Strona 14 z 29 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 286

Wątek: szumy czy ..... czyli o najnowszych cropach

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

No ok a moja ciekawość pyta o ISO 1600 z 50D vs ISO 1600 w 5d mk1
    wiem mam zachcianki...

po prostu troche boje sie że jednak 5d mk1 to stara pucha... którą cięzko bedzie znaleźć w miare ogarniętą :/

aktualnie siedze na 450D i pewno na co sie nie przerzuce to będzie wow.
    Szkła 17-40L, 50 1.4, sporo manualnych i samyang 8mm który może zostawie przy zapasowym 450... chyba że sprzedam i kupie 85 1.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    hmm fakt teraz też dojrzałem dokładnie , tak czy owak taki test każdy sam zrobi i zobaczy o czym mowa

z drugiej strony to po co było wrzucać jak af wariował heh
    A co ma AF do szumu??? Szum jest generowany przez matryce i nie zmienia sie czy to zdjecie ostre czy nie...

AF sam nie trafial wogole bylo tak ciemno, zanim zrobilem zdjecie zapalilem swiatlo, ustawilem AF, zmienilem szklo na M, zgasilem swiatlo i dopiero foto.

Znam momenty gdzie 20D ma szum jak 5D2. Ale bywaja chwile, gdzie na oko widac 1EV. 20D to rewelacyjnie niskoszumny aparat trzeba o tym pamietac.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wogole AF z 20D spudlowal, a juz nie chcialo mi sie robic ponownie zdjec
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-09-2010 o 13:16 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

siudym chodziło o porównanie ilości detali względem szumu. Bo jednak aparaty mogą szumieć podobnie, ale zachowywać mniej lub więcej detali, to jest nawet bardziej istotne.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Detal jest wiekszy w 5D2 i to sporo Ja sie tylko wzrorowalem jednym postem kolegi i nazwa tematu
    Wezme kiedy z jednym kolega zrobie sam z ciekawosci test 550D vs 20D przy 1:1 i przeskalowane 18 do 8mpix i wtedy 1:1. Bo ciekawi mnie ja to teraz jest z tym szumem realnie w nowych cropach.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-09-2010 o 13:25 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

Ale panowie dywagując nad tymi szumami weźcie też pod uwage ceny...
    owszem puchy typu 550D można stawiać w konfrontacji z 20D czy 30D ale akurat stawianie puszek xxD kontra 5d mk2 moim zdaniem mija sie z celem ze względu na cene... rozumiem jeszcze konfrontacje z mk1 do którego róznica w cenie wynosi jakiś 1000 moze poltora, ale nie z mk2.
    Mk2 to już inny świat inna cena i nie dziwne że ten aparat jest najlepszy skoro tyle kosztuje. Dodajcie może do porównanie 7d - które pewno zaraz zgnoicie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ...
    Wezme kiedy z jednym kolega zrobie sam z ciekawosci test 550D vs 20D przy 1:1 i przeskalowane 18 do 8mpix i wtedy 1:1. Bo ciekawi mnie ja to teraz jest z tym szumem realnie w nowych cropach.
    Jest przynajmniej tak dobrze, jak w 20D, żeby nie powiedzieć, że jest nieco lepiej (oczywiście po przeskalowaniu). Opinie o fatalnych szumach nowych konstrukcji cropowych i dobrym zachowaniu starych biorą się w większości z:
    - analizy obrazów per pixel (a nie po przeskalowaniu lub po zrobieniu odbitki),
    - błędów podczas obróbki - zwłaszcza nieodpowiedniego wyostrzania (na co znacznie bardziej wrażliwe są upakowane matryce cropowe).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

7D - rewelacyjne body, bawilem sie jakis czas temu i niedlugo bede mial zamiar go kupic Dlaczego ktos ma gnoic tak swietna puszke? Hehe
    do -> Zywczok6
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-09-2010 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

W 7D jest tylko sens robienia w mRAW, pełny RAW wygląda jak resize 10 mpix do 18 mpix.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zywczok6 Zobacz posta
    Ale panowie dywagując nad tymi szumami weźcie też pod uwage ceny...
    owszem puchy typu 550D można stawiać w konfrontacji z 20D czy 30D ale akurat stawianie puszek xxD kontra 5d mk2 moim zdaniem mija sie z celem ze względu na cene... rozumiem jeszcze konfrontacje z mk1 do którego róznica w cenie wynosi jakiś 1000 moze poltora, ale nie z mk2.
    Mk2 to już inny świat inna cena i nie dziwne że ten aparat jest najlepszy skoro tyle kosztuje. Dodajcie może do porównanie 7d - które pewno zaraz zgnoicie
    Wydaje mi się, że szum z 7d i 550d jest porównywalny, pewnie z 60d będzie tak samo. Postęp względem 50d jest - udało im się opanować pasiasty banding, znany zarówno z 5d jak i 5dmk2 oraz 50d. To spory zysk przy reportażach z Morii...

Niestety, nie mam jak porównać szumów z 20d i 550d, tego ostatniego już nie mam. Trudno więc polegać na mojej pamięci, że jednak 550d był w tej mierze lepszy od staruszka. W ogóle obrazek z 550d był uroczy

Nie ulega dla mnie wątpliwości, że z ISO3200 ze archaicznego już w końcu 5d1 można wyciągnąć mnóstwo rzeczy. Słowo "użyteczność" kiedyś było chyba bliższe prawdy obiektywnej.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    w mojej skromnej ocenie , iso 1600 z 40d wypada jak iso 6400 w 5d2 , ale czasem sporo zależy od światła/cienia itp bo wiadomo że w warunkach jak wyżej pokazano czyli na dworze w świetle dziennym te różnice nie będą tak widoczne mocno
    jasne, że 52d musi wypaść lepiej bo ma mniej upakowaną matrycę i jest nowszym modelem o rok.

Strona 14 z 29 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów