Witam.
Wczoraj byłem w salonie FJ aby zakupić canona 50d plus stałkę 50 1.8
Po testach w salonie wszystko było ok, jednak gdy tylko wyszedłem z salonu i zrobiłem kilka zdjęć - to wyświetlił się komunikat err 001 czyli - bląd komunikacji obiektywu z aparatem. Wróciłem do milej Pani z FJ i razem przeczyściliśmy styki obiektywu. Niestety po kilku dobrze zrobionych zdjęciach - błąd powracał. Podłączyliśmy ten sam obiektyw do innego body i znowu ten sam błąd.
Dopiero gdy podłączyłem inny obiektyw to błędy przestały znikać - czyli jak widać - ewidentnie błąd obiektywu.
Moje pytanie jest następujące - czy każdy obiektyw 50 1.8 - ma taką tendencje do wyskakiwania tego błędu? Czy tylko ja miałem pecha że trafiłem na taki felerny egzemplarz? Oczywiście wiem, że trzeba z tym obiektywem delikatnie się obchodzić, ale zastanawiam się co mogło być przyczyną tego błędu? Skoro czyszczenie styków nic nie pomogło?
Reasumując: Pani w FJ oddala mi pieniążki za cały zestaw za co należą jej się podziękowania bo nie musiała tego robić, tylko mogła wysyłać do serwisu ten sprzęt ponieważ ja użytkowałem go poza ich salonem i to mogła być moja wina że sprzęt przestał raptownie chodzić.
Po tych problemach z 50 1.8 zaczynam zastanawiać się czy nie lepiej dołożyć do stalki 85 mm 1.8. Jako że interesuje mnie tylko fotografia portretowa i jestem fanem obiektywów stałoogniskowych to na dzień dzisiejszy liczy się tylko zakup stałki.
Z góry dziękuje za podpowiedzi i cenne rady.