Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Code - Error01 - troszkę inny niż zwykle - canon400D

Awatar Tukan12
    Miasto
    Żory...

Lightbulb Code - Error01 - troszkę inny niż zwykle - canon400D

Witam!

Po dłuższej drodze składania mojego - jakże bardzo - wysypanego canona, doszedłem PRAWIE do końca... lecz pojawił się problem. Wyeliminowałem error99... który pojawiał się z powodu Uszkodzonej płytki [tej która jest przy baterii z przodu] robiło się jakieś zwarcie gdzie nawet bez włączania aparatu otwierał się flash i aparat wariował gdzie wyskakiwał error99 i nawet wyjęcie i włożenie baterii nie pomagało... Teraz natomiast gdy udało sie zlikwidować error99 pojawia się inny problem....

Przy podłączeniu obiektywu 18-55, czy jakiegokolwiek innego... podczas próby zrobienia zdjęcia wyskakuje error01 i co dodatkowo zauważyłem na wyśiwetlaczu widnieje F0.0 [???] . Podłączanie innych obiektywów jak i czyszczenie styków nie pomaga... [moje obiektywy podłaczone do innego aparatu - również 400d - działają...].

Aleee...gdy zakleimy 2 większe styki na obiektywie [ w wolnym czasie wrzuce zdjecie tych zaklejonych stykow] aparat zaczyna... robić zdjęcia ! W trybie MF oczywiście[ jednak te F dalej wynosi 0.0 (F0.0)] . Czym może być to spowodowane ? co muszę kupić żeby to naprawić ? Orientuje się ktokolwiek ? Jeśli zapomniałem napisać jakiegoś objawu, to proszę pytać. Potrzebuję waszej pomocy...w temacie lustrzanek jestem laikiem jak stąd do warszawy... (chociaż....rozbierałem już swojego 400D z 400razy ).

Proszę o pomoc!
    Pozdrawiam serdecznie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Err01 to błąd komunikacji body z obiektywem. Nie naderwałeś jakiegoś przewodu przy bagnecie (a dokładniej przy stykach) aparatu?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Awatar Tukan12
    Miasto
    Żory...

Domyślnie

no właśnie wsyzstko jest tak jak powinno być... nie wiem co zrobić z tym fantem. Cały czas pisze przysłona 0... tutaj nawet moge podać link, gdzie jest dodane zdjecie zrobione moim aparatem. Jesli klikniemy exif [detale zdjecia] to pisze przyslona 0...

Co z tym zrobić ? mam drugiego 400d na części... co musiałbym wymienić, żeby zaczęło to funkcjonować ?

Pozdrawiam!
    Tuken.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym zaczął od elementu widocznego na dole zdjęcia

Awatar Tukan12
    Miasto
    Żory...

Domyślnie

Tą tasiemke już zdemontowałem, z canona który był przeznaczony na części... troszke boję się ingerować tak głęboko w mechanizm lustra żeby wymienić całą taśmę, ale jeśli uda mi się zmienić to poinformuje o wynikach wymiany.

Pozdrawiam i dziekuję Mac~~
    Tuken.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli masz zapasowy możesz wymienić też cały ten element na którym są styki.

Uszkodzone tasiemki są jedną z najczęstszych przyczyn błędów komunikacji na linii body - obiektyw. Tyle że zazwyczaj padają one w obiektywach a nie w puszce.

Awatar Tukan12
    Miasto
    Żory...

Domyślnie

Jeszcze się do tego nie zabrałem....

Boje się, że jak rozbiore to... to juz nie poskładam :/.

A z tego na czesci już zdemontowałem tą taśme także... no musze to i tak i tak rozebrać.
    Tuken.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów