"Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.
A.Einstein
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Punky, jako klient Twoim zadaniem jest zostawianie pieniędzy u Canona i innych producentów a najlepiej jak te pieniądze będziesz przynosił w miarę regularnie. Kupisz teraz cropa i obiektywy ef-s a za parę lat znów zawitasz do Canona i kupisz body FF i nowe obiektywy. Jak myślisz, czy obiektyw 17-55 ef-s wytrzyma tak samo długo jak 17-40L ? Który wcześniej się rozklekocze? Dlaczego nie ma eLek ef-s?
Właśnie dlatego pozostanie crop i FF, człowiek to takie "głupie stworzenie"
że zawsze ma pęd za czymś lepszym.
Sam jestem tego przykładem.
Zaczynałem od practiki i m42 jeszcze w ogólniaku, potem studia i czasu na zabawę nie było z fotografią. Kupiłem 30D z 18-55 jak tylko mnie było stać i byłem zachwycony możliwościami fotografii cyfrowej, możliwościami RAW i tego co potem można wycisnąć w postprocesie ,a do czego jako użytkownik analoga nie miałem najzwyczajniej w świecie dostępu.
Później jak już magia cyfrówki ostygła zacząłem patrzeć na moje zdjęcia z practiki i czegoś mi zaczęło brakować. Pierwsza rzecz, no tak szkła.
Kupiłem UWA sigmy i tele 70-200, potem parę stałek, w między czasie zamieniłem 30D na 40D.
Jakość zdjęć skoczyła bardzo bardzo.
Popatrzyłem jednak do mojego portfela po tych wydatkachno tak ta zabawa kosztuje, cieszyłem się nowymi szkłami dość długi czas ale i tak to nie było to.
W końcu się zebrałem i uciułałem na 5DII ---> strzał w dziesiątkę, to jest to.
Dopiero teraz po roku użytkowania 5D wiem że nic mi nie brakuje.
Nie wspomnę o tym że pod FF musiałem moja sigme 10-20 zamienić na odpowiednik, bo UWA uwielbiam.
Reszta szkieł została z cropa, na moje szczęście.
Jak myślisz ile mnie taka droga kosztowała. Ilu takich jak ja przechodzi podobną drogę? Na ilu takich jak ja liczy Canon czy Nikon?
Takie moje luźne przemyślenia.![]()
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Zrobiłem szybki test 50D vs. 5Dmk1 i jak już 50D złapał ostrość (co niestety nie jest regułą a podobno to 5D AF jest do kitu) to minimalnie wygrywa 50D (oczywiście w powiększeniu 1:1 bo na całym ekranie nie ma różnicy) ale test mało miarodajny bo 50D to 15mpix a 5D to 13mpix. Albo powinienem porównać 5dmk2 z 50D albo 10D z 5Dmk1.
Właśnie mnie ciekawi jaką matryce będzie miał mkIII 36-40mp?![]()
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.
A.Einstein
Spodziewałbym się wzrostu rozdzielczości o jakieś 20-30%. Canon lubi megapiksele...
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu