Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Oświetlenie kościół/studio/plener - wybór systemu (systemowe/syst.+studyjne)

Domyślnie Oświetlenie kościół/studio/plener - wybór systemu (systemowe/syst.+studyjne)

Witam
    Jestem posiadaczem canona 450D, 50 1.8, 85 1.8, blende 5in1 107cm i wkrótce T 17-50 2.8. Utworzyłem ten wątek ponieważ chciałbym zaczerpnąć rad bardziej doświadczonych użytkowników tego forum. Stoję przed dylematem wyboru oświetlenia. W chwili obecnej nie mam żadnego sprzętu do oświetlenia sztucznego.

Moje priorytety:
    1. Ślub - na przyszły rok szykują się 2 śluby gdzie chciałbym spróbować jako 2 fotograf w kościele i zapewne jedyny na weselu - jeśli mi się spodoba to pomyślę o rozwoju w tym kierunku. W przypadku zakupu drugiego body bo przecież 450d ślubów się robić nie da, gdybym wybrał oświetlenie systemowe to miałbym kłopot z głowy z lampkami.
    2. Studio - sesje ciążowe żony. Pewnie w przyszłości trochę więcej osób bym fotografował, może akt. Wiedzy nt studia nie mam żadnej. W rozwiązaniu systemowym zabrakło by mi 1 źródła światła do oświetlenia/przepalenia tła ( kumpel się zadeklarował że pożyczy mi 1 mocną starą rosyjską lampę ).
    3. Plener czytaj mobilność. Fajnie byłoby wyskoczyć chociaż z 580 i coś pocykać.

Mam dylemat, który sposób oświetlenia wybrać w stosunku do moich potrzeb:
    A. Systemowe - 2 lampki systemowe np. 580 i 430
    lub
    B. Mieszane 1 lampka 580 i 2 lampki studyjne, powiedzmy Quantuum PT-200 lub Quantuum PT-300 ( Powerluxy droższe a chyba nie koniecznie dużo lepsze ... ?)

Najrozsądniejszym sposobem wyzwalania byłoby radio ( YONGNUO RF-602 ).
    W przypadku lamp studyjnych rozumiem że da radę wyzwolić jedną lampę Quantuum PT-200/300 radiem a druga odpali się fotocelą ( nie będzie opóźnień ? ) A czy 580 odpalę fotocelą ? Niby tą można http://funsports.pl/p,pl,247,fotocela+ds1.html ale skoro ona będzie doświetlać tło to zakładając że odbiornik będzie na 1 lampie studyjnej to czy jest możliwość że 580 lub druga lampa studyjna nie zobaczą błysku ? Albo gdy odbiornik nałożę na 580 która będzie doświetlać tło to któraś z lamp studyjnych nie odpali ? Oj chyba będzie trzeba kupić nadajnik i co najmniej 2 odbiorniki. Czy 580 ma wystarczająco mocy żeby naświetlić tło aby na zdjęciu wyszło idealnie białe ( bez szarych miejsc ) ? Czy jeśli wybrałbym systemowe oświetlenie to jako początkujący poradzę sobie ze światłem modelującym jaki jest w 580 ? 430 ma światło modelujące ? Ile mocy potrzeba aby w małym 3x5m domowym studio oświetlić 1-2 osoby ? Ile lampek potrzebuje i z jaką mocą ? 200 czy 300 ws ? Czy ktoś ma te Quantuumy i jest z nich zadowolony ?

Widzę że cały zestaw ciężko będzie zamknąć w 3 tysiącach ( bo dochodzą statywy, tła, modyfikatory światła ) ale by było miło .
    Pytania o komunikację ( kabel synchro, fotocele itd. ) zostawie na później jak rozstrzygnę jaki rodzaj oświetlenia jest najkorzystniejszy dla mnie.
    Aha i jeśli kupie lampki studyjne to chcę 1 parasolkę i 1 softboxa ( czy to rozsądne ? jakie wymiary ? )
    Zależy mi żeby ktoś to ogarnął na logike - jakie rozwiązanie będzie dla mnie korzystniejsze ? Czy 580 i 430 dadzą rade w studio czy to będzie ich męczenie i będzie za mała moc. Sporo się naczytałem i jak chyba każdy początkujący nie dość że brak doświadczenia to nie wszystko rozumiem co przeczytałem .

Liczę na Waszą cierpliwość i wyrozumiałość w kwestii tłumaczenia mi co i jak

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
    jakie rozwiązanie będzie dla mnie korzystniejsze ?
    Bez żadnej złośliwości. Najkorzystniej będzie, kiedy zainwestujesz kilka złotych w warsztaty z podstaw oświetlenia studyjnego.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Bez żadnej złośliwości. Najkorzystniej będzie, kiedy zainwestujesz kilka złotych w warsztaty z podstaw oświetlenia studyjnego.
    To bardzo dobra rada. Tak samo rozsądnie było rok temu udać się na wszelkiego rodzaju warsztaty zamiast uczyć się samemu od podstaw fotografii. Tylko że satysfakcja dojścia do wszystkiego pomału jest o wiele większa. Gdyby tak nie było to net wolny byłby od poradników i takich forów. Jak zacznę myśleć o fotografii jako o źródle zarobku to na pewno będę chciał się podszkolić.
    Czekam na rady trochę w innym kierunku.

Domyślnie

Lepiej będzie jak najpierw kupisz lampę(y) systemową (580) do tego najtaniej będzie kupić parasolkę i zaczniesz bawić się światłem. Jak to Ci nie wystraczy to kupisz softboxa. Zacznij po kolei od tańszych rozwiązań. Efekty będziesz widział na własnym przykładzie.
    Na forum jest kilka osób, które w ten sposób świecą i efekty są bardzo dobre.

Kolega dinderi już napisał co byłoby najlepszym rozwiązaniem, a później możesz myśleć czy chcesz lampy studyjne i ewentualnie jakich potrzebujesz.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

o hej s1nn3r tutaj maciej_k z maxmodels
    ja rowniez uwazam, ze kupno jednej lampy systemowej + softbox + Pixel Knight TR332 bedzie najlepsza opcja.
    sam korzystam z takiego rozwiazania i dopiero po roku czasu zdecydowalem dolozyc jeszcze jedna lampe blyskowa, zeby opanowac dwa zrodla swiatla.
    pozniej trzy i tak dalej.
    po kolei - nie od razu krakow zbudowano
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
    Tylko że satysfakcja dojścia do wszystkiego pomału jest o wiele większa. [...]
    Czekam na rady trochę w innym kierunku.
    Rozumiem, nie będe próbował forsować. Ale wcale nie uważam, że uczestnictwo w jakichkolwiek warsztatach spowoduje, że twoja droga będzie dużo szybsza.
    Nadal dochodził będziesz do wszystkiego powoli. I nadal satysfakcja będzie duża.
    Warsztaty są po to, żebyś zrozumiał co i dlaczego. Forum tego nie zastąpi.
    Po takich warsztatach nie zostaniesz od razu zawodowcem. To Ci jedynie da odpowiedz na pytanie, które zadałeś tutaj i na te, które zadasz za miesiąc.

Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz.

Trzymam kciuki.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

BeatX
    maciej !!!!!!!!!!!!!!!
    Miło mi że zabrałeś udział w dyskusji. Zamierzam zacząć z grubej rury i z 2 źródeł światła które pewnie będę mocno skręcać . Ale zawsze lepiej mieć z czego skręcać niż żałować że się stówki nie dodało . Jeśli chodzi o radio to nie wiem czemu ( testy w sieci ?) napaliłem się na radio yongnuo rf-602. Jutro jak już będę na siłach ( jest 4 w nocy !) zapoznam się z twoim pixelem. BTW mam duuuuużo sympatii do twojej osoby jak i twórczości ( szacun ! ) więc będzie trzeba się kiedyś spotkać!

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

hehe spoko - wspolny browar? czemu nie piwa i pacierza nie odmawiam
    za dwa tygodnie marek aka wilku organizuje jakis plener foto w swinoujsciu.
    szczegolow nie znam, ale ma byc podobno troche modelek i fotografow - ja tez chyba wpadne z zona wizazystka.
    w razie czego zagadaj z markiem, bo taki plener to dobra okazja zeby otworzyc bro i pogawedzic o fotografii
    a wracajac do tematu, musze sprostowac jedna rzecz - mianowicie ja w zasadzie do wyzwolenia blysku korzystam z przedluzonego kabla OC-E3 a nie z bezprzewodowego nadajnika/odbiornika:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12708&page=24
    (9 post od gory)
    efekt ten sam, tyle tylko ze denerwujacy jest sam kabel ;] dlatego od razu polecam zaopatrzyc sie w wersje bezprzewodowa.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

BeatX
    Napisze na PW .
    A odnośnie wyzwalania błysku. Taki kabelek może sobie sprawie ale jak to jest w praktyce. Jest na pewno wygodny do pracy z 1 lampką w plenerze.
    Do 1 lampki podłącze a do 3 ? I jak to jest z automatyką ? Sprawdza się, wygodna ? Czy gdy podepnę 580 to będę mógł ustawienia wprowadzać z mojego amatorskiego body 450D ? Nie jest ono z czegoś okrojone ?

Z tyłu 580EX II i do niej podłączam radio a boczne lampy zareagują na fotocele ? Albo lampa najbliższa na radio a dwie pozostałe zareagują na fotocele ? ( tylko będę musiał dokupić fotocele do 580EX - to już chyba dodatkowy odbiornik radio rozsądniejszy byłby) - Czy to logiczne rozwiązanie czy są lepszy a ja o tym nie wiem ? No i nie ukrywam że radio to będzie youngnuo 602 czyli tylko manual ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha i wstępnie chyba tak będzie wyglądał mój zestaw:
    Powerlux VE300x2
    Statyw W806
    Statyw W501
    Softbox Powerlux 70x140
    Softbox Powerlux 40x140
    Zestaw zawieszenia teł W901
    Tło polipropylenowe szerokie( białe i czarne )

sensowne to ? :razz:
    Ostatnio edytowane przez s1nn3r ; 26-09-2010 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

ja zapraszam na warsztaty do siebie no i do czytania blyskanie.pl - sporo sie dowiesz o blyskaniu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów