Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: 24-105L - zakup i lekka zalamka ;/ - help plzzzz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Jeżeli mowa o 28-235 IS, miałem go i jak dla mnie to nie był porażką.
    Nie raz czytałem opinie, że, a to sam się wysuwa, że łapie pyłki, itp.
    Jeżeli się trafi jakiś bubel, to pewnie że można tylko się wku..#@#@#.$, ale tak jak już pisałem jeżeli masz obiektyw OK. to ja bym go polecał.
    Nie miałem problemu z ostrością, z przymykaniem do f/8,itp. Został sprzedany na forum. Myślę że kolega który go kupił, też jest/był zadowolony.
    Ja w takim razie polecam
    Mowa o 28-135 IS.
    Za błąd przepraszam
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolph Zobacz posta
    moj post to efekt testowych fotek vs to co zobaczylem w necie

testowe foty na dpreview czy np na digital-pictures test

nigdzie takiego CA nie widzialem (takiego jak u mnie)

czyli mowisz zeby sie tym nie przejmowac?

poczekamy, moze jakis inny user z 5dmII+24-105 cos napisze jeszcze....
    No to tragiczna pomyłka, bo ten link jest do 24-70mm. Test 24-105mm na the-digital-picture wygąda dokładnie jak Twoje testy.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Kupilem ten obiektyw do 5dmII i po zrobieniu szybkich testow (szybkich=noc i brak swiatla) jestem lekko zalamany

Prosze rzuccie okiem na te JPGi i potwierdzcie ze to moj model jest taki felerny. Fotki robilem jako RAW, otwarte w PS i zero korekcji, zrgane jako JPG.

Jak dla mnie ma okolo 2mm FF ale to jeszcze do przezycia, zalamuje mnie jego CA. Zobaczcie sami. Te fotki sa 105mm gdzie z tego co czytalem na forum CA jest wtedy najmniejsze??? Robilem jeszcze testy przy 50mm i ten sam chart porownalem przy f4 dla taniej zabawki (50mm f1.8) i efekt mnie rozwalil - fotka z stalki 50mm idealna, super ostra i zero CA. A fotka z tej "L" takie CA ze szok po korekcji RAW fotka mydlo taka nie ostra....

tutaj testy przy 105mm f4.0

http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_1.jpg
    http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_2.jpg

http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_3.jpg
    http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_4.jpg

jakies rady co z tym bublem zrobic?

pozdrawiam
    dolph
    Witam !

Zauwazyles, ze wielu uzytkownikow 5D Mk II glownie stalkami robi ?

Po prostu Canon nie potrafi zrobic dobrego zooma pod FF a
    branie duzej kasy za swoje niedorobione produkty to ich normalna praktyka.

Mam to szklo EF 24-105 (nie dosc ze jest ciemne, duze i ciezkie)
    i na ogniskowych bliskich 24mm dla f4 jest po prostu... na FF "fatalne"
    (znieksztalcenia geometryczne, CA i brzydkie brzegi, duza winieta)
    co sklonilo mnie do zbierania kasy na EF 35/1.4 L jak i inne stalki.

http://www.the-digital-picture.com/r...ns-review.aspx

Postanowilem EF 24-105 sobie zostawic jako spacer zoom ale tak
    naprawde stopniowo bede budowal szklarnie konkretnymi stalkami.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

28-135 to był świetny obiektyw. Z naciskiem na "był". Naprawdę dobry na kliszy. Taki sobie na 20D. FF w 5D bezlitośnie obnaża wszystkie wady.

24-105 to jest świetny obiektyw. Koń roboczy. Dobry IS i nawet f/4.0 niespecjalnie przeszkadza. Porównywanie CA z 28-135 to.... w 24-105 prawie wcale nie ma CA w porównaniu do 28-135. O ostrości to nawet nie chce się wspominać. Można sobie porównać tu: http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/11

Piszę to powyższe z pozycji człowieka który miał i używał b. mocno oba szkła.

...
    jakies rady co z tym bublem zrobic?
    ...
    Chętnie przyjmę pod opiekę gdybyś zamierzał wyrzucić ;-)

Daj sobie spokój z testami, tablicami itp. Test BF/FF z jakich odległości robiłeś? Powinno być minimum 50 razy ogniskowa.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

to ja też się wypowiem. mam 24-105 L i jest rewelacyjny nawet na pełnym otworze. nigdy nie miałem obiektywu bez czerwonego napisu więc nie mam z czym porównać ale w porównaniu do 24-70 2,8 L to jest rewelacyjny. jak będzie mi się chciało to zrobie i zamieszczę test rozdzielczosści.
    canon

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    to ja też się wypowiem. mam 24-105 L i (...) w porównaniu do 24-70 2,8 L to jest rewelacyjny. jak będzie mi się chciało to zrobie i zamieszczę test rozdzielczosści.
    Bardzo chętnie zapoznam się z tym testem. 24-70L jest strasznie ciężki, jesli 24-105L jest w porównaniu z nim az tak rewelacyjny, to może wymienię.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

to jeszcze test lensa 100mm 2.8 macro przymkniety do f4.0
    tego oczekiwalem po "L"
    Ale już na początku wątku ktoś ci zwrócił uwagę, że nie można porównywać 50 1.4 przymkniętego o jakieś 2EV do otwartego zooma.
    Teraz znowu to samo - jeżeli chcesz porównać rozdzielczość 100 macro na f4, to przymknij zooma do f5,6, czyli też przymkniętego.

Podobnie jak Janusz - miałem 28-135 IS na analogu i na 350D; znakomity.

Teraz w 80% używam 24-105L i od 4 lat "ciągnie nasz wózek" nie zająknąwszy się na chwilę .

Z tego szkła można wiele wyciągnąć. No, chyba że twoim ulubionym motywem są tabelki i literki. Wtedy masz macro ;-)

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bardzo chętnie zapoznam się z tym testem. 24-70L jest strasznie ciężki, jesli 24-105L jest w porównaniu z nim az tak rewelacyjny, to może wymienię.
    Co do rozdzielczości - jest rewelacyjny. Reszta podchodzi pod emotkę, którą użyłeś na końcu zdania :-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    28-135 to był świetny obiektyw. Z naciskiem na "był". Naprawdę dobry na kliszy. Taki sobie na 20D. FF w 5D bezlitośnie obnaża wszystkie wady.

24-105 to jest świetny obiektyw. Koń roboczy. Dobry IS i nawet f/4.0 niespecjalnie przeszkadza. Porównywanie CA z 28-135 to.... w 24-105 prawie wcale nie ma CA w porównaniu do 28-135. O ostrości to nawet nie chce się wspominać. Można sobie porównać tu: http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/11

Piszę to powyższe z pozycji człowieka który miał i używał b. mocno oba szkła.

Chętnie przyjmę pod opiekę gdybyś zamierzał wyrzucić ;-)

Daj sobie spokój z testami, tablicami itp. Test BF/FF z jakich odległości robiłeś? Powinno być minimum 50 razy ogniskowa.
    Autor wątku z tym swoim FF 2mm zabrnął w ślepy zaułek.
    Mam nadzieję, że Twoje rady pomogą mu wyjść z tego impasu. :-D
    Tak to bywa, gdy początkujący fotograf naczyta się o linijkach i ceglanych murkach, zamiast robić zdjęcia i cieszyć się doskonałym obiektywem.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    24-70 - to kawał cegły, ale ma lepsze światło, a 24-105 ma za to stabilizację.
    Wybór należy do Ciebie. :-D
    Ja wybrałem 24-105 i nie żałuję.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 30-09-2010 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    24-70 - to kawał cegły, ale ma lepsze światło, a 24-105 ma za to stabilizację.
    Wybór należy do Ciebie. :-D
    Ja wybrałem 24-105 i nie żałuję.
    Pozdrówka
    Ja wybrałem 24-70
    Widzialem tu kiedys zdjęcie linijki z 24-105 na 24 (za gleboko, zeby szukac linkę). Dystorsja była o malo co prawie jak z mojego fisza. Ale tak czytam i tak strasznie ludzie chwalą 24-105 i jadą po 24-70 (co z tego, że ja w swoim egzemplarzu nie widze absolutnie nic z wad, o których się tu czasem czyta), że się zaczynam zastanawiać ...

Panowie, porównywanie wymeinionych w tym watku obiektywów jest calkowicie bez sensu. Kazdy ma inne wady i inne zalety. Jeden cięzki, drugi ma stabilizację, trzeci bardzo osrty, czwarty tani, a piąty jasny. Żeby to wszystko połaczyc w jedno, nie musieć się znać, zastanawiać i jakoś z tym radzić, trzeba by sobie kupić PEN-a. Bo do publikacji fot o rozdzielczości 800x533 w internecie i do "niewywoływania ich' w formacie wiekszym niz 13x18 wystarczy lepiej niz, wszystko co wyżej wymienione.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moje 24-105 posiadam od prawie roku, nie był to egzemplarz wybierany i jestem zadowolony z jego właściwości. Użytkuje go pod cropem i wiem że pewnie obiektyw pokazałby dopiero swoje prawdziwe możliwości (i wady) pod FF. CA też nie wydaje mi się jakimś wielkim problemem w tym szkiełku. Myślę że ze względu na jego cenę narzekanie na niego jest grzechem podobnie jak porównywanie go ze stałkami. A jego zakres ogniskowych jest wręcz rewelacyjny. Pomimo że pod cropem nie jest to za szeroko to jednak prawie zupełnie nie odpinam go od body.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów