Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Oświetlenie kościół/studio/plener - wybór systemu (systemowe/syst.+studyjne)

Mieszany widok

Domyślnie

BeatX
    maciej !!!!!!!!!!!!!!!
    Miło mi że zabrałeś udział w dyskusji. Zamierzam zacząć z grubej rury i z 2 źródeł światła które pewnie będę mocno skręcać . Ale zawsze lepiej mieć z czego skręcać niż żałować że się stówki nie dodało . Jeśli chodzi o radio to nie wiem czemu ( testy w sieci ?) napaliłem się na radio yongnuo rf-602. Jutro jak już będę na siłach ( jest 4 w nocy !) zapoznam się z twoim pixelem. BTW mam duuuuużo sympatii do twojej osoby jak i twórczości ( szacun ! ) więc będzie trzeba się kiedyś spotkać!

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hehe spoko - wspolny browar? czemu nie piwa i pacierza nie odmawiam
    za dwa tygodnie marek aka wilku organizuje jakis plener foto w swinoujsciu.
    szczegolow nie znam, ale ma byc podobno troche modelek i fotografow - ja tez chyba wpadne z zona wizazystka.
    w razie czego zagadaj z markiem, bo taki plener to dobra okazja zeby otworzyc bro i pogawedzic o fotografii
    a wracajac do tematu, musze sprostowac jedna rzecz - mianowicie ja w zasadzie do wyzwolenia blysku korzystam z przedluzonego kabla OC-E3 a nie z bezprzewodowego nadajnika/odbiornika:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12708&page=24
    (9 post od gory)
    efekt ten sam, tyle tylko ze denerwujacy jest sam kabel ;] dlatego od razu polecam zaopatrzyc sie w wersje bezprzewodowa.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

BeatX
    Napisze na PW .
    A odnośnie wyzwalania błysku. Taki kabelek może sobie sprawie ale jak to jest w praktyce. Jest na pewno wygodny do pracy z 1 lampką w plenerze.
    Do 1 lampki podłącze a do 3 ? I jak to jest z automatyką ? Sprawdza się, wygodna ? Czy gdy podepnę 580 to będę mógł ustawienia wprowadzać z mojego amatorskiego body 450D ? Nie jest ono z czegoś okrojone ?

Z tyłu 580EX II i do niej podłączam radio a boczne lampy zareagują na fotocele ? Albo lampa najbliższa na radio a dwie pozostałe zareagują na fotocele ? ( tylko będę musiał dokupić fotocele do 580EX - to już chyba dodatkowy odbiornik radio rozsądniejszy byłby) - Czy to logiczne rozwiązanie czy są lepszy a ja o tym nie wiem ? No i nie ukrywam że radio to będzie youngnuo 602 czyli tylko manual ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha i wstępnie chyba tak będzie wyglądał mój zestaw:
    Powerlux VE300x2
    Statyw W806
    Statyw W501
    Softbox Powerlux 70x140
    Softbox Powerlux 40x140
    Zestaw zawieszenia teł W901
    Tło polipropylenowe szerokie( białe i czarne )

sensowne to ? :razz:
    Ostatnio edytowane przez s1nn3r ; 26-09-2010 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
    Taki kabelek może sobie sprawie ale jak to jest w praktyce. Jest na pewno wygodny do pracy z 1 lampką w plenerze.
    Do 1 lampki podłącze a do 3 ? I jak to jest z automatyką ? Sprawdza się, wygodna ? Czy gdy podepnę 580 to będę mógł ustawienia wprowadzać z mojego amatorskiego body 450D ? Nie jest ono z czegoś okrojone ?
    tak, po podlaczeniu OC-E3 mozna sterowac lampa z poziomu aparatu identycznie jakby lampa siedziala na sankach.
    wszystkie dane sa przenoszone do aparatu z lampy i na odwrot.
    OC-E3 to po prostu przedluzenie hotshoe.
    taki kabel jak np. ten ktory posiadam nie jest wygodny w uzyciu - placze sie co chwila pod nogami, ale efekty doswietlenia z pomiarem TTL w plenerze sa nie do przecenienia.
    za kazdym razem jak obrabiam zdjecia po sesji i widze jakie efekty daje doswietlanie 430EX + przedluzonym OC-E3 to zapominam o niewygodach
    ostatnie jakies 10 sesji w 99% doswietlalem w ten sposob.
    swiatlo zastane wykorzystywalem b. sporadycznie.
    czy podlaczysz wiecej jak jedna lampe? na pewno - gdzies widzialem chinska podrobe OC-E3, ktora byla przedluzaczem, a jednoczesnie rozdzielala sygnal na dwie lampy.
    nie widzialem nigdzie wersji kablowej, ktora rozdzielala hotshoe na 3 lampy.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ale efekty doswietlenia z pomiarem TTL w plenerze sa nie do przecenienia.
    O to zdanie mi chodziło . Tak więc jak przyjdzie 580 to muszę się za ten kabelek wziąć, specjalnie na plener kupiłem uchwyt bk-3, założę softa 60x90 i do dzieła.
    Na razie czekam na graty do studia. Ostatnia chwila na zakup jakiś zabawek przed wydawaniem stosu szmalu na pampersy :
    Zamówione produkty:
    1 - Statyw W806 (Kod: 25) - szt: 1
    2 - Lampa studyjna Quantuum R+300 (Kod: 800) - szt: 2
    3 - Statyw typu BOOM (Kod: 780) - szt: 1
    4 - Softbox Powerlux 60x90 (Kod: 32) - szt: 1
    5 - Softbox Powerlux 70x140 (Kod: 41) - szt: 1
    6 - Zestaw zawieszenia teł W901 (Kod: 96) - szt: 1
    7 - Tło polipropylenowe szerokie Kolory - białe (Kod: 77) - szt: 1
    8 - Tło polipropylenowe szerokie Kolory - czarne (Kod: 77) - szt: 1
    9 - Quantuum BK-3 uchwyt do lamp systemowych (Kod: 790) - szt: 1
    10 - Kostka PSS-01 (SC-2) z gniazdem PC (Kod: 759) - szt: 1

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    czy podlaczysz wiecej jak jedna lampe? na pewno - gdzies widzialem chinska podrobe OC-E3, ktora byla przedluzaczem, a jednoczesnie rozdzielala sygnal na dwie lampy.
    Efektem tego jest tylko to, że puszka i tak widzi jedną lampę.
    Ustawienia z puchy idą jednakowo do obu lamp.

Uprawnienia umieszczania postów