Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wymieniać 450D na 550D ?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wymieniać 450D na 550D ?

Cześć,

Jestem dość zadowolony z mojego 450D, ale zastanawiam się nad wymianą go na 550D - głównie dla filmów i nowego ekranu. W związku z tym, parę pytań:

1. pomijając megapiksele, czy jest jakakolwiek różnica w jakości zdjęć z obu aparatów ? Np. jeśli chodzi o szumy ? Czy ISO 3200-6400 których nie ma w 450D nadają się do jakiegokolwiek użytku ?

2. wg. Dpreview, środkowy punkt autofocusa w 450D to "cross-type F2.8", natomiast w 550D to "F5.6 cross-type, extra sensitivity at F2.8". Jest jakakolwiek różnica ?

3. bodajże w teście Optycznych wyczytałem że 550D "oszukuje" i wyostrza RAW-y. To prawda ? Czy jest to problem ? Da się to wyłączyć ?

4. czy znane są już jakieś wady produkcyjne 550D ? Widziałem obok wątek o problemach z autofocusem przy jasnych szkłach z dużej odległości... sam często używam Sigmy 30/1.4, więc sprawa dość mnie martwi ;(

Dzięki za porady.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Mam 400D i miałem podobny dylemat. Pogonić 400D kupić 40D. Potem myślałem o 50D. I stanęło na tym że zbieram kasę do skarbonki na 5D MkII. Wiadomo że każdy z nas ma inne priorytety ale ja na twoim miejscu nie zmieniałbym puszki xxxD na xxxD. Moim zdaniem mija się to z celem.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    .............. Wiadomo że każdy z nas ma inne priorytety ale ja na twoim miejscu nie zmieniałbym puszki xxxD na xxxD. Moim zdaniem mija się to z celem.
    Też tak uważam.
    Sądzę, że bardziej optymalne jest inwestowanie w obiektywy. Warto poznać możliwości szkieł szerokokątnych jak i tele - zdjęcia nimi zrobione na pewno bardziej będą cieszyć oczy niż lepszy wyświetlacz lub większe ISO i megapiksele w nowym body.
    A jak już chcesz zmienić body to z xxxD na xxD.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

- puszki xxD to dla mnie kompletny bezsens, wydaje się pieniądze a jakość zdjęć taka sama jak w xxxD
    - 550D kręci porządne filmy i to jest jego wielka przewaga nad 450D, nie jakieśtam "większe ISO i megapiksele"
    - mam już wszystkie obiektywy jakie chciałem mieć

Ktoś będzie tak miły i odpowie na moje 4 pytania z pierwszego posta ? Dzięki !

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Chcesz kręcić filmy kup se kamerę.
    Jeżeli między xxD a xxxD nie widzisz różnicy...to zostań na xxxD
    tak
    tak
    tak
    nie wiem.
    "I to by było na tyle" z mojej strony.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    - puszki xxD to dla mnie kompletny bezsens, wydaje się pieniądze a jakość zdjęć taka sama jak w xxxD
    - 550D kręci porządne filmy i to jest jego wielka przewaga nad 450D, nie jakieśtam "większe ISO i megapiksele"
    - mam już wszystkie obiektywy jakie chciałem mieć

Ktoś będzie tak miły i odpowie na moje 4 pytania z pierwszego posta ? Dzięki !
    - polemizowałbym z tym stwierdzeniem ...... może FF Ciebie zadowoli
    - jak mi przyszła ochota na porządne filmiki, to kupiłem sobie Canona HF200 a nie zmieniałem z tego powodu body
    - może i masz co chciałeś mieć co jednak nie znaczy, że swojej szklarni nie można modernizować i rozwijać - no chyba, że posiadłeś już wszystkie "flagowe" eLki - to zmienia zupełnie postać rzeczy :-?

Generalnie to odpowiedzi na swoje 4 złote pytanie znajdziesz w sieci i miło by było jakbyś i tam zajrzał
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Jeżeli między xxD a xxxD nie widzisz różnicy...to zostań na xxxD
    Różnicy w jakości zdjęć między xxD a xxxD nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    - jak mi przyszła ochota na porządne filmiki, to kupiłem sobie Canona HF200 a nie zmieniałem z tego powodu body
    Da się na nim uzyskać naprawdę płytką głębię ostrości ? Do 550D podepnę 30/1.4 czy 85/1.8 i będę miał ładny DOF...

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Generalnie to odpowiedzi na swoje 4 złote pytanie znajdziesz w sieci i miło by było jakbyś i tam zajrzał
    OK, tak zatem zrobię i zamieszczę tu odpowiedzi, dzięki dzięki.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Ja 400D wyminilem na 50D .
    Jak chcesz krecic filmy, to jak pisali wyzej - kup kamere , bo tak na dobra sprawe filmy to dodatek i troche dziala jak reklama - cos jak aparat w telefonie komorkowym.
    Nawet jakbym kupil 60D watpie zebym cos nakrecil , telefonem komorkowym moze wykonalem 10 zdjec w zyciu , zadno nie trafilo ja komputer.
    A jak chcesz miec te filmy i lepszy ekran - nie wiem po co , to sobie zamien - bo cisnienie w srodku jest

Bywalec

Domyślnie

jeśli zależy Tobie na możliwości kręcenia naprawdę dobrej jakości optycznej filmów to zmień zdecydowanie. Jeśli natomiast aparatu używasz tylko do niedzielnej fotografii, nie zależy Tobie prestiżowo na najnowszym numerku na body to lepiej kup porządne obiektywy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

A ja właśnie będę wymieniał 450D na 550D. Dlaczego?
    1. Filmy, filmy... nie chcę kupować kamery za 2-3 tysiące, a dzieciaczka uwiecznić... bezcenne
    2. Wysokie czułości - gietrzy pokazywał kiedyś zdjęcie z 550D przy 12800ISO, crop... było znośnie!
    3. Większa rozdzielczość (jest z czego zeskalować w dół) i dynamika (Janko certified!)
    ...i tyle. Na szczęście nie skompletowałem do 450D śmiecia typu gripy, dodatkowe akumulatory.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów