Najbardziej mi sie podoba to ostatnie zdjecie, wody![]()
Najbardziej mi sie podoba to ostatnie zdjecie, wody![]()
No to producenci matryc zacierają ręce - jest robota na najbliższe kilkanaście lat ;-) Machnie sie sensor 100Mpix, soft zrobi z tego "trójwymiarowe" 10Mpix.. i biznes się kręci ;-)Zamieszczone przez eMILz
Na mnie też chyba ta woda zrobiła największe wrażenie.
muflon: ... jeszcze jeden rzad wielkosci w gore ... 1,6 mld pix![]()
Eee tam, rząd wielkości.. jak bardzo chcesz, to po prostu dorzuć kolejne dziesięć lat ;-) Nie takie "futurystyczne zabawki geniuszy ze Stanford czy MIT" są sprzedawane obecnie w milionach egzemplarzy...Zamieszczone przez eMILz
Dla sceptykow. Polecam poszukac starych dslr'ow. Rozdzielczosc i jakosc jak z webkama, brak koloru, cena jak za porsche, nie mowiac o wadze... Raptem pare lat i technologia jest popularna, tania i wykopuje zelatyne, mimo ze tez wielu sie wydawalo ze to niemozliwe.
Wystarczy ze troche przykombinuja z produkcja tych lensow mniejszych i dslr z takim czyms, albo chociaz cyfrowe plecy sa bardzo realne.
Jak dogadaja sie z jakims producentem matryc to nawet na dzisiejszym poziomie wielkosci piksela w kompaktach upchanie 100mpix na FF to pikus, wiec tutaj technologia jest juz odpowiednia, dostepna i tania (w miare).
...
Pragne tez zauwazyc ze to nie tylko lekarstwo na FF/BF i mega super szybki AF, czyli w sumie malo uzyteczna dla wiekszosci sprawa...
Tak naprawde to ma tez ta zalete ze mozna strzelic fote szklem f/1.2 a potem wyciagnac warstwami ostre elementy i zlozyc wszystko ladnie do kupy z wieksza GO. Ktos tu ostatnio pokazywal ten manewr w fotach studyjnych jako lekarstwo na brak tiltszifta...
O wlasnie to:
http://canon-board.info/showpost.php?p=95587
A przy mocnych komputerach i lepszym sofcie kto wie... Moze wieksze GO bedzie robione paroma kilknieciami jak dzisiaj usuniecie mory? Tworzenie z jednej fotki 3D jak w filmach? Juz dzisiaj z kilku ujec pod roznym katem mozna poskladac swietne modele.
...
O ile mniej więcej zrozumiałem jak toto działa, to prawdopodobnie będzie to też lekarstwem na makro - można będzie po zrobieniu zdjęcia ustawić ostrość znacznie bliżej niż obiektyw sobie z tym radzi wrzeczywistości. Zwiększy się skala odwzorowania bez pierścieni i soczewek.
Jak rozumiem to problem z obrazkami ostatecznymi 300x300pixeli to sprawa jedynie 'siatki mikro soczewek' zakładanej przed matrycą... z tego co pisze zdolność odwzorowania ostrości i jej zwiększenia to tylko kwestia ilości tych 'microlensów' i wielkości koła (w pixelach) które jest tworzone na matrycy po przejściu światła przez te małe soczewki...
Piszą o tym, że jeśli koło naświetlone na matrycy ma 6 pixeli to zdolność 'wyostrzenia obrazu' sięga 6-krotności - ale nie pisze 'czego'...
Zatem... myślę, że pewnie będzie możliwość zrobienia np. matrycy a'la FujiFilm SuperCCD (z podwojoną lub kilkukrotnie zwiększoną ilością elementów światłoczułych) ale za to będzie można 'doostrzzyć' zdjęcia wykonane z mydlanych f1.8 i niższych... Zatem - gdyby coś takiego powstało... to ojojjojo... będzie liczyły się inen rzeczy przy obiektywach - flara, jakość kolorów - no i również jasność, ale niekoniecznie sama ostrość przy niskim f....
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...