Skoro Mroczny masz G3 to cyknij raz bez filtra a potem z filtrem ;d masz też w końcu kartę 512MB wszystko się na pewno zmieści. Pozdrawiam.
Skoro Mroczny masz G3 to cyknij raz bez filtra a potem z filtrem ;d masz też w końcu kartę 512MB wszystko się na pewno zmieści. Pozdrawiam.
Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB
A co do canona A95?
Ja mam na stałe UV Hoya HMC Super. I polara SELCO - narazie zrobiłem nim kilka zdjęć żeby sprawdzić czy nie psuje jakości optycznej kita - nie stwierdziłem pogorszeniaA tłumić trochę tłumi, i na niebie i na szybie. Hoyę sobie kupię do lepszego szła. Czy chodzi tylko o optyczne dodatki - bo ja mam jeszcze np. wężyk spustowy z pilota samochodowego - miodzio
![]()
Ja narazie mam tylko Canona A95 beż żadnych dodatków, zastanawiam się nad telekonwerterem i macro,bo chyba szerokokątny mi jest zbędny. Ale narynku jest tyle tego,że nie wiem co wybrać, na pewno dobre są konwertery Canona, ale cena tez wysoka, więc może tu sie dowiem, co można kupić dobre i w miare tanie![]()
Mój aparat zazwyczaj wygląda tak:
Na zdjęciu obiektyw EF 90-300/4,5-5,6 DC (aby uzyskać mniejszą skalę używam Kit’a)
Połączonego przejściówką z Heliosem 2/58
Do lampy EX 420 zakładam własnoręcznie zrobiony dyfuzor rozpraszający światło błyskowe, obklejony jest imitacją skóry z Forda Fokusa :P
Ostatnio edytowane przez maro25 ; 30-12-2005 o 15:29
Maro25 - masz wpasaTen dyfuzor!! Ja do 420EX używam Stofena bo wygodny i taki dosyć rzekłbym estetyczny, hehe
![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 30-12-2005 o 15:44
ja miałem kiedyś nikona 5700 - nawiasem mówiąc przez 2 miesiącechociaż jeszcze nie wiedziałem co to jest wojna canon vs nikon - ale zobaczyłem że było złe i sprzedałem
dokręcałem do niego tulejke ochronną na którą teleconverter i osłone
lekko się cholerstwo uginało
ale ogólnie było spoko bo cały sprzęt trzymał się na obudowie - więc jakby miałem wewnętrzne ogniskowanie 8)
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
A ja do A95 kupilem tulejke z mozliwoscia mocowania wszystkiego co na 52mm i do makro uzywalem takiej nasadki Marexar, przeznaczonej oczywiscie do lustrzanek analogowych, kupionej na gieldzie w Stodole za 20zl. Ma ona (nasadka, a nie Stodola :smile: ) mozliwosc ustawiania ostrosci w zakresie od chyba 1m i ponizej, ale nie pamietam do ilu. Na szerokim kacie uklad nie tyle winietowal co zawezal obraz do kolka. Ale na tele bylo super. O to mi chodzilo, w koncu nie kazdy chce miec makro z paskudna perspektywa szerokiego kata.
No, a do A1 i F1 New uzywam czasami optyki na M42 i w ogole roznych starych obiektywow, ktore jakkolwiek nadaja sie do zamocowania na adapterze FD/M42.
W probach przedwojenne obiektywy do Leici z adapterami FD/M42, M42/M39. Ze wzgledu na roznice w odleglosciach roboczych mozna je zastosowac tylko do makro, OK, ale chowane obiektywy do Leici mozna przeciez troszeczke wsunac w glab aparatu uwazajac aby nie zawadzilo o nie lustro. Ale, z tego co pamietam, nieskonczonosci i tak nie uzyskalem.
nic nie zakładm prócz stałego ochronnego filtru UV. Po to mam soft na kompie aby eksperymentować... Jednak jestem zwolennikiem naturalnych zdjęć