Kurcze,w Pentaxie miałem czujnik temperatury barwowej i poprawka do AF była wprowadzana automatycznie....w Canonie jestem świeży ,ale nie zauważyłem problemów z AF w związku z zmienną temperaturą barwową .
Kurcze,w Pentaxie miałem czujnik temperatury barwowej i poprawka do AF była wprowadzana automatycznie....w Canonie jestem świeży ,ale nie zauważyłem problemów z AF w związku z zmienną temperaturą barwową .
Dobrze że zrobiłeś testy, więc pewnie diagnoza jest prawidłowa, ale chciałem zwrócić uwagę na dwa oczywiste skądinąd fakty, które też używając 50 1.4 musiałem sobie uświadomić bardziej niż używając wcześniej zoomów o przysłonie min. 3.5
Ten obiektyw na niskich przesłonach: tak jak większość obiektywów jest mniej ostry niż trochę przymknięty (najlepiej tak minimum do 2.0... 2.2), no i oprócz tego jak każdy obiektyw - im większa dziura tym mniejsza/bardziej płytka GO, a co za tym idzie bardziej walące po oczach wszelkiego rodzaju nietrafienia AF.
To tak na marginesie![]()
crop i słoiki
3x kalibrowałem na Żytniej , na gwarancji 30D i 3x źle to robili. Na moje żale po tych kalibracjach powiedzieli że jest super bo na ich referencyjnej 85 jest ok, mimo że podsylałem C24-70 i C 85/1.8 i C50/1.4- na wszystkich była lipa. Za 4 razem powiedziałem, że jak dalej bedzie źle to będę żądał nowy aparat- z 5D wszystkie szkła ostrzyły w punkt. Pan technik przesłał mi "test" czy już jest ok..?? Na teście zdjęcie z aparatu z podpietą 50/1,4 i przysłona chyba 2.8 czas 1/30sek zdjęcie z ręki a na zdjęciu kolega drugi technik jedzący śniadanie pan powiedział że ostrość na jego bark, bylo na bark ale zdjęcie było ruszone. Zadzwoniłem i pojechałem sobie nieco po Panu, na co on spokojnie odpowiedział, ze on jest technikiem, nie fotografem i wymiękłem. Potem znow dostałem zdjęcie czy już jest ok a zdjęcie przedstawiało zrobioną z okna z góry jakąś budkę przy parkingu i ludzi idących i tak naprawdę nic nie można było stwierdzić. Odpisałem że nie wiem i że jesli znów będzie źle, będę wnioskował o nowy aparat.
Acha, po moich pretensjach że niby wg tego ich "referencyjnego" 85 robione korekty są złe Pan się przyznał że kilka miesiecy mieli uszkodzony obiektyw bo im z Niemiec taki przysłali czy tam źle skalibrowali.
Nie wiem jakim cudem po ostatniej regulacji było idealnie, pewnie trzeba testowac na barkach kolegi jedzącego kanapkę..??;P
"Ścieżkę" z Żytniej wklejałem w wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=68411.
Taka procedura kalibracji (światło, obiekt w który się mierzy) + canonowska tolerancja dla puszek niebędących 1-nkami da moim zdaniem w 90% przypadków odczuwalny backfocus na szybkich przysłonach w normalnych warunkach pracy.
Entuzjastyczny Neofita
Koledzy, zrobiłem jesze kilka testów
Co prawda w swietle jarzeniowym. Na 1.4 muszę ustawić + 15 i jest ok
jak robie z przesłonami 2, 2.8, 4 to ostrość przesuwa sie do przodu do tego stopnia, że przy f4 musze ustawić MA na 0 i ostrość jest o środku.
Czy to mozliwe, że ze wzrostem przesłony obiektyw ostrzy bliżej lub dalej? Każdej przesłony robiłem po kilka zdjeć. Powtarzalność bdb.
Jeszcze chciałem zapytać o te wpisy do karty gwarancyjnej. Czy myslicie, że moge poprosić żeby tego nie wbijali, a oni sie zgodzą?
Co myślicie, żeby wymienić 50tke na 85tke? Cche jasnąstałkę do robienia fotek małej córki. Nie wiem czy nie bedzie za wąsko na cropie
O - focus-shift - jesteś drugi na forum
Moim zdaniem, z tym to już na pewno Żytnia sobie nie poradzi. To ewidentnie wina obiektywu, puszka w końcu zawsze ostrzy na najszerszej przysłonie.
Wymieniałbym obiektyw. Pewnie już nie dasz rady tego zrobić w sklepie, więc jedyna droga to reklamowanie na Żytniej.
Wątpię.
Moim zdaniem, stanowczo za wąsko jak na jedyną stałkę. Szerzej - 28-35 na cropie - tak, ciaśniej już jest, przynajmniej we wnętrzach, dość ekstremalnie.
Entuzjastyczny Neofita
Stwierdzenie to nie jest do końca prawdziwe - mam Tamrona, nie był specjalnie wybierany, Kolega kupił też wprost z półki sklepowej i żaden z nich nie przejawia tendencji BF/FF :-P Mój pracował z kilkoma róznymi puszkami i jest spoko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dlaczego zależy Ci żeby nie wbijali do gwarancji - nie ma się czego wstydzić
Wymiana 50 na 85 to dobry pomysł o ile nie będziesz focił w domu. Chyba, że masz chatę jak hangar :-P obiektyw o niebo lepszy pod każdym względem ale na cropie często brakuje miejsca w pomieszczeniach.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-09-2010 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mam jeden, a w zasadzie dwa niezawodne sposoby na Canona i FF/BF:
1) Nie kupuj szkieł z problemami: Sigmy/Tamrony. Tylko systemowe. Może być też M42
2) Kupuj słoiki Canona TYLKO w sklepie, mając przy sobie puszkę, gdzie sprzedawca da Ci ze 3 obiektywy i pół godziny na wybór najlepszego.
Zastosowałem i nie narzekam. No chyba, że legendarny BF/FF przyplącze mi się z czasem na posiadanym sprzęcie.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!