ino chciałbym się dowiedzieć od kogoś z doświadczeniem czy te softboxy nie będą za duże do małego studia, bo zależy mi żeby oświetlić całą postać a nie cały pokój
Softbox Powerlux 70x140
Softbox Powerlux 40x140
ino chciałbym się dowiedzieć od kogoś z doświadczeniem czy te softboxy nie będą za duże do małego studia, bo zależy mi żeby oświetlić całą postać a nie cały pokój
Softbox Powerlux 70x140
Softbox Powerlux 40x140
to zalezy jaki efekt chcesz uzyskac, ja do calej postaci mam 180x40,
a jak to jest z tymi cm? im dluzszy softbox tym bardziej eliminujesz cienie wszerz, jesli ktos ma 180cm a Ty uzyjesz softboxa 140cm, to bedziesz mial cienie wlasnie wszerz, cala postac jednak oczywiscie oswietlisz,
jesli chodzi o szerokosc softa to im szerszy tym mniejsze i lagodniejsze cienie w poprzek,
najlepiej oczywscie miec wszystkie te wielksoci i sobie wybierac do potrzeb, albo miec najwiekszy i zaklejac go odowiednio,
tak, po podlaczeniu OC-E3 mozna sterowac lampa z poziomu aparatu identycznie jakby lampa siedziala na sankach.
wszystkie dane sa przenoszone do aparatu z lampy i na odwrot.
OC-E3 to po prostu przedluzenie hotshoe.
taki kabel jak np. ten ktory posiadam nie jest wygodny w uzyciu - placze sie co chwila pod nogami, ale efekty doswietlenia z pomiarem TTL w plenerze sa nie do przecenienia.
za kazdym razem jak obrabiam zdjecia po sesji i widze jakie efekty daje doswietlanie 430EX + przedluzonym OC-E3 to zapominam o niewygodach
ostatnie jakies 10 sesji w 99% doswietlalem w ten sposob.
swiatlo zastane wykorzystywalem b. sporadycznie.
czy podlaczysz wiecej jak jedna lampe? na pewno - gdzies widzialem chinska podrobe OC-E3, ktora byla przedluzaczem, a jednoczesnie rozdzielala sygnal na dwie lampy.
nie widzialem nigdzie wersji kablowej, ktora rozdzielala hotshoe na 3 lampy.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
O to zdanie mi chodziło. Tak więc jak przyjdzie 580 to muszę się za ten kabelek wziąć, specjalnie na plener kupiłem uchwyt bk-3, założę softa 60x90 i do dzieła.
Na razie czekam na graty do studia. Ostatnia chwila na zakup jakiś zabawek przed wydawaniem stosu szmalu na pampersy:
Zamówione produkty:
1 - Statyw W806 (Kod: 25) - szt: 1
2 - Lampa studyjna Quantuum R+300 (Kod: 800) - szt: 2
3 - Statyw typu BOOM (Kod: 780) - szt: 1
4 - Softbox Powerlux 60x90 (Kod: 32) - szt: 1
5 - Softbox Powerlux 70x140 (Kod: 41) - szt: 1
6 - Zestaw zawieszenia teł W901 (Kod: 96) - szt: 1
7 - Tło polipropylenowe szerokie Kolory - białe (Kod: 77) - szt: 1
8 - Tło polipropylenowe szerokie Kolory - czarne (Kod: 77) - szt: 1
9 - Quantuum BK-3 uchwyt do lamp systemowych (Kod: 790) - szt: 1
10 - Kostka PSS-01 (SC-2) z gniazdem PC (Kod: 759) - szt: 1
nie chcę otwierać nowego wątku, mam pytanie:
ile Ws wystarczy na doświetlenie postaci np. oktą 150cm w słoneczny dzień ?
robię przymiarki do zakupu oświetlenia plenerowego, nie biorę pod uwagę DIY typu 3x580ex
dzięki za odpowiedź![]()
dzięki za odp :-D
np. godz. 16 / lipiec / focę pod Słońce ... 600Ws wystarczy?
konkretnie chodzi mi o niedostępnego Quantuum'a 600ws dual
wystarczy 600 jak model bedzie blisko okty. ale wystarczy na styk niestety, zero zapasu mocy, dlugie recycle time, zero komfortu. lepiej zainwestuj w 800ws i dobry generator. osobiscie polecam tronix explorera - caly czas pracuje na nim, efekty u mnie na stronie