochę czasem pożartujemy , nie gniewaj się, ale mogłeś od razu tak zacząć. Piszesz, że masz problem z naświetleniem lampą. Jak pracuję z lampą to korekty wprowadzam raczej żadko. Jeżeli fotografuję z lampą w ten sposób, co piszesz to raczej stosuję dyfuzor nałożony na palnik lampy, niż mam odbijać światło od tej małej białej zasłonki lampy( ładnie to opisałeś :grin: ) Daje to o wiele lepszy rezultat. Fajniejsza jest wtedy plastyka zdjęcia. Odbijając światło od sufitu, rezultat jest czasami rozczarowujący. Często zdjęcie jest niedoświetlone ( prawdopodobnie tak się zdażyło w twoim przypadku, podeślij jakąś fotkę, to popatrzymy i spróbuję coś doradzić ) a to za niski sufit , a to za wysoki i światło rozprasza się za bardzo. A co do szumów - przy ISO 1250 zawsze już będzie troszeczkę szumić. Pozdrawiam - Oszołom