Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: 24-105L - zakup i lekka zalamka ;/ - help plzzzz

Domyślnie

to jeszcze test lensa 100mm 2.8 macro przymkniety do f4.0

RAW->JPG, zero korekcji, tylko crop

tego oczekiwalem po "L"
    Canon 5dmII, 24-70 f2.8, 100 f2.8, 50 f1.8, KATA R-102

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

24-70L - 50 mm, f/4, ISO100, 3"2 - crop 100%, ostrzone ręcznie, bo mam strasznie ciemno w robocie i do tego gówniane zarówki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W/w w kwestii prośby z poprzedniej strony.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 29-09-2010 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Bejobejo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akurat do robienia zdjęć literek w książkach ten obiektyw się nie nadaje i w tej konkurencji lepiej wypada 24-70 choć nie jest ostrzejszy.
    Właściwie jedyną jego słabą stroną jest właśnie CA, ale rzadko w normalnym użytkowaniu tak bardzo przeszkadza.

Miasto
    Wola Filipowska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolph Zobacz posta
    to jeszcze test lensa 100mm 2.8 macro przymkniety do f4.0... ...tego oczekiwalem po "L"
    Naprawdę...

po zrobieniu szybkich testow (szybkich=noc i brak swiatla)
    za pomocą 24-105 na 105 (full otwartym) spodziewałeś się takich efektów jak z setki 2.8 makro?
    24-105 używam na 5D II i uważam ten zestaw za rewelacyjny do swoich celów. Tyle, że nie fotografuję gazet i innych tablic testowych.

Domyślnie

po prostu chce poznac jego slabe strony, zeby wiedziec czego unikac...
    a jesli musze cyknac cos przy tych parametrach to bede wiedzial jak to szybko skorygowac

a zakres ogniskowych, waga, kolory, cena... tego nie poruszam bo wiadomo ze dobre
    Canon 5dmII, 24-70 f2.8, 100 f2.8, 50 f1.8, KATA R-102

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Na obrazku testowym CA spora, to jest standard przy tym obiektywie czy należy wybrać 1 z 10 sztuk? pytam bo taż myślałem o zakupie.
    rzuciłem okiem na photozone w sumie to ma CA odrobinkę mniejszą od 17-85 a tym jak wiadomo zdjęć się robić nie daje głównie przez CA.
    Ja właśnie niedawno wymieniłem 17-85 na 24-105. Wybierany spośród dwóch sztuk w sklepie, CA znacznie mniejsze od 17-85, choć niestety daje się zauważyć, zwłaszcza na szerokim końcu. Jednak jest to świetne rozwiązanie jako spacerzoom, gdy komuś, tak jak mi, nie chce się zbytnio żonglować szkłami w plenerze. Ciche, poręczne, solidne i szczelne szkło z IS. Ostrość akceptowalna. I specjalnie piszę "akceptowalna", bo akurat w tym samym czasie dokupiłem Tamrona 28-75 od kolegi z CB. Niby tani plastik-fantastik, ale akurat ostrością po prostu wdeptał w glębę prawie 4-krotnie droższego Canona.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Witam

Kupilem ten obiektyw do 5dmII i po zrobieniu szybkich testow (szybkich=noc i brak swiatla) jestem lekko zalamany

Prosze rzuccie okiem na te JPGi i potwierdzcie ze to moj model jest taki felerny. Fotki robilem jako RAW, otwarte w PS i zero korekcji, zrgane jako JPG.

Jak dla mnie ma okolo 2mm FF
    dolph

2 mm FF ???
    Rany boskie !!!
    Czym prędzej odbierz pieniądze...

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    ale chyba nie mamy tu na myśli jakości wykonania. Miałem 28-135 USM i była do jedna wielka porażka. Tubus sam się wysuwa i tak lata, że w różnych "ustawieniach" dawał bardzo ciekawe obrazki. A to nieostre, a to z aberracją raz w jednym kolorze a raz w innym. Jednym słowem PORAŻKA. I jeszcze jedno: żeby zdjęcie było "jako takie" trzeba przymknąć do f/8.0 a to już nie dla każdego jest akceptowalne.
    Nie polecam takiego rozwiązania w każdym razie.
    Jeżeli mowa o 28-235 IS, miałem go i jak dla mnie to nie był porażką.
    Nie raz czytałem opinie, że, a to sam się wysuwa, że łapie pyłki, itp.
    Jeżeli się trafi jakiś bubel, to pewnie że można tylko się wku..#@#@#.$, ale tak jak już pisałem jeżeli masz obiektyw OK. to ja bym go polecał.
    Nie miałem problemu z ostrością, z przymykaniem do f/8,itp. Został sprzedany na forum. Myślę że kolega który go kupił, też jest/był zadowolony.
    Ja w takim razie polecam
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Witam

Kupilem ten obiektyw do 5dmII i po zrobieniu szybkich testow (szybkich=noc i brak swiatla) jestem lekko zalamany

Prosze rzuccie okiem na te JPGi i potwierdzcie ze to moj model jest taki felerny. Fotki robilem jako RAW, otwarte w PS i zero korekcji, zrgane jako JPG.

Jak dla mnie ma okolo 2mm FF ale to jeszcze do przezycia, zalamuje mnie jego CA. Zobaczcie sami. Te fotki sa 105mm gdzie z tego co czytalem na forum CA jest wtedy najmniejsze??? Robilem jeszcze testy przy 50mm i ten sam chart porownalem przy f4 dla taniej zabawki (50mm f1.8) i efekt mnie rozwalil - fotka z stalki 50mm idealna, super ostra i zero CA. A fotka z tej "L" takie CA ze szok po korekcji RAW fotka mydlo taka nie ostra....

tutaj testy przy 105mm f4.0

http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_1.jpg
    http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_2.jpg

http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_3.jpg
    http://www.dolph.zp.pl/105/test_105_4.jpg

jakies rady co z tym bublem zrobic?

pozdrawiam
    dolph

A teraz na serio:

Akurat 24-105 wspaniale współpracuje z 5D2 i jak pisał nasz kolega senior - to jest koń roboczy, jeden z bardziej wszechstronnych obiektywów Canona.
    Mam go od 3 lat i chyba robię nim połowę zdjęć.
    Fakt, że ma troszkę CA, ale tylko w pewnych określonych sytuacjach.
    Ciesz się wspaniałym zestawem i zapomnij o FF 2 mm. :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jest to obiektyw, za którym Żółci chyba najbardziej u siebie tęsknią (killera 17-40/4 w postaci 16-35/4VR już mają, tylko 70-200/4 jakoś nie udaje mi się zrobić). Ale już im szykują (24-120VR).

Ja robię nim 60% zdjęć na FF, w wakacje 90%.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów