Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 50D + Tamron 17-50

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 50D + Tamron 17-50

Witam serdecznie.

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Tamrona 17-50, Canona 50D kupiłem parę dni wcześniej. Jest to moja pierwsza lustrzanka, i pierwsze w miarę rozsądne szkło. Niestety nie mam doświadczenia z innymi Tamronami czy wogóle innymi szkłami. Z tąd moja prośba - czy moglibyście mi pomóc ustalić czy mój obiektyw jest tak ostry jak powinien być, czy raczej mydli ?? Napiszcie mi jakie zdjęcie powinienem wykonać, żebyście mogli ocenić - karty do testowania FF/BF - wydaje mi się, że ostrzy dobrze. Może banknot jakiś ?? Czy poprostu jakiekolwiek zdjęcie z dużą ilością detali.
    Pozdrawiam serdecznie.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Po prostu rób zdjęcia. Jeżeli będą one spełniać twoje oczekiwania, to nie zawracaj sobie głowy testami.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chodzi mi raczej o to, że jeśli będzie źle, to mam szansę go jeszcze zwrócić i dozbierać trochę kasy na Tamrona od Cichego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dawaj jakis banknot w 17 i 50mm oba na 2.8. Zrob kilka prob aby wybrac te najbardziej ostre. Mialem doswiadczenie z 50D i 17-50 wiec nieco wiem jak powinno byc przy sprawnym tami i 50d

Domyślnie

Tamrony te przy 2.8 dosyć mydlą. Przeważnie dopiero przy 5.6 są całkowicie ostre.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pls Zobacz posta
    Tamrony te przy 2.8 dosyć mydlą. Przeważnie dopiero przy 5.6 są całkowicie ostre.
    A to ciekawe. Pierwszy raz słyszę taką opinię. Sądzisz po swoim egzemplarzu???
    IMHO jak się kupuje u profesjonalisty, to są ostre od pełnej dziury ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pls Zobacz posta
    Tu się zgodzę np. moj egzemplarz jest taki jak w tescie na optycznych F2.8 ujdzie ale po przymknięciu do F4 jest skok ostrości o jakieś 25% i jest bardzo ładnie, nie wierze w to że są sztuki które mają minimalną różnicę ostrości pomiędzy F2,8 a 5.6, sam się na to nabrałem jak go kupywałem, super hiper ostre to są szkła makro :P. Myślałem że mam jakiegoś z dołu jakościowego ale one takie są poprostu zresztą jak wystawiłem go na sprzedaż i goście którzy oglądali kilka sztuk chcieli brać moją to sobie pomyślałem że mam dobrą i nie sprzedałem ).
    Do kolegi używaj pełnej dziury w nim z rozmysłem a nie 90% zdjęć :P w celach artystycznych.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie Poprawność ostrzenia

Witam serdecznie, chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności ostrzenia. Canon 50D mikroregulacja na -10pkt. Celowałem w napis Harmonogram (ten za nawiasem). Z góry dziękuje.

http://dl.dropbox.com/u/29260863/_MG_1584.jpg
    canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na szybko zrobiłem parę fotek z ręki i wybrałem najlepsze tak jak mówiliście - wieczorem zrobię ze statywu. Picture style dalem standard - czy mam dać wogóle wyostrzanie na 0 ??

http://yfrog.com/mkimg0376zj 17mm

55mm niestety musialem troche uciąć, bo było za duże na imageshack. trochę przyciąłem zamiast zmniejszać.
    http://yfrog.com/jtimg0366cropj 55mm

ostrość ustawiana w centrum kadru :

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Właśnie trochę żałuję, że o cichym przeczytałem więcej dopiero jak miałem swoją sztukę zamówioną, może poczekałbym parę trochę i dozbierał kasę na Tamrona od Cichego, nie wiem czy byłby ostrzejszy, ale na pewno spałbym spokojnie . Zastanawiam się nad Samyongiem 85mm - pewnie tym razem kupię od niego.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Obrazek mi się nie dodał, a edycji chyba brak, a jeśli jest to nie potrafię jej znaleźć
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://img713.imageshack.us/img713/2347/img0366crop.jpg
    Ostatnio edytowane przez nomek ; 01-10-2010 o 12:21 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów