Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wymieniać 450D na 550D ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wymieniać 450D na 550D ?

Cześć,

Jestem dość zadowolony z mojego 450D, ale zastanawiam się nad wymianą go na 550D - głównie dla filmów i nowego ekranu. W związku z tym, parę pytań:

1. pomijając megapiksele, czy jest jakakolwiek różnica w jakości zdjęć z obu aparatów ? Np. jeśli chodzi o szumy ? Czy ISO 3200-6400 których nie ma w 450D nadają się do jakiegokolwiek użytku ?

2. wg. Dpreview, środkowy punkt autofocusa w 450D to "cross-type F2.8", natomiast w 550D to "F5.6 cross-type, extra sensitivity at F2.8". Jest jakakolwiek różnica ?

3. bodajże w teście Optycznych wyczytałem że 550D "oszukuje" i wyostrza RAW-y. To prawda ? Czy jest to problem ? Da się to wyłączyć ?

4. czy znane są już jakieś wady produkcyjne 550D ? Widziałem obok wątek o problemach z autofocusem przy jasnych szkłach z dużej odległości... sam często używam Sigmy 30/1.4, więc sprawa dość mnie martwi ;(

Dzięki za porady.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Mam 400D i miałem podobny dylemat. Pogonić 400D kupić 40D. Potem myślałem o 50D. I stanęło na tym że zbieram kasę do skarbonki na 5D MkII. Wiadomo że każdy z nas ma inne priorytety ale ja na twoim miejscu nie zmieniałbym puszki xxxD na xxxD. Moim zdaniem mija się to z celem.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    .............. Wiadomo że każdy z nas ma inne priorytety ale ja na twoim miejscu nie zmieniałbym puszki xxxD na xxxD. Moim zdaniem mija się to z celem.
    Też tak uważam.
    Sądzę, że bardziej optymalne jest inwestowanie w obiektywy. Warto poznać możliwości szkieł szerokokątnych jak i tele - zdjęcia nimi zrobione na pewno bardziej będą cieszyć oczy niż lepszy wyświetlacz lub większe ISO i megapiksele w nowym body.
    A jak już chcesz zmienić body to z xxxD na xxD.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

- puszki xxD to dla mnie kompletny bezsens, wydaje się pieniądze a jakość zdjęć taka sama jak w xxxD
    - 550D kręci porządne filmy i to jest jego wielka przewaga nad 450D, nie jakieśtam "większe ISO i megapiksele"
    - mam już wszystkie obiektywy jakie chciałem mieć

Ktoś będzie tak miły i odpowie na moje 4 pytania z pierwszego posta ? Dzięki !

Domyślnie

Chcesz kręcić filmy kup se kamerę.
    Jeżeli między xxD a xxxD nie widzisz różnicy...to zostań na xxxD
    tak
    tak
    tak
    nie wiem.
    "I to by było na tyle" z mojej strony.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    - puszki xxD to dla mnie kompletny bezsens, wydaje się pieniądze a jakość zdjęć taka sama jak w xxxD
    - 550D kręci porządne filmy i to jest jego wielka przewaga nad 450D, nie jakieśtam "większe ISO i megapiksele"
    - mam już wszystkie obiektywy jakie chciałem mieć

Ktoś będzie tak miły i odpowie na moje 4 pytania z pierwszego posta ? Dzięki !
    - polemizowałbym z tym stwierdzeniem ...... może FF Ciebie zadowoli
    - jak mi przyszła ochota na porządne filmiki, to kupiłem sobie Canona HF200 a nie zmieniałem z tego powodu body
    - może i masz co chciałeś mieć co jednak nie znaczy, że swojej szklarni nie można modernizować i rozwijać - no chyba, że posiadłeś już wszystkie "flagowe" eLki - to zmienia zupełnie postać rzeczy :-?

Generalnie to odpowiedzi na swoje 4 złote pytanie znajdziesz w sieci i miło by było jakbyś i tam zajrzał

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeżeli między xxD a xxxD nie widzisz różnicy...to zostań na xxxD
    Różnicy w jakości zdjęć między xxD a xxxD nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    - jak mi przyszła ochota na porządne filmiki, to kupiłem sobie Canona HF200 a nie zmieniałem z tego powodu body
    Da się na nim uzyskać naprawdę płytką głębię ostrości ? Do 550D podepnę 30/1.4 czy 85/1.8 i będę miał ładny DOF...

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Generalnie to odpowiedzi na swoje 4 złote pytanie znajdziesz w sieci i miło by było jakbyś i tam zajrzał
    OK, tak zatem zrobię i zamieszczę tu odpowiedzi, dzięki dzięki.

Domyślnie

Różnicy w jakości zdjęć między xxD a xxxD nie ma.

Był taki kawał:
    -Wiesz czym się różni dziewczyna od klocków Lego?
    -Nie.
    -No to dalej baw się klockami.
    trothlik

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Ja 400D wyminilem na 50D .
    Jak chcesz krecic filmy, to jak pisali wyzej - kup kamere , bo tak na dobra sprawe filmy to dodatek i troche dziala jak reklama - cos jak aparat w telefonie komorkowym.
    Nawet jakbym kupil 60D watpie zebym cos nakrecil , telefonem komorkowym moze wykonalem 10 zdjec w zyciu , zadno nie trafilo ja komputer.
    A jak chcesz miec te filmy i lepszy ekran - nie wiem po co , to sobie zamien - bo cisnienie w srodku jest

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

.....................Da się na nim uzyskać naprawdę płytką głębię ostrości ? Do 550D podepnę 30/1.4 czy 85/1.8 i będę miał ładny DOF............
    Co do tego to się zgadzam – można osiągnąć takie efekty. Warunek jest jeden, że będziesz kręcić tylko statyczne obrazy (np. dialogi w wnętrzach), gdyż w innym przypadku (poruszenie się osób w kadrze) obraz będzie Tobie „pływał”. Po za tym weź pod uwagę krótki czas nagrywania takiego obrazu na aparacie.
    Efekt o który Tobie chodzi można także osiągnąć w kamerach tylko wtedy musisz się liczyć z dużymi kosztami na sprzęt (kamera z większą matrycą i pokrętłem ustawiania ostrości) – ceny od 20k. Chociaż jak poszukasz, to i trafisz na coś takiego: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11180
    A na „normalnej” kamerze: duży zoom, statyw, otwarta przysłona i też można się trochę pobawić (takie filmowanie nazwijmy to w trybie makro). Zresztą jeśli chodzi o aparaty, to od najtańszych modeli cudów też nie oczekujmy. Np. po Canonie 5d mkII można się już spodziewać naprawdę przyzwoitych efektów – tylko znowu ta cena.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Był taki kawał:
    -Wiesz czym się różni dziewczyna od klocków Lego?
    -Nie.
    -No to dalej baw się klockami.
    Dobre I jak najbardziej na miejscu
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 26-09-2010 o 10:57 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów