Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 50d + 50 1.8 II - problem ze stykami

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 50d + 50 1.8 II - problem ze stykami

Witam.
    Wczoraj byłem w salonie FJ aby zakupić canona 50d plus stałkę 50 1.8
    Po testach w salonie wszystko było ok, jednak gdy tylko wyszedłem z salonu i zrobiłem kilka zdjęć - to wyświetlił się komunikat err 001 czyli - bląd komunikacji obiektywu z aparatem. Wróciłem do milej Pani z FJ i razem przeczyściliśmy styki obiektywu. Niestety po kilku dobrze zrobionych zdjęciach - błąd powracał. Podłączyliśmy ten sam obiektyw do innego body i znowu ten sam błąd.
    Dopiero gdy podłączyłem inny obiektyw to błędy przestały znikać - czyli jak widać - ewidentnie błąd obiektywu.
    Moje pytanie jest następujące - czy każdy obiektyw 50 1.8 - ma taką tendencje do wyskakiwania tego błędu? Czy tylko ja miałem pecha że trafiłem na taki felerny egzemplarz? Oczywiście wiem, że trzeba z tym obiektywem delikatnie się obchodzić, ale zastanawiam się co mogło być przyczyną tego błędu? Skoro czyszczenie styków nic nie pomogło?

Reasumując: Pani w FJ oddala mi pieniążki za cały zestaw za co należą jej się podziękowania bo nie musiała tego robić, tylko mogła wysyłać do serwisu ten sprzęt ponieważ ja użytkowałem go poza ich salonem i to mogła być moja wina że sprzęt przestał raptownie chodzić.
    Po tych problemach z 50 1.8 zaczynam zastanawiać się czy nie lepiej dołożyć do stalki 85 mm 1.8. Jako że interesuje mnie tylko fotografia portretowa i jestem fanem obiektywów stałoogniskowych to na dzień dzisiejszy liczy się tylko zakup stałki.
    Z góry dziękuje za podpowiedzi i cenne rady.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Nie ma takiej tendencji ... poprostu dotałeś felerny egzemplarz. Ja obecnie mam trzecią 50tkę i jest ok, error ten zdarza się sporadycznie wyłącznie gdy kombinuje z pierścieniami które przenosza automatykę.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Popieram przedmówce, niestety trafiłeś na felerny egzemplarz, mam 50/1.8 i 50d i nie mam żadnych problemów, kupuj kolejny.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi. Tak jak napisałem - Pani oddała mi wszystkie pieniążki no i teraz czekam aż przyjdą do salonu nowe egzemplarze. Wasze wypowiedzi na szczęście napawają Mnie optymizmem.
    Mam jeszcze takie pytanie - czy pojawiał się Wam ten błąd co Mi tzn. 001 - czyli błąd komunikacji obiektywu z aparatem? A jak się pojawiał to czy czyszczenie styków pomagało? Bo wiadomo, że taki błąd może wyskoczyć ale jeżeli z obiektywem jest wszystko ok. to czyszczenie stykow powinno rozwiązać taki problem?
    W każdym razie na najbliższe 5 m-cy kupię właśnie to szkiełko a potem 85 1.8 oraz Tamrona SP AF 28-75 f/2.8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nigdy nie miałem żadnego komunikatu o błędzie, używałem wcześniej z 400d a teraz z 50d. Muszę przyznać, że pomimo plastikowej budowy obiektywu, jestem z niego zadowolony, ma swoje widzimisie z af ale za ok 400 pln to nic się nie kupi.

Lucas-Glass
    Guest

Domyślnie

Ja zakupiłem identyczny zestaw w FJ (dostawa kurierem) i żadnych problemów z obiektywem nie mam.
    Po prostu trafiłeś na wadliwy egzemplarz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedź.
    Widocznie pech chciał, że na mnie trafił ten felerny egzemplarz. Za tydzień pojadę do FJ i wezmę nowy zestaw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ten pomysł z kupnem stałki c85/1,8 jest dużo lepszy, bo to bardzo solidne szkło z niezawodnym i szybkim AF-em. Foty też będą zacznie lepsze, bo fajny bokeh daje.
    Fakt że miła Pani z FotoJoker-a oddała Ci kasę to CUD
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar Van

Domyślnie

Zeus, błąd komunikacji z obiektywem , jeśli przeczyściłeś styki i dalej sie pojawia, jest powodem najczęściej w takich przypadkach:
    - szczoteczki/styki na taśmie źle dociskają lub wadliwie ułożone na skraju ścieżek przewodzących, lub brak specjalnego smaru na stykach ( nie naprawisz )
    - pęknięta taśma przewodząca ( nie naprawisz)
    - opór mechaniczny spowodowany różnymi przyczynami ( może się udać po kilkukrotnym manualnym przekręceniu pierścieniem całego zakresu ale nie koniecznie )
    bez względu na powyższe może to być też błąd innego typu co jednakowo kwalifikuje obiektyw do zwrotu lub naprawy.
    Osobiście miałem pęknięty uchwyt soczewki klinujący się przy zmianie ogniskowej - dawało taki efekt. Po naprawie skrzywiłem sobie jedną szczotkę przy składaniu - moja duża nieostrożność - dało ten sam komunikat. Po poprawieniu używam obiektywu do dziś.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bolek02
    Dzięki za poradę. Ja kupię teraz obiektyw 50 1.8 a następnie, gdzieś myślę po 3 m-cach c85 1.8 bo obecnie po prostu nie stać mnie na niego. Po wielu wątkach na tym forum jestem świadomy tego, że c85 jest solidniejszym obiektywem niż c50. No ale różnica w cenie wymaga tego aby właśnie c85 był tym lepszym
    Odnośnie tej Pani w FJ też się zdziwiłem bo Ona w rozmowie telefonicznej z kierownikiem sklepu wręcz mnie broniła co było dla mnie szokiem.

Van
    Dzięki za rzeczowe opisanie problemu. Ja bałem się po wczorajszej akcji, że ten obiektyw ze względu na taką kiepską obudowę ma po prostu tendencje do wyskakiwania tego błędu ale po Waszych postach wiem, że to po prostu mój pech.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów