Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Wymiana 350d na... ?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Wymiana 350d na... ?

Hej, jestem użytkownikiem 350tki. Spisuje się nieźle, ale kiedy na początku mojej przygody z fotografią jej wady mi nie przeszkadzały, tak teraz często te minusy zaczynają być poważnymi problemami.
    Mały wyświetlacz, który ma dosyć słabą widoczność w słońcu, powoduje, że ciężko ocenić czy zdjęcie jest ostre (nie zawsze jest czas na powiększanie i sprawdzanie). Autofocus czasami też mnie zawodzi. Chyba największym problemem jest grip, płytki i krótki. Męczy przy dłuższym użytkowaniu. Przyznam, że wyższe używalne ISO dosyć czesto by się przydało.

Myślałem o 50d, porządny, eliminuje wiekszość wad 350tki. Przy tej cenie może i mógłbym dostać jakies FF, ale jest jeden drobny problem - chcę wziąć sprzęt na raty. Może polecicie jakieś dobre sklepy, w których warto kupić?
    Wiem, że mógłbym brać 40d + szkło, ale patrz wyzej - raty

Problem jest też ze szklarnią. Na razie jest bardzo słabo, ale mam zamiar się za to porządnie wziąć i systematycznie uzupełniac cały sprzęt. Chcę zacząc modernizację sprzętu od puszki, gdyż to ona jest dla mnie chwilowo największym zmartwieniem

Domyślnie

Raty - może w Euro? Sądzę, że 50D to spory krok naprzód i będziesz zadowolony
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Raty - może w Euro? Sądzę, że 50D to spory krok naprzód i będziesz zadowolony
    W kilogramach też poczuje

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Poszukaj w sklepach najniższej ceny, a później pytaj o raty.
    Jakiś miesiąc temu fotojoker miał najlepszą cenę, nie wiem jak teraz
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zorientuj się w Fotojockerze. Ja swój tam brałem i była to 2 cena z porównywarek. Biorąc pod uwagę koszt przesyłki wyszło najtaniej. Sprzęt z zaplecza, nie wystawowy,... pozytyw.
    Zresztą tu masz dowód jak obecnie to się przestawia.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wez kredyt z obojetnie jakiego banku i za gotowke kup stara piatke w dobrym stanie.
    tylko, ze stara piatka ma maly i ciemny wyswietlacz lcd
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wez kredyt z obojetnie jakiego banku i za gotowke kup stara piatke w dobrym stanie.
    myslalem juz o piątce, ale chyba coraz ciężej o dobry egzemplarz. Poza tym stawiam na nowy sprzet, a nie uzywany. Mysle ze przejscie z amatorskiej lustrzanki w polprofesjonalna będzie w sam raz . Na FF przyjdzie jeszcze pora.

Jak rozumiem 50d to najlepszy wybór? Czy warto popatrzeć na coś jeszcze?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Tak... zadłużać się u lichwiarza na zabawkę, która może potencjalnie "wystrzelić" bez żadnej gwarancji. Ta rada to serio, czy sam się z niej śmiejesz?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem 350d i kupiłem 50d w fotojokerze, też na raty, jakiś niecały miesiąc temu.

Zrobiłem błąd i wziąłem jakieś głupie ubezpieczenia, które i tak nic nie dają. 150 pln by w kieszeni zostało. Mam działalność gospodarczą i mimo że przyszedłem z siatką kwitów (musisz poczytać na ich stronach co przynieść, żeby nie latać bez sensu) to w ciągu 1h wychodziłem już z aparatem.

Jestem zadowolony, chociaż Żona powiedziała że dramatycznej różnicy w zdjęciach nie widać Wreszcie ręka mi się mieści i mogę przestawiać iso i WB bez grzebania w menu. AF działa bardziej deterministycznie.

Co do szklarni, to teraz najczęściej używam 17-70 sigmy, ten bez HSM i stabilizacji. Mam 50tke 1.8, 70-300 i cośtam jeszcze, ale głównie leżą. Jest ok, ale chcę kupić coś ze stabilizacją. Ludzie chwalą 15-85. Zobaczymy.

W sumie pierwszy raz w życiu kupiłem coś na raty. Śmieszna sprawa. Teraz przez pół roku mam cały czas w głowie "nie kupuj w tym miesiącu sobie zabawek". Oszczędzanie łatwiej idzie
    jakkul

staram się ...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakkul Zobacz posta
    kupiłem 50d w fotojokerze (...) Mam działalność gospodarczą i mimo że przyszedłem z siatką kwitów (musisz poczytać na ich stronach co przynieść, żeby nie latać bez sensu) to w ciągu 1h wychodziłem już z aparatem.
    a możesz powiedzieć coś więcej?
    jakie ostatecznie papiery musiałeś przynieść?

bo na ich stronie jest napisane tylko, cyt.: "Osoby prowadzące własną działalność gospodarczą - dwa dokumenty tożsamości, dokument z GUS świadczący o rejestracji firmy (z nadaniem numeru REGON) oraz dowody 3 ostatnich wpłat za ZUS;"

natomiast jak kiedyś ich o to przy okazji wizyty w sklepie zapytałem, to zaczęła się standardowa procedura bankowa (Cetelem/Lukas) z badaniem zdolności itp. itd.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów